Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ο Σημαδεμένος Άνδρας Τόμος Β' - Peter V. Brett

  Ο Σημαδεμένος Άνδρας Τόμος Β’ – Peter V. Brett

  -

  Σημαδεμένος Άνδρας Τόμος Β’, και συνεχίζεις να διαβάζεις χωρίς να παίρνεις ανάσα.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Στον Α’ Τόμο γνωρίσαμε τους πρώτους τρεις βασικούς ήρωες –τον Άρλεν, τη Λήσα και τον Ρότζερ– από ένα σύνολο έξι κεντρικών χαρακτήρων που χρησιμοποιεί ο Brett στη σειρά του. Τους παρακολουθήσαμε από παιδιά, να μεγαλώνουν, να διαμορφώνουν τους χαρακτήρες τους μέσα από δύσκολες εμπειρίες και να αποκτούν τις ξεχωριστές ικανότητές τους μέσα από τις μαθητείες τους: ο Άρλεν ως Αγγελιοφόρος και Φυλαχτής, η Λήσα ως Βοτανοσυλλέκτρα και ο Ρότζερ ως Γελωτοποιός. Στον Β’ Τόμο, σε αυτήν τη μεγαλειώδη σκακιέρα που έχει στήσει ο Brett, είναι έτοιμοι πλέον να πάρουν τις θέσεις τους.

  «Δεν πιστεύεις στον Δημιουργό;» ρώτησε ο Ρότζερ.

  «Έχουμε αρκετά προβλήματα και χωρίς αυτόν», απάντησε ο Σημαδεμένος και η έκφρασή του έδειξε πως δεν είχε καμία όρεξη να συζητήσει άλλο το θέμα.

  «Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως είσαι ο Λυτρωτής», έκανε μια απόπειρα ο Ρότζερ.

  Ο Σημαδεμένος ρουθούνισε με περιφρόνηση. «Δεν υπάρχει Λυτρωτής για να μας σώσει, Γελωτοποιέ», είπε. «Αν θέλεις να φύγουν οι δαίμονες απ’ τον κόσμο, θα πρέπει να τους σκοτώσεις μόνος σου».

  Όσο τέλειος κι αν ήταν ο Α’ Τόμος, ο Β’ Τόμος σαφώς και τον ξεπερνάει. Φτάνουμε επιτέλους στο «σήμερα», και αφού παρακολουθήσαμε το πώς δημιουργήθηκε ο Σημαδεμένος Άνδρας και γιατί, ήρθε η ώρα να δούμε το ΤΙ θα κάνει. Και, ω, δεν απογοητεύει καθόλου. Επιτρέψτε μου να πω ότι κάποια μέρα ο κόσμος θα μιλάει για τον Σημαδεμένο όπως μιλάνε τώρα για το Witcher. Ένας πλούσιος κόσμος, λεπτομερώς δουλεμένος, που ισορροπεί με εξαιρετική δεξιοτεχνία την ανάπτυξη των χαρακτήρων και τη γενικότερη πλοκή και δράση, μάχες, κίνδυνοι και απειλές ξεπηδούν από παντού, ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στην επόμενη στροφή, ποιος θα ζήσει, πώς θα πεθάνει. Με ένα ακόμα φοβερό πλεονέκτημα: την Κράσια.

  Έως τώρα η ιστορία διαδραματιζόταν στον Βορρά, σε χώρες που θύμιζαν Μεσαίωνα και κεντρική Ευρώπη. Από αυτό το βιβλίο όμως ξεκινάμε να βλέπουμε και τον Νότο, την ξεχωριστή χώρα της Κράσια, τη Λόγχη της Ερήμου. Η κοσμοπλασία του Brett εδώ απογειώνεται, βρίθοντας από στοιχεία που συναντάμε σε πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής, της Σαχάρας και της Αραβικής χερσονήσου.

  Από μακριά έμοιαζε σαν ένας ακόμη αμμόλοφος, έτσι όπως έδεναν με το περιβάλλον τα τείχη από ψαμμίτη. Ήταν χτισμένη γύρω από μια όαση πολύ μεγαλύτερη απ’ την Όαση της Αυγής, που τροφοδοτούταν, όπως έλεγαν οι αρχαίοι χάρτες, απ’ το ίδιο υπόγειο ποτάμι. Τα τείχη της, με τα σκαλισμένα, αντί για ζωγραφιστά, φυλάγματα, υψώνονταν περήφανα κάτω απ’ τον ήλιο. Ψηλά πάνω απ’ την πόλη ανέμιζε το λάβαρο της Κράσια, σταυρωμένα ακόντια πάνω από έναν ήλιο που ανέτελλε.

  Οι Κράσιοι είναι ένας σκληρός πολιτισμός που κάνει Ιερό Πόλεμο ενάντια στους δαίμονες, και είναι οι μοναδικοί που τους πολεμούν οργανωμένα κάθε νύχτα. Θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του πρώτου Λυτρωτή και ανώτερους από όλους τους άλλους λαούς. Για αυτούς, οι Βόρειοι είναι δειλοί και οι δειλοί είναι κάτι λιγότερο από άνθρωποι, καλοί μόνο για σκλάβοι (οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στο μέλλον μεταξύ Βορρά και Νότου). Εδώ γνωρίζουμε και άλλον έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς, τον Τζαρντίρ, που προκαλεί… ας τα πούμε επιεικώς, ανάμικτα συναισθήματα στον αναγνώστη. Είτε τον αγαπήσετε είτε τον μισήσετε όμως, θα ανυπομονείτε να τον ξαναδείτε. Η συνάντησή του με τον Άρλεν θα καθορίσει τα πάντα και οι συνέπειές της θα αντηχούν σε όλα τα υπόλοιπα βιβλία.

  Αν δεν την έχετε ξεκινήσει ακόμη, κάντε το αμέσως και δεν θα το μετανιώσετε. Αυτή η σειρά μού έχει ξυπνήσει αυτόν τον ενθουσιασμό που ένιωθα με τα fantasy στην εφηβεία μου, όπου όλα μου φαίνονταν καινούργια και τα πάντα μπορούσαν να συμβούν στην επόμενη σελίδα, όπου δενόμουν με τους ήρωες και ένιωθα ότι έπαιρνα μαθήματα ζωής μέσα από αυτούς. Περιμένουμε με ανυπομονησία τον συγγραφέα να μας επισκεφτεί ως καλεσμένος του φετινού φεστιβάλ Fantasmagoria τον Σεπτέμβρη για να τον γνωρίσουμε από κοντά!

  Περίληψη:  Όταν πέφτει το σκοτάδι μετά τη δύση, αναδύονται τα πυρηνογεννήματα – δαίμονες με υπερφυσικές ικανότητες που καίνε τα πάντα εξαιτίας του άσβεστου μίσους τους για την ανθρωπότητα. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι δαίμονες τρομοκρατούν τη νύχτα, αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από μαγικά φυλαχτά-σύμβολα δύναμης που η προέλευσή τους χάνεται στους μύθους με τρομακτικά εύθραυστη προστασία. Όμως, δεν γινόταν πάντα έτσι. Κάποτε, άνδρες και γυναίκες μάχονταν με τα πυρηνογεννήματα επί ίσοις όροις, όμως αυτή η εποχή έχει χαθεί προ πολλού.

  Κάθε νύχτα, οι δαίμονες δυναμώνουν και οι ανηλεείς επιθέσεις τους μειώνουν τον ανθρώπινο πληθυσμό. Πλέον, με την ελπίδα για το μέλλον να φαντάζει χαμένη, τρεις νεαροί που επιβίωσαν από τις βίαιες επιθέσεις των δαιμόνων θα τολμήσουν το ακατόρθωτο. Να περάσουν την εύθραυστη ασφάλεια των φυλαχτών και να διακινδυνεύσουν τα πάντα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανασύρουν τα μυστικά του παρελθόντος.

  Ενωμένοι, θα σταθούν απέναντι στη νύχτα.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Σημαδεμένος Άνδρας, Τόμος Β’

  Συγγραφέας: Peter V. Brett

  Σειρά βιβλίου: Ο Κύκλος των Δαιμόνων, Βιβλίο 1ο, Τόμος Β’

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  Έτος έκδοσης: 2018

  Σελίδες: 344

  ISBN: 978-618-5194-23-9

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here