Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Η αξία της ανάγνωσης - άρθρο 6ο - Η δύναμη της ανάγνωσης

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 6ο – Η δύναμη της ανάγνωσης

  -

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 6ο 

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Για να κατανοήσει κανείς τη δύναμη της ανάγνωσης, αρκεί ν’ ανατρέξει στα ολοκληρωτικά καθεστώτα όπου, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν απαγορευμένα βιβλία.

  Οι δικτατορίες όλων των εποχών γνωρίζουν καλά πως είναι ευκολότερο να εξουσιάζεις και να ποδηγετείς ένα αμόρφωτο πλήθος, γι’ αυτό απαιτούν κάθε ανάγνωση να είναι ελεγμένη κι εγκεκριμένη απ’ το καθεστώς. 

  βιβλίαΟ Κρίστιαν Χάινρικ Χάινε είπε πως όποιοι καίνε βιβλία μπορούν να κάψουν κι ανθρώπους! Κι ο Φρόιντ τόνισε ειρωνικά: Τι πρόοδος! Τον Μεσαίωνα θα με καίγανε στην πυρά. Τώρα καίνε τα βιβλία μου!. “Υπάρχει όμως και χειρότερο από το κάψιμο των βιβλίων: να μη τα διαβάζουμε”, είπε ο Μπράντμπερι και τα είπε όλα!

  “Τα βιβλία”, έγραψε ο Βολταίρος, “διαλύουν την άγνοια, το φρουρό και θεματοφύλακα όλων των αστυνομευμένων κρατών.”. Σήμερα η ρήση ισχύει αυτούσια βάζοντας τη λέξη ‘ανάγνωση’ στη θέση της λέξης ‘βιβλία’. 

  Ο θρησκευτικός φοντομενταλισμός επίσης, εκκολάπτει και εκδηλώνει ανάλογες συμπεριφορές. Θυμίζω τον μουσουλμανικό με τους ‘καταραμένους ποιητές’ και τα τελευταία τραγικά γεγονότα στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν βάναυσα οι σκιτσογράφοι που σατίριζαν τον Μωάμεθ. Οι θρησκείες πάντως γνώριζαν ανέκαθεν την αξία της ανάγνωσης και της γραφής γι’ αυτό και Κοράνι σημαίνει ανάγνωση και Βίβλος γραφή.

  βιβλίαΦυσικά και στα λεγόμενα δημοκρατικά καθεστώτα, ευημερεί η προσπάθεια χειραγώγησης των μαζών μέσω της κατευθυνόμενης πληροφορίας. Έτσι πετυχαίνει τους στόχους της η παγκοσμιοποίηση και το παιδί της: ο καταναλωτισμός. Τα πάντα, συνεπώς και η γνώση, φιλτράρονται μέσα απ’ το φακό της εμπορευματοποίησης και της διατήρησης της εξουσίας των λίγων ισχυρών.

  Το κακό στις υποτιθέμενες δημοκρατίες, ξεκίνησε απ’ τη κυρίαρχη δύναμη του πλανήτη, τις ΗΠΑ. Ο Άντονι Κόμστοκ το 1872, ίδρυσε την Εταιρεία για την Καταπολέμηση της Ανηθικότητας, το πρώτο δηλαδή όργανο λογοκρισίας και χιλιάδες τίτλοι βιβλίων κατέληξαν στην πυρά, ενώ οι συγγραφείς τους διώχτηκαν ισοβίως. 

  Συνεπώς η βιβλιομαχία μπορεί ν’ ανθίσει παντού, αν βρει γόνιμο έδαφος και τέτοιο δημιουργούν οι ανυποψίαστοι άνθρωποι, ακόμα και αν είναι αναγνώστες! 

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 6ο 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here