Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΥπερίων & Η Πτώση του Υπερίωνα - Dan Simmons

  Υπερίων & Η Πτώση του Υπερίωνα – Dan Simmons

  -

  Υπερίων. O Dan Simmons γεννήθηκε το έτος 1948 στην παραθαλάσσια κομητεία Πιορία του Ιλινόι των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Αζαριάδης

  Στα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν ένας απλός τύπος. Σπούδασε στην Ιντιάνα και μετεκπαιδεύτηκε στο Σεντ Λούις. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του έγινε δάσκαλος. Του πήρε έντεκα ολόκληρα χρόνια να στραφεί στη συγγραφή και να γράψει την πρώτη του ιστορία, μόλις το 1982. Ακολούθησαν κάποιες νουβέλες και το 1989 έρχεται το «Υπερίων», το οποίο τιμήθηκε με τα βραβεία επιστημονικής φαντασίας Hugo και Locus. Την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε και η «Πτώση του Υπερίωνα», το δεύτερο μέρος της σειράς, με το οποίο ολοκληρώθηκε η ιστορία. Τιμήθηκε με τα βραβεία BFSA και Locus. Και όλος ο συγγραφικός κόσμος άρχισε να μιλά για το σύμπαν του Υπερίωνα. Και ο Dan Simmons δεν ήταν πια ένας απλός τύπος.

  Βρισκόμαστε στον 29ο αιώνα. Το σύμπαν αριθμεί 150 δισεκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αποικίες σε δεκάδες πλανήτες. Ο καθένας από αυτούς χαρακτηρίζεται από έναν συγκεκριμένο πολιτισμό. Υπάρχει ο πλανήτης των οικολόγων, των καπιταλιστών, των ασυμβίβαστων, των καθολικών, των φουτουριστών, των μιλιταριστών, κ.ο.κ. Αυτή η τακτοποιημένη μοναδικότητα λειτουργεί για την Ανθρωπότητα. Την ευημερούσα, όμως, ισορροπία έρχεται να διαταράξει η απειλή των Εκτοπισμένων, ενός περιθωριοποιημένου πολιτισμού που κρύβεται καλά πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου και η έλευσή τους διακατέχεται από μία και μόνο βεβαιότητα: οι Εκτοπισμένοι έρχονται για να αφανίσουν την ανθρωπότητα. Αυτός ο πόλεμος θα είναι ο τελευταίος που θα γνωρίσει ο γαλαξίας και έτσι οι Άνθρωποι προετοιμάζουν την άμυνά τους, όσο καλύτερα μπορούν.

  Ταυτόχρονα, όμως, δουλεύουν ένα plan b. Στην άκρη του γαλαξιακού χάρτη, υπάρχει ένας μικροπλανήτης που λέγεται Υπερίωνας. Εκεί κατοικεί μία παράξενη οντότητα, το Αρπακτικό. Όπως προδίδει και το όνομά του, είναι ένας πολύ πολύ κακός τύπος. Έχει μία ακατανίκητη δίψα για αίμα, αψηφά τα όρια του χώρου και του χρόνου και οι ιθαγενείς τον λατρεύουν σαν θεό. Από αυτούς που τον πολέμησαν, κανένας δεν έχει ζήσει για να το διηγηθεί. Όμως, σύμφωνα με την προφητεία, το Αρπακτικό θα ικανοποιήσει την επιθυμία του τελευταίου επιζώντος από μία ομάδα επτά προσκυνητών.

  Έτσι, τα μεγάλα κεφάλια της Ανθρωπότητας στέλνουν επτά (αγνώστους μεταξύ τους μέχρι χθες) προσκυνητές, μέσα από τις ιστορίες των οποίων μαθαίνουμε τα πάντα για το σύμπαν, την ιστορία, το Αρπακτικό, τους Εκτοπισμένους. Ένας ιερέας, ένας ποιητής, ένας Ναΐτης, ένας λόγιος Ιουδαίος με το βρέφος του που κάθε μέρα γίνεται νεότερο, μία ιδιωτική ντετέκτιβ, ένας Συνταγματάρχης και ένας Ύπατος συνθέτουν την πιο ετερόκλητη ομάδα που, αντιλαμβανόμενη ότι οδεύει προς τον θάνατό της, αναλαμβάνει να παλέψει με το Αρπακτικό και να ζητήσει τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

  «Συνταγματάρχα», είπε με τυπικό ύφος ο Σολ Βάινστραουμπ. «Ο καιρός είναι αίθριος, κανείς μας δεν φαίνεται να έχει προγραμματίσει κάτι επείγον για την επόμενη ώρα, κι έτσι, θα σας ήμασταν υπόχρεοι αν μοιραζόσασταν μαζί μας την ιστορία σας σχετικά μ’ εκείνο που σας φέρνει στον Υπερίωνα, στο τελευταίο αυτό προσκύνημα στο Αρπακτικό».

  Τα βιβλία «Υπερίων» και «Η πτώση του Υπερίωνα» θεωρούνται από πολλούς τα κορυφαία βιβλία της λογοτεχνίας του φανταστικού των τελευταίων ετών. Όχι άδικα. Αυτή η σπουδαία ιστορία δεν είναι μία απλή σειρά επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα οδοιπορικό για την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα στις ατραπούς των θρησκειών, του πολιτισμού και της φιλοσοφίας. Και θυμίζοντας το έργο του Τόλκιν, η συντροφιά αυτή των επτά ξεκινά μία περιπέτεια που κάθε μέλος της γνωρίζει ότι αυτό το ταξίδι είναι μίας διαδρομής.  

  Ένα πράγμα οφείλει να γνωρίζει κανείς για τον Simmons: είναι ένας συγγραφέας που δεν θα πει κάτι. Θα το δείξει. Και ακριβώς έτσι ξεκινάει το πρώτο βιβλίο. Θεωρεί δεδομένο ότι ο κόσμος του σήμερα είναι οικείος στον αναγνώστη. Μετά την εξοικείωση των δύο πρώτων κεφαλαίων, αρχίζει και γίνεται φανερή η μαεστρία της συγγραφικής του ικανότητας. Ανάλογα με τον χαρακτήρα που παρουσιάζει, αλλάζει και ο τρόπος γραφής του. Στον ποιητή γίνεται λυρικός, στην ντετέκτιβ γίνεται έντονος, στον Συνταγματάρχη κοφτός. Και έτσι, ξετυλίγεται το κουβάρι της περιπέτειας μέσα από σασπένς, συνωμοσία, αλλά και χιούμορ και ρομαντισμό.

  Η σύλληψη του συγγραφέα είναι εξωπραγματική. Συνδυάζει επτά ιστορίες, που αρχικά φαντάζουν άσχετες μεταξύ τους, και τις εντάσσει σε ένα γιγάντιο ψηφιδωτό, με φόντο τη σωτηρία της Ανθρωπότητας. Το εξαιρετικά δομημένο σύμπαν του γαλαξία περιγράφεται με τόση μεστότητα, όση χρειάζεται ώστε να μην κουράζει. Οι καταραμένοι πρωταγωνιστές του κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεγελάσουν την Ειμαρμένη και τα σχέδιά της. Είναι δε τόσο ατελείς, τόσο φθαρτοί, με τόσο κακές επιλογές, που είναι πραγματική πρόκληση να μην ταυτιστεί ο αναγνώστης με (τουλάχιστον) έναν από αυτούς. Συνολικά, πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα που προσφέρει όλα τα χρώματα του συναισθηματικού φάσματος και, στο τέλος, αυτό της ολοκλήρωσης.

  Τα χορταστικά βιβλία «Υπερίων» και «Η πτώση του Υπερίωνα» εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα έτη 2007 και 2008 και δεν άργησαν να εξαντληθούν. Η επανέκδοσή τους από τον οίκο Anubis είναι η ικανοποίηση ενός πολυπληθούς αναγνωστικού αιτήματος. Η μετάφραση των Βασίλη Αθανασιάδη και Μάριου Πρεφτίτση μεταφέρει πιστά τη λυρική γραφή του αρχικού κειμένου.

  Περίληψη – Υπερίων: 29ος Aιώνας. H διαστρική Hγεμονία των Aνθρώπων αντιμετωπίζει μια τρομακτική απειλή, καθώς οι μυστηριώδεις Eκτοπισμένοι συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από τον πλανήτη Yπερίωνα.

  Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος που θα συγκλονίσει ολόκληρο το γαλαξία, επτά προσκυνητές ξεκινούν το ταξίδι τους στους Xρονοτύμβους του Yπερίωνα, πατρίδας του Aρπακτικού – ενός αλλόκοτου πλάσματος που αψηφά τα όρια του χώρου και του χρόνου. Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν τα πάντα για να ξεδιαλύνουν ένα μυστήριο που θα σφραγίσει τη μοίρα του σύμπαντος…

  Το πρώτο βιβλίο της σειράς Hyperion Cantos, που τιμήθηκε με τα βραβεία Hugo και Locus, μας καλεί να ταξιδέψουμε σε έναν μελλοντικό κόσμο που συνδυάζει την τεχνολογία με τις αρχαίες θρησκείες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις με το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης.

  Στοιχεία Βιβλίου

  ΥπερίωνΤίτλος: Υπερίων (Hyperion)

  Συγγραφέας: Dan Simmons

  Eκδόσεις: Anubis

  Σειρά: Hyperion Cantos, Βιβλίο 1

  Σελίδες: 488

  ISBN: 978-960-623-288-6

  Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2021

  Περίληψη – Η Πτώση του Υπερίωνα: Tο ύστατο προσκύνημα στην Kοιλάδα των Tύμβων πλησιάζει στο τέλος του. Oι Eκτοπισμένοι επιτίθενται στην Hγεμονία ενώ ταυτόχρονα οι έλλογες μηχανές του Tεχνοπυρήνα στρέφονται εναντίον των δημιουργών τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την Yπέρτατη Nοημοσύνη: έναν Θεό των Mηχανών.

  Oι Xρονοτύμβοι ανοίγουν, η Hγεμονία καταρρέει και το μυστηριώδες Aρπακτικό ελευθερώνεται, κρατώντας στα εφιαλτικά του χέρια τη μοίρα του ανθρώπινου είδους…

  H συνέχεια του πολυβραβευμένου οδοιπορικού, που συνδυάζει την τεχνολογία με τις αρχαίες θρησκείες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις με το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα λογοτεχνικό ταξίδι στην καρδιά του ανθρώπινου πνεύματος, που θεωρείται το κορυφαίο έργο επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων ετών.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Η Πτώση του Υπερίωνα (Fall of Hyperion)

  Συγγραφέας: Dan Simmons

  Eκδόσεις: Anubis

  Σειρά: Hyperion Cantos, Βιβλίο 2

  Σελίδες: 568

  ISBN: 978-960-623-289-3

  Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here