Τετάρτη, 14 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟ Δούκας του Κάλανταν - Brian Herbert, Kevin J. Anderson

  Ο Δούκας του Κάλανταν – Brian Herbert, Kevin J. Anderson

  -

  Ο Δούκας του Κάλανταν. Όταν ο Frank Herbert απεβίωσε, άφησε πίσω του πληθώρα σημειώσεων για το σύμπαν του Dune, ένα από τα θρυλικότερα έπη στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας. Ο γιος του, Brian Herbert, σε συνεργασία με τον συγγραφέα Kevin J. Anderson, βασιζόμενοι σε αυτές τις σημειώσεις, έγραψαν και κυκλοφόρησαν μία σειρά prequel στον κόσμο του Dune. Το πιο πρόσφατο από αυτά είναι ο Δούκας του Κάλανταν.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ο Δούκας του Κάλανταν είναι το πρώτο μέρος της Τριλογίας του Κάλανταν. Θα ακολουθήσουν τα βιβλία The Lady of Caladan και The Heir of Caladan. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η τριλογία, σε αντίθεση με άλλα prequel, που διαδραματίζονται στο μακρινό παρελθόν του σύμπαντος του Dune, αφορά κάποια πολύ γνωστά μας πρόσωπα: τον Πωλ Ατρείδη, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, τη μητέρα του Τζέσικα, και, φυσικά, τον πατέρα του, Δούκα Λίτο Ατρείδη. Τα γεγονότα στον Δούκα του Κάλανταν λαμβάνουν χώρα έναν χρόνο πριν ο Οίκος των Ατρειδών μετακομίσει στον Αρράκις και ξεκινήσει η ιστορία που μαγεύει εκατομμύρια αναγνώστες εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες.

  Βασικός πρωταγωνιστής, ο Δούκας Λίτο Ατρείδης, ο πιο καθοριστικός άνθρωπος στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Πωλ Μουαντ’Ντιμπ, τον οποίο Δούκα δεν γνωρίσαμε όσο καλά θα θέλαμε στο βιβλίο Dune. Για εμένα προσωπικά ήταν το πιο μαγνητικό πρόσωπο σε εκείνο το βιβλίο, και μετά και από την ανάγνωση του Δούκα του Κάλανταν, έγινε εύκολα ο αγαπημένος μου χαρακτήρας στο σύμπαν του Dune (ενδεχομένως σε αυτό συνέβαλε και η γραφή του υιού Herbert και του Anderson).

  Η πίστη βρίσκεται στο κέντρο της ύπαρξής μου και η τιμή είναι συνώνυμη με το όνομα των Ατρειδών. Το ζήτημα είναι σε ποιον δίνω όρκο πίστης.

  Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν ξεδιπλώνεται υπέροχα η προσωπικότητα του συνετού Δούκα, οι εσωτερικές του συγκρούσεις και ο αγώνας του να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στα καθήκοντά του και την αγάπη του για την οικογένειά του. Τον βλέπουμε στο φυσικό του περιβάλλον, τον πλανήτη Κάλανταν με τους απέραντους ωκεανούς του και τα ανεξερεύνητα πυκνά του δάση (πάντα με εντυπωσίαζε όταν τον αναπολούσε ο Πωλ στο Dune και ήθελα πολύ να τον γνωρίσουμε). Τον βλέπουμε στον ρόλο του πατέρα, του Δούκα, και του ερωτευμένου με την παλλακίδα του την οποία δεν μπορεί ποτέ να παντρευτεί. Είναι ένας ηγέτης ηθικός και μετρημένος, προσηλωμένος στη δικαιοσύνη και την ευημερία του λαού του. Σε μια Αυτοκρατορία που σαπίζει μέσα στην άμετρη φιλοδοξία και τη διαφθορά, είναι ένας λαμπερός φάρος που εμπνέει. Για μένα είναι ένας ήρωας απείρως πιο ενδιαφέρων από τον Πωλ, μιας και δεν έχει υπεράνθρωπες ικανότητες και οράματα να τον καθοδηγούν και να τον προστατεύουν – μόνο το κοφτερό μυαλό του, την καρδιά του και τη συνείδησή του.

  Ο Πωλ δεν έπαιρνε τίποτα ως δεδομένο. Γνώριζε πολύ καλά ότι ως εκπρόσωπος του μέλλοντος του Οίκου των Ατρειδών, ο ίδιος θα αποτελούσε το βασικό στόχο κάθε εχθρού. Ο Δούκας Λίτο του είχε πει κάποτε την ωμή αλήθεια: «Αν χάσω το γιο μου, χάνω το μέλλον μας». Γι’ αυτό και επέμενε ο Πωλ να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση, να εξασκείται αδιάκοπα στην επίγνωση κατάστασης και να έχει πάντοτε εναλλακτικά σχέδια διαφυγής. Ανησυχητικά και σκληρά λόγια, όμως ο Πωλ προτιμούσε να γνωρίζει την αλήθεια παρά να μένει στην άγνοια. Ωστόσο, η επόμενη φράση του πατέρα του ήταν εκείνη που έμενε για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του: «Να είσαι προετοιμασμένος να ζήσεις».

  Το βιβλίο όμως δεν αφορά μόνο τον Δούκα: ειπωμένο από πολλές οπτικές γωνίες σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πλοκή να ξεδιπλώνεται ταυτόχρονα σε πολλά μέρη της Αυτοκρατορίας. Από το Κάστρο του Κάλανταν στο παλάτι του Αυτοκράτορα Σαντάμ και τους μοχθηρούς Χαρκόννεν στον Αρράκις, και από το αρχηγείο των Μπένε Τζέσεριτ μέχρι τα διαστημόπλοια της Συντεχνίας και καινούργιους πλανήτες με εντυπωσιακές περιγραφές, γεγονότα όπως μία τρομοκρατική επίθεση, μία νέα ναρκωτική ουσία, μία παραληρηματική προφήτισσα και Φρέμεν λαθρέμποροι μπαχαρικού, υφαίνονται μεταξύ τους αριστοτεχνικά, ψηφίδες που αποκαλύπτουν σιγά σιγά τον δρόμο που στρωνόταν για την εμφάνιση του Κουίζατς Χάντεραχ και τα κοσμοϊστορικά συμβάντα που άλλαξαν το σύμπαν λίγα χρόνια αργότερα. Οι υποπλοκές και οι οπτικές γωνίες είναι πολλές, αλλά δεν μπερδεύουν στιγμή. Δεν υπάρχει καμία που να κάνει κοιλιά και καμία που να στερείται ενδιαφέροντος.

  Όλοι θα άκουγαν αυτά που είχε να πει αυτός ο άνδρας. Κατά παράξενο τρόπο, η λαμπερή μορφή έμοιαζε να κοιτάζει τον Λίτο στα μάτια. Η φωνή της έγινε πιο δυνατή: «Έχω κάτι να σας πω και θα με ακούσετε. Ολόκληρη η Αυτοκρατορία θα με ακούσει, γιατί η φωνή μου είναι η φωνή της καταιγίδας».

  Όσον αφορά τη γραφή, γίνεται πολύ γρήγορα διακριτή η διαφορά μεταξύ των Herbert. Εδώ απουσιάζει σχεδόν τελείως το πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο του Frank Herbert, αυτές οι φιλοσοφικές αναζητήσεις και συζητήσεις που διαποτίζουν κάθε σελίδα των κλασικών Dune. Με ενόχλησε η απουσία τους; Καθόλου! Απολαμβάνω τη γραφή του κάθε Herbert για αυτό που είναι. Η γραφή στον Δούκα του Κάλανταν ακολουθεί τις πιο σύγχρονες τάσεις, προσφέρει μια πολύ βαθύτερη ματιά στον ψυχισμό των χαρακτήρων (και έτσι γίνονται πιο ανθρώπινοι και ταυτίζεται ο αναγνώστης πιο εύκολα μαζί τους), η δράση είναι πιο συχνή, δοσμένη με μεγαλύτερη αμεσότητα και δομημένη πιο πετυχημένα όσον αφορά τη διέγερση της αγωνίας. Για τους αναγνώστες στους οποίους ναι μεν άρεσε το σύμπαν του Dune αλλά ίσως τους κούραζε η γραφή του πατέρα Herbert, ο Δούκας του Κάλανταν είναι ιδανικό βιβλίο. Ένιωθα πως διάβαζα κάτι οικείο και αγαπημένο αλλά δοσμένο με έναν καινούργιο, φρέσκο τρόπο που έκανε τα νήματα που το συνθέτουν πιο κατανοητά.

  Ένα βιβλίο πλούσιο και πολυσύνθετο, που προσωπικά με συνάρπασε η γραφή και η ροή του, γεμάτο πολιτικές ίντριγκες, συνωμοσίες, περιπέτεια, αλλά και πολυδιάστατους, καλογραμμένους χαρακτήρες με περίπλοκη δυναμική μεταξύ τους, ο Δούκας του Κάλανταν δεν με άφησε να βαρεθώ στιγμή.

  Περίληψη: Έναν περίπου χρόνο πριν τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του θρυλικού Μουάντ’Ντιμπ, η εξουσία των Κορρίνο μοιάζει αδιαμφισβήτητη, όσο κι αν οι ισορροπίες μεταξύ των πανίσχυρων οίκων της Αυτοκρατορίας είναι πιο εύθραυστες από ποτέ. Κερδίζοντας την εύνοια του αυτοκράτορα Σαντάμ, ο Λίτο Ατρείδης θα προκαλέσει την οργή των εχθρών του και θα δώσει το έναυσμα για μια σειρά γεγονότων που θα αλλάξουν τις ισορροπίες δυνάμεων στο γνωστό σύμπαν. Με τον Πωλ ανήσυχο για το μέλλον του οίκου του και την Τζέσικα μπλεγμένη σε ένα ακόμη σχέδιο των Μπένε Τζέζεριτ, ο Λίτο βρίσκεται μετέωρος ανάμεσα στο χρέος προς το λαό του, το γιο του και την αγαπημένη του σύντροφο. Θα καταφέρει άραγε να επιβιώσει και να προστατεύσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, διατηρώντας άθικτη την τιμή του oίκου του;

  Το πρώτο μέρος της συναρπαστικής τριλογίας που ρίχνει φως στις ιστορίες μερικών από τους πιο θρυλικούς χαρακτήρες της επιστημονικής φαντασίας, στήνοντας το σκηνικό για το έπος που δημιούργησε ο Frank Herbert.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Δούκας του Κάλανταν

  Σειρά: Η Τριλογία του Κάλανταν, Βιβλίο 1ο

  Συγγραφέας: Brian Herbert, Kevin J. Anderson

  Εκδόσεις: Anubis 

  Ημερομηνία έκδοσης: 12/04/2021

  Σελίδες: 424

  ISBN: 978-960-623-285-5

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here