Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών - Guigo II

  Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών – Guigo II

  -

  Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών

  Προσωπική άποψη: Ηλίας Τσιάρας

  Για ακόμα μια φορά οι αγαπημένες εκδόσεις Αρχέτυπο θέλησαν να με δοκιμάσουν, στέλνοντάς μου ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Το άργησα όσο χρειαζόταν ώστε να το διαβάσω κατά τις ημέρες του Πάσχα, εισπράττοντας λιγάκι από την κατανυκτική (λέμε τώρα) ατμόσφαιρα των ημερών αυτών. Το βασικό ερώτημα που μου γεννήθηκε κατά την ανάγνωση της Μυστικής Σκάλας ήταν τι έχει να μας προσφέρει ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν από 9(!) αιώνες από έναν άνθρωπο που είχε αυτοβούλως απομακρυνθεί από τα εγκόσμια. Θεωρώ πως έχω σχηματίσει μια απάντηση.

  Η φιλία μου για σένα είναι ένα χρέος γιατί εσύ με αγάπησες πρώτος – και είμαι υποχρεωμένος να σου γράψω, επειδή εσύ με υποκίνησες, γράφοντας πρώτος σε μένα.

  Η Μυστική Σκάλα των ΜοναχώνΗ Μυστική Σκάλα των Μοναχών πρόκειται για μια μακροσκελή επιστολή μέσα από τις σελίδες της οποίας ο Γκουίγκο ΙΙ, αναλύει πώς μπορεί η ανάγνωση να εξυψώσει έναν πιστό, να τον φέρει σε επαφή με τον Θεό και να του επιτρέψει να αφήσει, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, τον υλικό -και συνεπώς ατελή- κόσμο και να ταξιδέψει πνευματικά στα ουράνια, τον κόσμο της Δημιουργίας.

  Δε χρειάζεται να έχει κανείς εκτεταμένες γνώσεις πάνω στη θεολογία και τη θρησκειολογία για να αντιληφθεί πως πρόκειται για ένα βαθιά εσωτερικό κείμενο που φλερτάρει με πρακτικές τις οποίες έχουμε συνδέσει περισσότερο με τη φιλοσοφία της Ανατολής.

  Αναμφίβολα, έχει πολύ ενδιαφέρον η δυνατότητα που μας δίνει το συγκεκριμένο βιβλίο να εμβαθύνουμε στον τρόπο σκέψης μιας σκληροπυρηνικής ομάδας χριστιανών και να προσπαθήσουμε έστω και λίγο να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει για αυτούς η πίστη τους και η ίδια η διαδικασία της ανάγνωσης.

  Προφανώς, δεν έχει καμία σχέση με την αυτοματοποιημένη λειτουργία του 21ου αιώνα, καθώς τότε η ανάγνωση ήταν προνόμιο των λίγων και απόλυτα συνυφασμένη με τις Γραφές και τα υπόλοιπα ιερά κείμενα.

  Παρόλο που η ίδια η καρδιά του βιβλίου είναι η πίστη στον Θεό, μια πίστη απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν σημεία, ιδέες και νοήματα που μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος στην καθημερινότητα του σύγχρονου αναγνώστη.

  Τα λόγια προσφέρονται σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μόνο λίγοι λαμβάνουν αυτή τη σοφία. Ο Κύριος την εμφυσά σε όποιον θέλει και όπως θέλει.

  Τι είναι τελικά η Μυστική Σκάλα των Μοναχών; Έχει κάποιο νόημα η έκδοση ενός κειμένου μιας άλλης εποχής σε μια υλιστική κοινωνία υψηλών ταχυτήτων και κατακερματισμένων συναισθηματικών δεσμών; Ναι. Όλα τα βιβλία έχουν κάτι να πουν στον αναγνώστη, αρκεί να ξέρει να ψάχνει. Αυτό είναι και το προσωπικό μήνυμα που έλαβα στη δική μου ερώτηση σχετικά με το συγκεκριμένο ανάγνωσμα.

  Η ίδια η ανάγνωση, πέρα από τις όποιες πνευματικές και θρησκευτικές προεκτάσεις που τις αποδίδει ο Γκουίγκο ΙΙ, είναι μια άκρως θεραπευτική και ψυχαγωγική (με την εννοιολογική της σημασία) λειτουργία η οποία θα πρέπει να βιώνεται στον μέγιστο βαθμό, απολαμβάνοντας και αφομοιώνοντας κάθε λέξη, πρόταση και παράγραφο. Μια εμπειρία ολιστική, στην οποία συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, διεγείροντας ταυτόχρονα την ψυχή, το νου και το πνεύμα. 

  Μπορεί το ιδανικό ανάγνωσμα τελικά να μην κρύβεται στις λέξεις, αλλά στα δικά μας μάτια και το τι αναζητούν στις σελίδες… 

  Περίληψη: Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά, κλασικά κείμενα. Συγγραφέας του είναι ο Γκουίγκο II ο Καρθουσιανός (12ος αιώνας), ένατος ηγούμενος του Μεγάλου Μοναστηριού των Καρθουσιανών (Grande Chartreuse), ένα από τα πιο ασκητικά μέρη της Καθολικής Εκκλησίας. Διαβάζοντας το κείμενο, ο σύγχρονος αναγνώστης ανακαλύπτει μια μυστική πνευματική άσκηση του μεσαίωνα, γνωστή με την ονομασία Lectio Divina (Θεϊκή Ανάγνωση), η οποία μέσα από τέσσερα στάδια ή σκαλοπάτια, χρησιμοποιώντας την ανάγνωση με έναν ειδικό τρόπο, οδηγεί στην αποκάλυψη των Θείων Αληθειών.

  Η Μυστική Σκάλα των ΜοναχώνΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η Μυστική Σκάλα των Μοναχών

  Συγγραφέας: Γκουίγκο ΙΙ

  Εκδόσεις: Αρχέτυπο

  Σελίδες: 80

  ISBN: 978-960-421-258-3

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here