Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η Λόγχη της Ερήμου Τόμος Α' - Peter V. Brett

  Η Λόγχη της Ερήμου Τόμος Α’ – Peter V. Brett

  -

  Η Λόγχη της Ερήμου είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ο Κύκλος των Δαιμόνων» του Peter V. Brett, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος σε δύο χορταστικούς τόμους.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Εάν θέλετε να φρεσκάρετε τη μνήμη σας για το τι συνέβαινε στους δύο τόμους του Σημαδεμένου Άνδρα, μπορείτε να διαβάσετε το review του Α’ Τόμου εδώ και του Β’ Τόμου εδώ. Αναπόφευκτα αυτό το review περιέχει ελαφριά σπόιλερ για τα προηγούμενα βιβλία.

  Έχουμε αφήσει λοιπόν τους ήρωές μας –τη Λήσα, τον Σημαδεμένο και τον Ρότζερ– να έχουν επιβιώσει από μία μεγάλη μάχη ενάντια στους δαίμονες στην Κοιλάδα των Ξυλοκόπων. Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων ικανοτήτων του καθενός έχει ανοίξει καινούργιους δρόμους και έχει γεννήσει προοπτικές και πιθανότητες αντίστασης στον Πυρήνα. Κι εκεί που περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους, ξεκινάει η Λόγχη της Ερήμου και ο Brett μας στέλνει σε ένα άλλο μέρος εντελώς: στον Νότο, στην Κράσια, όπου παρακολουθούμε το origin story του Τζαρντίρ.

  Τον Τζαρντίρ τον γνωρίσαμε στον Β’ Τόμο του Σημαδεμένου Άνδρα αν θυμάστε, και δεν τον συμπαθήσαμε και ιδιαίτερα. Όμως φαινόταν ότι ο ρόλος που θα παίξει στην όλη ιστορία ήταν τεράστιος, κι έτσι ο Brett, σε μία ομολογουμένως θαρραλέα κίνηση, αποφασίζει να αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Λόγχης της Ερήμου –τα 2/3 αυτού του Α’ Τόμου– αποκλειστικά στον Τζαρντίρ, αντί ενδεχομένως να εκδώσει την ιστορία του ως ξεχωριστή νουβέλα.

  Ήταν πετυχημένη αυτή η κίνησή του; Για εμένα, ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο ένας λόγος ήταν ότι πρόσθεσε απίστευτα πολλά στην κοσμοπλασία του. Έχοντας ως βάση κουλτούρες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο συχνά στο fantasy (Μέση Ανατολή, Σαχάρα, Αραβική χερσόνησος), καθώς και το Ισλάμ όπως το αντιλαμβάνονται οι φανατικοί ισλαμιστές, ένιωσα ότι είχε τη δημιουργική ελευθερία να κάνει πραγματικά απίστευτα πράγματα. Και τα έκανε. Η κουλτούρα της Κράσια είναι δομημένη με απίστευτη λεπτομέρεια και ζωντάνια, όλα ενσωματωμένα οργανικά στη ροή της ιστορίας. Να σημειώσω βέβαια ότι όπως κάθε πολιτισμός, η Κράσια έχει και τα καλά και τα κακά της, και δεν είναι απαραίτητα συμπαθείς οι Κράσιοι: τα ήθη και τα έθιμά τους περιλαμβάνουν σκληρά και βάρβαρα στοιχεία. Τα οποία γενικώς τα βρίσκουμε στα βιβλία αυτής της σειράς ανεξαρτήτως τόπου, εξ ου και έχω προσθέσει ένα σχετικό Trigger Warning στο τέλος αυτής της παρουσίασης.

  «Οι νταλ’ Σαρούμ δεν πεθαίνουν στο κρεβάτι τους από γεράματα! Δεν τους παίρνει η αρρώστια ή η πείνα! Οι νταλ’ Σαρούμ πεθαίνουν στη μάχη και κερδίζουν τον παράδεισο. Απολαμβάνουν τη δόξα του Εβεράμ, κολυμπούν και πίνουν από ποτάμια που κυλάει γλυκό, δροσερό γάλα και έχουν αμέτρητες παρθένες στη διάθεσή τους».

  «Θάνατος στους αλαγκάι!» ούρλιαξαν όλα τ’ αγόρια μαζί, σηκώνοντας τις γροθιές τους. «Δόξα στον Εβεράμ!»

  Ο δεύτερος λόγος που πιστεύω άξιζε αυτή η βουτιά στο POV του Τζαρντίρ ήταν γιατί έτσι γνωρίσαμε εκ βαθέων τον χαρακτήρα του, και έγινε «ίσος» με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Κατανόησα τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον συμπάθησα, και λατρεύω το ότι ο Brett έχει δώσει έναν κεντρικό χαρακτήρα τόσο γκρίζο, που με κάνει να αμφιταλαντεύομαι με κάθε πράξη και απόφαση. Παράλληλα, μας συστήνει μέσα από τα μάτια του και τον εκπληκτικό, μυστηριώδη χαρακτήρα της Ινεβερά, το χέρι που κινεί τα νήματα, που με τις προφητείες της και τη σκιώδη καθοδήγησή της οδηγεί τον εαυτό της και τον Τζαρντίρ σε μία ασυγκράτητη, αμφιλεγόμενη και απίστευτα ενδιαφέρουσα αναρρίχηση στην εξουσία.

  Στο υπόλοιπο 1/3 του βιβλίου επιστρέφουμε στους βασικούς χαρακτήρες που είχαμε γνωρίσει και βλέπουμε τη μετά τη Μάχη της Κοιλάδας των Ξυλοκόπων εποχή, όπου οι άνθρωποι παίρνουν πλέον πιο ενεργή στάση απέναντι στους δαίμονες, και γνωρίζουμε και λίγο άλλον έναν χαρακτήρα του οποίου την οπτική θα ακολουθούμε από εδώ και πέρα, τη Ρέννα, και την τραγική της ιστορία. Δεν προλαβαίνουμε να δούμε και πολλά όμως – θα ακολουθήσουν στον Β’ Τόμο.

  «Είναι στ’ αλήθεια υπέροχη τέχνη. Κρίμα που ο μόνος σκοπός της είναι να σακατεύει και να σκοτώνει».

  «Έτσι είναι και οι άνθρωποι που την επινόησαν», είπε ο Σημαδεμένος. «Πανέξυπνοι, υπέροχοι και πέρα για πέρα θανάσιμοι».

  «Και είσαι βέβαιος ότι θα έρθουν;» ρώτησε η Λήσα.

  «Δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Σημαδεμένος, «όσο κι αν εύχομαι να έχω άδικο».

  Συνολικά, η Λόγχη της Ερήμου και ο πρώτος της τόμος είναι μία καταπληκτική συνέχεια στον Σημαδεμένο Άνδρα, διαφορετική και με θαρραλέες επιλογές από τη μεριά του συγγραφέα (εδώ δεν μπορώ να μην αναφέρω και τα ανατριχιαστικά κομμάτια από την οπτική των δαιμόνων!). Δεν μπορείς παρά να το καταβροχθίσεις και να ξεκινήσεις αμέσως τον επόμενο τόμο.

  ***Προειδοποίηση περιεχομένου (Trigger Warning): Η ιστορία περιέχει σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης, βιασμού και αιμομιξίας.***

  Περίληψη:  Η ανθρωπότητα βρίσκεται στη δύση της. Η νύχτα ανήκει πια στους αδηφάγους δαίμονες που κυνηγούν μανιασμένα έναν πληθυσμό που όλο και λιγοστεύει, αναγκασμένος να κρύβεται πίσω από μισοξεχασμένα σύμβολα δύναμης. Οι θρύλοι μιλούν για τον Λυτρωτή: έναν στρατηγό που κάποτε ένωσε την ανθρωπότητα σε μια στρατιά που κατατρόπωσε τους δαίμονες. Μα είναι η επιστροφή του Λυτρωτή απλώς ένας μύθος; Ίσως και όχι. Από την έρημο έρχεται ο Άμαν Τζαρντίρ, που από τις φυλές της ερήμου έχει σφυρηλατήσει έναν στρατό που φονεύει δαίμονες. Έχει αυτοανακηρυχθεί Σαρ’Ντάμα Κα, Λυτρωτής, και τα αρχαία όπλα που κουβαλάει –μια λόγχη κι ένα στέμμα– επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του. Αλλά οι Βόρειοι πιστεύουν ότι έχουν τον δικό τους Λυτρωτή: τον Σημαδεμένο, μια σκοτεινή, απειλητική μορφή. Ο Σαρ’Ντάμα Κα και ο Σημαδεμένος ήταν κάποτε φίλοι. Τώρα είναι θανάσιμοι εχθροί. Ωστόσο, ενώ οι παλιές συμμαχίες δοκιμάζονται και δημιουργούνται νέες, κανείς δεν έχει αντιληφθεί την εμφάνιση ενός νέου είδους δαίμονα, με μεγαλύτερη ευφυΐα –και πιο θανάσιμου– απ’ όσους είχαν συναντήσει μέχρι τότε.

  Υποψήφιο για βραβείο Locus

  Times of London Top 10 Best Seller List

  New York Times Best Seller

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η Λόγχη της Ερήμου, Τόμος Α’

  Συγγραφέας: Peter V. Brett

  Σειρά βιβλίου: The Demon Cycle, Βιβλίο 2ο, Τόμος Α’

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  Έτος έκδοσης: 2019

  Σελίδες:  472

  ISBN: 9786185194451

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here