Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η μητέρα του σκύλου - Παύλος Μάτεσις

  Η μητέρα του σκύλου – Παύλος Μάτεσις

  -

  Το βιβλίο του συγγραφέα Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του συγγραφέα, και όχι άδικα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ως θεατρικός συγγραφέας, ο Παύλος Μάτεσις έγραψε ένα βιβλίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μονόλογος. Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Ρουμπίνη ή αλλιώς Ραραού, αφηγείται τη ζωή της και, μέσα από τις αναπολήσεις της, παρουσιάζεται όλη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία.

  Τον πατέρα μου τον θυμάμαι μόνο σαν έγινε η επιστράτευση και τον ξεπροβοδίσαμε η μητέρα μου και εγώ. Πηγαίναμε στον σταθμό, μπροστά εκείνος γιατί βιαζόταν μη χάσει το τρένο, πίσω η μητέρα μου, έκλαιγε πολύ χωρίς να ντρέπεται τον κόσμο και με τραβολογούσε θυμάμαι.

  Όλη την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, η ηρωίδα με τη μητέρα της και τον αδελφό της έζησαν στις Επάλξεις, πρωτεύουσα επαρχίας, όπως η ίδια την αποκαλεί.

  Η ίδια και ο αδελφός της πέρασαν πολύ δύσκολα, φτωχικά και με αφόρητη πείνα. Τα μάτια τους είδαν πολλά. Η Ρουμπίνη έζησε τη φρίκη και αυτή άφησε τα χνάρια της στην ψυχή της, χνάρια ανεξίτηλα, που την ακολούθησαν και στην ενήλικη ζωή της.

  Ήμασταν πλέον απελευθερωμένοι κοντά τρεις βδομάδες και είχαμε μαζέψει όλα τα πτώματα από την πόλη. Η μυρωδιά από τα καμένα δεν έλεγε να φύγει, αλλά την είχαμε συνηθίσει. Το μόνο που ήταν αβάσταχτο ήταν μια βρόμα, στη δική μας γειτονιά μόνο. Καλέ από το σπίτι σας βγαίνει; Μου έριξε τη σπόντα της μια περαστική της παρακάτω γειτονιάς, πεθαμένη τώρα.

  Μπορεί να λείπουν οι διάλογοι όπως τους έχουμε συνηθίσει στα περισσότερα βιβλία, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα ή κουράζει τους αναγνώστες. Ο λόγος του συγγραφέα ρέει, και παρασύρει όσους το διαβάζουν. Οι εικόνες που δημιουργούνται από τις περιγραφές αποτυπώνονται και μένουν στη μνήμη για καιρό μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Σκηνές σκληρές ή λιγότερο σκληρές, μα πέρα ως πέρα αληθινές. Πρόκειται για πραγματική λογοτεχνία. Το βιβλίο, εκτός από τη μεγάλη απήχηση που είχε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η “Μητέρα του σκύλου” έχει παιχτεί στο θέατρο ως δραματοποιημένο μυθιστόρημα το 2011 στο Εθνικό Θέατρο και στο Σύγχρονο Θέατρο το 2014, ενώ το 2008 παίχτηκε με επιτυχία στην Τσεχία θεατρικός μονόλογος βασισμένος στη “Μητέρα του σκύλου”, που έγραψε ο Πάβελ Κόχοουτ.

  Περίληψη: «Με τον Παλαιό των Ημερών, μυθιστόρημα εξίσου εκθαμβωτικό με τη Μητέρα του Σκύλου, επιβεβαιώνεται ότι ο Μάτεσις είναι ένας πολύ μεγάλος μυθιστοριογράφος…»

  1. LIBAN, L’ Express, Παρίσι
   «Στη Μητέρα του Σκύλου, όπως ο Φώκνερ στη Βουή και το Πάθος, ο Μάτεσις δίνει τον λόγο στους πτωχούς των πνεύματι… έργο εξαιρετικό δυνατό…»
  1. FARNOUX, Le Monde

  «Η Μητέρα του Σκύλου… το καλύτερο μυθιστόρημα που διάβασα εφέτος…»

  1. LEVESQUE, Le Devoir, Μοντρεάλ

  «Η Μητέρα του Σκύλου… διαθέτει τη βαθιά αμφισημία των μεγάλων έργων.. οίστρος και δεξιοτεχνία που θυμίζουν Φελλίνι».

  1. MAROUNIAN, La Quinzaine Litteraire

  «Ο Παλαιός των Ημερών… έργο άξιο να τοποθετηθεί μεταξύ των καλύτερων της παγκόσμιας λογοτεχνίας…»

  A.M. SAMBRONI, La Marseillaise

  «… με τον Παλαιό των Ημερών, σίγουρα θα ευφραινόταν ο ανατρεπτικός Γκόγια…»

  1. GRODENT, M.A.D. (Magazine des arts et Divertissements), Βρυξέλλες

  «Η Μητέρα του Σκύλου… η ζωή εκρήγνυται σαν βόμβα… άπειρες είναι οι σκηνές που θυμόμαστε…»

  CESARE SEGRE, Corriere Della Sera (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Η μητέρα του σκύλουΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η μητέρα του σκύλου

  Συγγραφέας: Παύλος Μάτεσις

  Εκδόσεις: Καστανιώτης  

  ISBN: 978-960-03-0482-4

  Επανέκδοση: 24/03/99

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here