Η ιστορία του Peter Pan

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Μια ιστορία που συνεχίζει να ενθουσιάζει εκατομμύρια αναγνώστες. Ένας αληθινός ύμνος στη Φαντασία. Η ιστορία του Peter Pan διατηρεί πάντα μια γοητεία. Γιατί είναι η ιστορία εκείνου του παιδιού, που όλοι σχεδόν κρύβουμε μέσα μας. Του παιδιού που αρνείται τον περίεργο κόσμο των ενηλίκων και θέλει να παραμείνει για πάντα παιδί.

Peter Pan

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο James Mathew Barrie. Η προσωπικότητα του Peter Pan βασίζεται στον μεγαλύτερο αδελφό του συγγραφέα, David που πέθανε σε ατύχημα κάνοντας πατινάζ στο πάγο. Δεν είχε συμπληρώσει τα 14 χρόνια του. Η οικογενειακή αυτή τραγωδία, βύθισε σε θλίψη τη μητέρα του συγγραφέα. Προσπάθησε να την ανακουφίσει από το πόνο. Δεν δίστασε μάλιστα να φοράει τα ρούχα του αδελφού του και να μιμείται τη φωνή του για να την  παρηγορεί με αυτό το τρόπο.

Η πρώτη εμφάνιση της ιστορίας του Peter Pan έγινε το 1904 στο θέατρο του Δούκα της Νέας Υόρκης στο Λονδίνο. Μερικά χρόνια μετά αυτή η ιστορία έγινε μυθιστόρημα. Στο ντεμπούτο της ιστορίας, η εφημερίδα Guardian έγραψε:

Ακόμα και εκείνοι που διασκέδασαν λιγότερο, πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα αυθεντικό, προϊόν μιας μοναδικής φαντασίας.

Η επιτυχία του έργου ήταν τέτοια, που παιζόταν για δέκα συνεχή χρόνια στη σκηνή του Λονδίνου. Κάθε χρόνο όμως που παιζόταν , κάτι καινούργιο έμπαινε από τον συγγραφέα.

Peter PanΑρχικά τα ρούχα του Pan ήταν φτιαγμένα από φύλλα, κίτρινα και καφέ. Το πράσινο κουστούμι που όλοι γνωρίζουμε ότι φοράει, γεννήθηκε στο μυαλό του Walt Disney.

O  James Barrie, ήθελε στη σκηνή να ερμηνεύει το ρόλο του Pan ένα πραγματικό παιδί, γιατί εκείνη την εποχή τα νεαρά άτομα τα έπαιζαν γυναίκες. Δυστυχώς πέθανε προτού το δει να συμβαίνει.

Ο J.Barrie, πέθανε από πνευμονία το 1937, μόνος του και χωρίς κληρονόμους. Άφησε κληρονομιά την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων του σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείου του Λονδίνου στην περιοχή του Bloomsburry.

Ας διαβάσουμε ξανά την ιστορία του Peter Pan κι ας βγάλουμε προς τα έξω το παιδί που κρύβουμε μέσα μας!

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here