Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Human Νet - Κατερίνα Ζωντανού

  Human Νet – Κατερίνα Ζωντανού

  -

  Human Νet 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μια ευφάνταστη και έξυπνη ιστορία για το σχολικό εκφοβισμό, δημιούργησε με τη πένα της η συγγραφέας Κατερίνα Ζωντανού.

  Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ανθρώπινο δίχτυ προστασίας απέναντι σε κάθε είδους τέρατος που απειλεί τους ανθρώπους;

  Ο ήρωας του βιβλίου, ο Πέτρος, είναι ένα παιδί που έχει υποστεί σχολικό εκφοβισμό και γελοιοποίηση από τον  συμμαθητή του, τον Ανδρέα. Όταν ένας καινούριος μαθητής φτάνει στη τάξη, ο Λεωνίδας, δέχεται στωικά τα πειράγματα του Ανδρέα. Ο Πέτρος τα βλέπει όλα, αφού κάθεται δίπλα στον νεοφερμένο μαθητή, αλλά δεν αντιδρά. Όλοι στη τάξη το ξέρουν, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Κάθε μέρα ο Λεωνίδας ανέχεται τα κόλπα του Ανδρέα.

  Μερικές φορές σκέφτομαι ότι δεν γίνεται να μην έχει καταλάβει κανείς τι συμβαίνει.  Μπορεί όλοι να το  έχουν καταλάβει και να μη μιλούν για να μη γίνουν και εκείνοι στόχοι. Γιατί, τι στο καλό; Ούτε σε ένα διάλειμμα δεν έχει βγει έξω ο Λεωνίδας, κανένας δεν το πρόσεξε;

  Κανένας; Και γιατί κανείς δεν του μιλά; Αν είναι έτσι, η τάξη μου είναι απαράδεκτη όπως κι εγώ. Καημένε Λεωνίδα, σ’ αυτή την τάξη μόνος πρέπει να τα βγάλεις πέρα.

  Μέχρι που μια μέρα, ο Πέτρος, παίζοντας ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, βρίσκει τη λύση για να βάλει ένα τέλος στο καθημερινό μαρτύριο του Λεωνίδα. Το εξηγεί και στα υπόλοιπα παιδιά και όλοι μαζί είναι έτοιμοι να δράσουν για να βοηθήσουν τον συμμαθητή τους.

  Μα όταν την επόμενη μέρα μπαίνουν στη τάξη, μαθαίνουν ότι ο Λεωνίδας έφυγε από το σχολείο και δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ πια. Πώς θα αισθανθεί ο Πέτρος που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το σχέδιο του; Μήπως όμως τελικά τίποτα δεν πήγε χαμένο;

  Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε  κι εσείς για το Human Net, όπως ονομάζει ο ήρωας του βιβλίο το σχέδιο δράσης κατά των «τεράτων», δεν έχετε παρά να διαβάσετε την δυνατή αυτή ιστορία που μπορεί να γίνει  το έναυσμα για αλλαγές προς το καλύτερο.

  Ψέματα. Τίποτα δεν είχα. Ούτε κοιλιά, ούτε πυρετό, ούτε πονοκέφαλο. Δεν ήθελα να πάω σχολείο, δεν ήθελα να ακούω τον Αντρέα να απειλεί, ούτε τον Λεωνίδα να υποφέρει, ούτε τον εαυτό μου να κάθεται και να μην κάνει τίποτα. Τέρμα τα ψέματα.

  Το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση Γιώργου Δημητρίου. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10+.

  Περίληψη: Human Νet O Αντρέας κάνει δύσκολη τη ζωή του Λεωνίδα στο σχολείο. Ο Λεωνίδας δεν αντιδρά. Ο Πέτρος, ο διπλανός του Λεωνίδα, αντιμετωπίζει το δίλημμα: να πάει κόντρα στο φόβο του και να μιλήσει με κίνδυνο να γίνει κι αυτός στόχος ή να πάει κόντρα στη συνείδησή του και να σωπάσει για να προστατευτεί. Είναι άραγε μόνο αυτές οι δυο οι επιλογές που έχει; Με μια μικρή άρκτο στο ταβάνι, ένα παιχνίδι στο τάμπλετ και πολλούς ποντικούς στον ορίζοντα, θα καταφέρει ο Πέτρος να βρει έναν άλλο δρόμο; 

  Human ΝetΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ηuman Net

  Συγγραφέας: Κατερίνα Ζωντανού

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-0694-1

  Σελίδες: 152

  Ημερομηνία Έκδοσης: 31/10/2016

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here