Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η ερωμένη των φάρων - Πηνελόπη Κουρτζή

  Η ερωμένη των φάρων – Πηνελόπη Κουρτζή

  -

  Η ερωμένη των φάρων

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Ελευθεριάδου

  Ένα βιβλίο γεμάτο θάλασσα, αλάτι, κύματα και εικόνες φάρων. Ένα ταξίδι στους φάρους της Ελλάδας και στον κόσμο που τους περιβάλλει. Η ηρωίδα του βιβλίου γεννήθηκε στα σκαλιά της προβλήτας ενός φάρου, παίρνοντας την πρώτη της ανάσα την ώρα που άφηνε την ύστατη πνοή η μητέρα της.

  Ορφανή, χωρίς ρίζες, χωρίς πατρίδα, μεγαλώνει στον φάρο έχοντας μάνα και πατέρα τον φαροφύλακά του, τον καπετάν Νικόλα. Βαφτίζεται Αναστασία και γίνεται η Νατάσα, η φουρτούνα και η μπουνάτσα του καπετάν Νικόλα. 

  Ας ήταν άμαθος από ψυχές και παιδιά – θα σταθεί φάρος αναμμένος δίπλα της και θα την αναθρέψει με όσα μέσα διαθέτει, μιας και ο φάρος πολλές φορές ήταν απροσπέλαστος και οι συνθήκες δυσμενείς.

  Ο φάρος ήταν συνώνυμο της αναμονής, και κυρίως της υπομονής. Περιμένοντας εκεί, με τα χρόνια να περνάνε από πάνω του και τους ανθρώπους να τον αναζητάνε και να τον ευγνωμονούν, τελικά κατάλαβα πως ο φάρος ήταν αυτός στον οποίο στηριζόταν ολοκληρωτικά η ζωή της θάλασσας και όχι σε εμάς που ζούσαμε μέσα. Όρθιος εκεί, με τα φώτα του να γυρίζουν και να φτιάχνουν λωρίδες ασφαλείας στο πέλαγος, περίμενε υπομονετικά να σώσει, να υποδεχτεί, να ανακουφίσει. Ή να προειδοποιήσει.

  Νατάσα και καπετάν Νικόλας. Ξυπνούσανε βλέποντας μόνο θάλασσα, κοιμόντουσαν βλέποντας αστέρια. Όλος ο κόσμος τους αυτό το στρογγυλό οίκημα. Οι συνθήκες διαβίωσης όχι πάντα ιδανικές. Με αρκετές δυσκολίες όταν είχε κακοκαιρία, ανεξάρτητα από τις εποχές, και αδυναμία προμήθειας τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αλλά γύρω τους περισσεύει η υπομονή, η διάθεση για προσφορά, η αγκαλιά και η θαλπωρή! 

  Η Νατάσα μεγαλώνει, ερωτεύεται, απογοητεύεται και τα φέρνει έτσι η ζωή που αναγκάζεται να φύγει μακριά από το σπίτι-φάρο της. Όλη η ζωή της θα γίνει μια περιπλάνηση γεμάτη φάρους και πάντα με έναν χάρτη της Ελλάδας στον κόρφο της, για να τους μετράει και να τους σημειώνει.

  Κάτι μου έλεγε μέσα μου πως θα γέμιζε ο χάρτης ολόκληρος με κόκκινα σημάδια. Προς το παρόν είχε σημάδια σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι φάροι που αγάπησα και ήθελα να ξανά βρεθώ είχαν πάνω μία κόκκινη καρδιά. Αυτοί που με έδιωξαν ένα κόκκινο Χ. Αυτοί που με σημάδεψαν ένα έντονο κόκκινο κύκλο. Πορευόμουν και ζωγράφιζα τον χάρτη μου.

  Μαζί με την Νατάσα, επισκεπτόμαστε και γνωρίζουμε τους φάρους της χώρας μας. Λευκοί, πέτρινοι, με σχήμα κυλινδρικό, οκτάγωνο, τετράγωνο ή πολυγωνικό, διατηρητέοι, ετοιμόρροποι ή γκρεμισμένοι. Όλοι γίνονται οι φάροι της για μικρό ή μεγάλο διάστημα.

  Η ερωμένη των φάρων – Πηνελόπη Κουρτζή

  Της Σερίφου, της Σαπιέντζας, της Γραμβούσας, της Στρογγύλης Μεγίστης (Καστελόριζο), του Σιγρίου, της Τζιας, της Πάτρας, του Ρίου, του Ναυπλίου, της Πάρου, της Κορίνθου, της Ζακύνθου, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, του Αγίου Σώστη, της Ναυπάκτου, της Χαλκιδικής, του Αρμενιστή της Μυκόνου, της Τήνου.

  Θα συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, άλλοι αληθινοί και φωτεινοί, άλλοι υποκριτές και σκοτεινοί. Θα σώσει και θα σωθεί, θα πληγώσει και θα πληγωθεί, θα επιβιώσει μέσα από τη φυγή της, ψάχνοντας πάντα ένα φως φάρου για να λυτρωθεί και έναν άνθρωπο να γίνει ο φάρος ο δικός της έστω για λίγο, για να βρει νόημα να συνεχίσει.

  Πόσο περίεργος, σκεφτόμουν, είναι ο άνθρωπος. Γιάνει η καρδιά με τα χρόνια, μα δε γιάνει ο νους. Στραβώνει το μυαλό και ορίζει έναν χαρακτήρα καινούργιο, εγκλωβισμένο σε συμπεριφορές ανεξήγητες. Είναι η καρδιά έτοιμη να ζήσει ξανά, μα το μυαλό έχει κλείσει οριστικά δρόμους προς την ελευθερία. Θα έγιανα άραγε ποτέ πραγματικά; Ή θα έμενα πάντα αυτή η περίεργη, με τον τρόπο που με σμίλευσε η τρέλα της κίβδηλης αγάπης;

  Η συγγραφέας μάς δίνει πολλές πληροφορίες για τη δύσκολη ζωή των φαροφυλάκων, τις συνθήκες διαβίωσης, την απομόνωση, τη μοναξιά που βιώνουν. Οι περιγραφές των τοπίων ολοζώντανες. Μου άρεσε που σε κάθε φάρο που πηγαίνει η ηρωίδα μάς δίνεται το γεωγραφικό του στίγμα.

  Ποικίλες οι αναφορές σε ναυάγια, στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στην Αστρονομία και Αστρολογία και σε ποιητικά αποσπάσματα του Καββαδία και της συγγραφέως. Επίσης, χαρακτηριστικό το ποίημα του Γιάννη Ζαραμπούκα που γράφτηκε για το συγκεκριμένο βιβλίο – πιστεύω ότι το “ζωγραφίζει“.

  ΕΓΙΝΕ ΦΑΡΟΣ

  Τα πρώτα χρόνια, η μοναξιά την πότισε.
  Στα δεύτερα, στους γλάρους βρήκε συντροφιά.
  Ύστερα ήρθαν τα τρίτα.
  Έφεραν ιδρώτα και σπέρμα,
  σε ναυτικών αγκαλιές εφήμερες
  έγειρε το κορμί της.
  Εκείνη που ποτέ της δε λατρεύτηκε,
  πρώτη φορά μέθυσε από αγάπη.
  Μόνο που, γρήγορα άνοιγαν πανιά
  για νέες θάλασσες, για νέους κινδύνους,
  για νέους θερμούς κόλπους.
  Δίχως άγκυρες οι ναυτικοί βλέπεις.
  Έμεινε μόνη, στην ακτή
  για μέρες, για μήνες,
  ώσπου ένα βράδυ στον άνεμο ψιθύρισε
  όσα για χρόνια κρατούσε φυλαγμένα.
  Και τότε, πέτρωσε ολόκληρη.
  Έγινε φάρος, ψηλός για να φωτίζει

  μέσα απ’ της ομίχλης τα παραπετάσματα
  το θαλασσινό κατώφλι.
  Ελπίζοντας ίσως,
  πως κάποιος ναυτικός για ‘κείνη,
  κάποτε θα σταματήσει.

  Περίληψη: Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η «ερωμένη των φάρων».
  Γεννήθηκα σε έναν φάρο και όλη μου τη ζωή δεν έχω κοιμηθεί ποτέ δίχως να με συνοδεύει ο ήχος της θάλασσας. Έχω γίνει βασίλισσα σε κάποιους από αυτούς, δούλα σε άλλους και γοργόνα στους μακρινούς. Έχω κρυφτεί σε αμπάρια, έπιασα τουφέκι και έχω μια αποκρουστική ουλή, η οποία σκίζει το δεξί μου μάγουλο. Γέννησα ένα παιδί, που όμως δεν αγκάλιασα ποτέ. Είδα ναυάγια και κολύμπησα σε μέρη όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει άνθρωπος. Μίσησα και μισήθηκα, πόθησα και με αγάπησαν. Έχω μαγέψει πειρατές και έχω τρέξει γυμνή στα βράχια. Έχω αντικρίσει θησαυρούς αμύθητους, που ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν.

  Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπιά τους. Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα. Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η «ερωμένη των φάρων», αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η ερωμένη των φάρων

  Συγγραφέας: Πηνελόπη Κουρτζή

  Εκδόσεις: Ψυχογιός 

  ISBN: 978-618-01-3062-1

  Ημ. Έκδοσης:7/11/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here