Δευτέρα, 6 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΗ Αρχόντισσα του Κάλανταν - Brian Herbert & Kevin J. Anderson

  Η Αρχόντισσα του Κάλανταν – Brian Herbert & Kevin J. Anderson

  -

  Η Αρχόντισσα του Κάλανταν αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας του Κάλανταν, γραμμένης από τον Brian Herbert, γιο του Frank Herbert, και τον Kevin J. Anderson. Η τριλογία αυτή συνιστά το πιο κοντινό χρονικά prequel του Dune, καθώς λαμβάνει χώρα έναν χρόνο πριν τα γεγονότα του.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Η τριλογία εστιάζει στον Οίκο των Ατρειδών και στα τρία γνωστά μας και πολύ σημαντικά πρόσωπά του: τον Δούκα Λίτο Ατρείδη, τη Λαίδη Τζέσικα και, φυσικά, τον Πωλ Ατρείδη. Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας, με τίτλο «Ο Δούκας του Κάλανταν» (μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική άποψη/παρουσίασή μου εδώ), στήθηκε μία τεράστια σκακιέρα ισορροπιών και αναταράξεων στην αχανή διαγαλαξιακή Αυτοκρατορία, περιγράφοντας τις συνθήκες και τα γεγονότα που πυροδότησαν την αλυσίδα εξελίξεων που οδηγεί στη μετακόμιση των Ατρειδών στον Αράκις, όπου τους βρίσκουμε στο ξεκίνημα του Dune. Στο «Η Αρχόντισσα του Κάλανταν» βλέπουμε τη συνέχεια όλων αυτών των ιστοριών.

  Σχέδια μέσα σε σχέδια μέσα σε άλλα σχέδια. Είναι άραγε τίποτα στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται ότι είναι;

  – Διδασκαλία των Μπένε Τζέζεριτ

  Ο Λίτο Ατρείδης προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του Οίκου του και να κερδίσει την εύνοια του Αυτοκράτορα, χωρίς όμως να προδώσει τις αξίες του και την ηθική του. Πολιορκείται στενά από την τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να ανατρέψει τον Αυτοκράτορα, και ταυτόχρονα, πρέπει να χειριστεί και τον υπόγειο πόλεμο που του έχουν κηρύξει οι Χαρκόννεν. Ο Πωλ μένει μόνος του στον Κάλανταν και είναι για πρώτη φορά υπεύθυνος για τη διοίκησή του, με τη βοήθεια των πιστών δασκάλων του. Το πιο κεντρικό όμως πρόσωπο του βιβλίου είναι η Λαίδη Τζέσικα, που επιτέλους αποκτά τον χώρο και τον χρόνο που της αξίζει.

  Έχοντας χωρίσει προσωρινά με τον Λίτο λόγω των μυστικών και των επιλογών της, η Τζέσικα πρέπει να λογοδοτήσει στην πανίσχυρη αδελφότητα των Μπένε Τζέσεριτ για τις ίδιες αυτές επιλογές και να αποδείξει ξανά την αφοσίωσή της. Έτσι, μεταφέρεται στον πλανήτη Βάλαχ ΙΧ και στη Σχολή των Σεβάσμιων Μητέρων, όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσει την καχυποψία, την περιφρόνηση, τις παγίδες που της στήνουν αλλά και τις προφητείες μίας ημίτρελης γερόντισσας. Αυτή η ιστορία ήταν που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο, καθώς επιτέλους βλέπουμε on page τις δυνάμεις και τις δεξιότητες της Τζέσικα και εμβαθύνουμε στον χαρακτήρα της. Είναι έτοιμη να ξεπεράσει όρια και να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τον γιο της.

  Μόνο που δεν ήταν πια η Τζέσικα του Κάλανταν. Ήταν μία Μπένε Τζέζεριτ ως τον πυρήνα της ύπαρξής της και απεχθανόταν το γεγονός ότι δεν ήταν πιστή στο τάγμα, όμως η Αδελφότητα δε θα συμβιβαζόταν ποτέ. Οι Μπένε Τζέζεριτ πίστευαν ότι κατείχαν την υπέρτατη γνώση, μια οπτική στην ιστορία και την ανθρώπινη φυλή που κανείς πριν από εκείνες δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει. Είχαν όμως ξεχάσει τα μικρά αλλά ζωτικά πράγματα, όπως ήταν η αγάπη.

  Και οι τρεις Ατρείδες παρασύρονται στα σχέδια και τις φιλοδοξίες άλλων, σε μοίρες που δεν επέλεξαν, και προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν όσο καλύτερα μπορούν. Όλο το σύμπαν μοιάζει αποφασισμένο να τους χωρίσει, ενώ το μόνο που θέλουν και οι τρεις, είναι την οικογένειά τους ενωμένη και ευτυχισμένη. Και για αυτό θα παλέψουν με κάθε τρόπο. Μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ τη σχέση του Λίτο και της Τζέσικα, δύο ενήλικες που είναι μαζί για δεκαετίες και καλούνται να ξεπεράσουν δυσκολίες και να συμβιβάσουν τις διαφορετικές ιδεολογίες τους.

  Γενικά, η αφήγηση εξακολουθεί να είναι από τις οπτικές πολλών διαφορετικών χαρακτήρων, δίνοντας μία σφαιρική κατανόηση και αντίληψη των εξελίξεων, όπως θα έκανε μία κινηματογραφική ταινία. Είναι ελαφρώς πιο μεγάλο από τον Δούκα του Κάλανταν, και σαν να το ένιωσα αυτό κάποιες φορές, αλλά συνολικά περιέχει και δράση και πολύ ξεκάθαρη ανάπτυξη χαρακτήρων και εντυπωσιακά τοπία. Το βασικό στοιχείο για το οποίο επιλέγει κανείς τους Herbert βέβαια είναι οι πολιτικές μηχανορραφίες, συνωμοσίες και ίντριγκες, και η Αρχόντισσα του Κάλανταν περιέχει άφθονες από αυτές, κρατώντας τον αναγνώστη ικανοποιημένο. Εξακολουθώ να θεωρώ αυτήν την τριλογία ως μία πολύ καλή εισαγωγή στον κόσμο του Dune για αναγνώστες που δεν έχουν διαβάσει την κύρια σειρά ή για όσους τους αρέσει αυτό το universe αλλά δεν τους ταιριάζει η γραφή του πατέρα Herbert.

  Περίληψη:  Λίγο πριν από την εποxή του ΝΤΙΟΥΝ, ο Οίκος των Ατρειδών βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης, παρασυρμένος σε παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στην Αυτοκρατορία, στην Αδελφότητα των Μπένε Τζέζεριτ, στην CHOAM και στον Οίκο των Χαρκόννεν.

  H Λαίδη Τζέσικα, μητέρα του Πωλ και σύντροφος του Λίτο Ατρείδη, απομακρύνεται ακούσια από το σπίτι και την οικογένειά της. Οι επιλογές της όρισαν την πορεία μιας αυτοκρατορίας, αλλά, τώρα η Αρχόντισσα του Κάλανταν πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προδοσίας της εις βάρος των Μπένε Τζέζεριτ. Αρνούμενη να γίνει πιόνι, καλείται να αποφασίσει εάν η πίστη της στην αδερφότητα είναι πιο σημαντική από την αγάπη για την οικογένειά της.

  Την ίδια στιγμή, περίπλοκες συνωμοσίες υφαίνονται στην άναρχη, διαλυμένη Αυτοκρατορία, φέρνοντας τη Λαίδη Τζέσικα, το Δούκα Λίτο Ατρείδη και τον Πωλ σε τροχιά σύγκρουσης με το πεπρωμένο.

  Το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής τριλογίας του Κάλανταν, που προετοιμάζει το έδαφος για το έπος που δημιούργησε o Frank Herbert.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η Αρχόντισσα του Κάλανταν

  Σειρά: Η Τριλογία του Κάλανταν, Βιβλίο 2ο

  Συγγραφέας: Brian Herbert, Kevin J. Anderson

  Εκδόσεις: Anubis 

  Ημερομηνία έκδοσης: 01/11/2021

  Σελίδες: 528

  ISBN: 978-960-623-358-6

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ