Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΛευκά και Μαύρα Αρπακτικά - Ανδρέας Ονουφρίου

  Λευκά και Μαύρα Αρπακτικά – Ανδρέας Ονουφρίου

  -

  “Λευκά και Μαύρα Αρπακτικά”. Το πιο πρόσφατο, ιδιαίτερα αξιόλογο, μυθιστόρημα του καταξιωμένου κι αναγνωρισμένου λογοτέχνη από τη Μεγαλόνησο Ανδρέα Ονουφρίου διαβάζεται απνευστί. Εδώ δένουν αρμονικά ο μύθος και η πλοκή, οι έντονοι διάλογοι με την αφήγηση. Ο Κύπριος συγγραφέας, αυτός ο ακούραστος εργάτης του πνεύματος, κοινωνά σπουδαία μηνύματα, αναπτύσσοντας ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα.

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  …κουβαλούσε τη σοφία των απλών ανθρώπων, που οι γραμματιζούμενοι αδυνατούσαν να αποχτήσουν. Η πείρα δεν είναι, απλώς, ζήτημα γνώσεων. Είναι μαθήματα που παίρνεις από το κονταροχτύπημα με την ίδια τη ζωή.

  Πειραιάς και Κύπρος. Στις ταραγμένες αρχές του ’70. Μια ματιά στη σαθρή εικόνα της ταξικής κοινωνίας. Σε μια ιστορία απλή, η οποία ξεδιπλώνεται σταδιακά για να οδηγήσει στη δικαίωση, στο “ξεγύμνωμα”.

  Τα νιάτα και ο χρόνος γρήγορα σβήνουν τα όποια άσχημα αχνάρια άφησε το χθες· το προσπερνούνε, γρήγορα-γρήγορα. Λησμονούνε το κάθε δυσάρεστο και τρέχουνε το κατόπι τη ζωή, σαν να μην συνέβη τίποτα.

  Εκείνη, πολιτικοποιημένη, ν’ ανησυχεί για τις δραματικές αλλαγές που γίνονται στον τόπο. Έλλη

  Εκείνος, ένας ελεύθερος σκοπευτής, αντισυμβατικός, ένα πουλί που δε ζει στην αιχμαλωσία, ένα άτι γεννημένο για μεγάλες κούρσες, που δεν του ταιριάζει το παχνί. Αμέτοχος ως τη στιγμή που ανακαλύπτει το φοβερό μυστικό που την τυραννούσε. Δημήτρης

  Πώς να αρκεστεί σε κυκλάμινα;

  Τα κυκλάμινα σωπαίνουν, δεν έχουν απαιτήσεις. Ονειρεύονται, μονάχα, αμυγδαλιές και τριαντάφυλλα. Γεμίζουν την ψυχή τους με τη ζεστασιά των ονείρων τους.

  Πού θα οδηγηθούν; Θα αντέξει ο “ιαματικός” τους έρωτας; Με ποιο τίμημα; Θα τιμωρηθεί η αδικία;

  Ο έρωτας δεν έχει μάτια, έχει αυπνίες. Σ’ αρπάζει και σε παθιάζει από το ‘να μερόνυχτο στο άλλο. Καίγεται το κορμί στον καημό και στη λαχτάρα. Και παίρνεις την μεγάλη απόφαση.

  Προστασία σε οίκους ανοχής, μαύρο χρήμα, βρωμοδουλειές της νύχτας, χυδαία εκμετάλλευση, εγκληματικές ενέργειες, τζόγος, επανάσταση, πατριωτισμός, δυστυχία, αδικία, προδοσία. Πόση δύναμη έχει ο έρωτας απέναντί τους; Είναι ικανός να σε μεταμορφώσει; Εξαλείφονται πραγματικά τ’ αρπακτικά;

  Το ύφος του ψυχογραφήματος του κυρίου Ονουφρίου είναι απλό και λιτό και η χρήση της γλώσσας άρτια. Επιλέγει ωμό, καθάριο, κρυστάλλινο λόγο και καλοστημένη δομή. Με τολμηρές σκηνές και σκληρούς διαλόγους. Η περιγραφική του δεινότητα λυρική, που αποπνέει ζεστασιά και αποφεύγει κάθε σκόπελο βαριού κλίματος, στοιχείο που μαρτυρά δεξιοτεχνία.

  Λευκά και Μαύρα Αρπακτικά

  Λίνος, Σοφούλα, Βάσος… Όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας εστιάζονται άριστα εσωτερικά. Η σκιαγράφησή τους είναι ολόπλευρη κι ενδιαφέρουσα. Ο συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία του αμερόληπτα, με τρόπο που ελκύει, συνεπαίρνει, συγκινεί, τέρπει και προκαλεί διαρκώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Εκφράζει τα πιστεύω του και τις τοποθετήσεις του με μέτρο, με αμεσότητα, γενναιότητα και λιτότητα. 212 σελίδες χωρίς ανάσα.

  Έκανε ζέστη την άλλη μέρα· πολλή ζέστη. Στην ώρα μηδέν, που η παράνοια αγγίζει το ζενίθ και η λογική κατεβαίνει στο ναδίρ, κάνει ζέστη.

  Μυθοπλάθει αλλά ρεαλιστικά. Ωθεί τον αναγνώστη στο βάθος της ιστορίας, πίσω από τις λέξεις. Η δύναμη της αλήθειας στο μυθιστόρημα σπάει κόκαλα.

  Οι ήρωές του παρουσιάζονται με τραύματα, άκρως ζωντανοί. Ο Ανδρέας Ονουφρίου γίνεται κάθε ένας από εκείνους για τους οποίους γράφει. Εμπνέεται πάντα από τον άνθρωπο, την κοινωνία γενικότερα, τον κόσμο και τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, με σεβασμό. Βρήκα έκδηλη την αγάπη του κυρίου Ονουφρίου για τη γενέθλιά του γη, δοσμένη από μια πατριδογνωστική αξία χωρίς διδακτισμό ή διάθεση εντυπωσιασμού. Εντυπωσιάστηκα από την ευαισθησία, από την ευκολία με την οποία μοιάζει να προσαρμόζεται η πένα του σε κάθε είδους απαιτήσεις.

  Πόσος πόνος χωρά στην ανθρώπινη καρδιά;

  Το «γυάλινο» πλάσμα κράτησε κλειστό το στόμα του, κι αυτός γεύτηκε μια τέτοια ταπείνωση που ποτέ δεν του είχε περάσει από το μυαλό. Υπάρχει, το λοιπόν, τόση καλοσύνη σε τούτο τον -φοβερό- κόσμο; Υπάρχει, ακόμα, τόση ανθρωπιά; Μήπως δεν ήταν τόσο «γυάλινο» τούτο το πλάσμα, τελικά;

  Στα άσχημα παιχνίδια της ζωής οφείλεις να συνεχίσεις να παλεύεις με περισσότερο πείσμα, με δύναμη, με αυτοθυσία, με γενναιότητα και σθένος. Εξάλλου, όλα κερδίζονται με την στερνή κίνηση.

  Περίληψη: Έφτασε στον πάτο της Κόλασης. Γέμισε τις τσέπες του με χρυσάφι και άξαφνα χάνει τα πάντα. Επιστρέφει στην πατρώα γη και χωρίς να το καταλάβει, πέφτει στα δίχτυα του έρωτα. Εκείνη είναι πρόσωπο πολιτικοποιημένο που ανησυχεί για τις δραματικές αλλαγές που γίνονται στον τόπο. Εκείνος μένει αμέτοχος ως τη στιγμή που ανακαλύπτει το φοβερό μυστικό που τυραννούσε την αγαπημένη του. Κι όταν γύρω του ανατρέπονται τα πάντα από την προδοσία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο τον θάνατο. Υπάρχει, άραγε, κάποιος που θα μπορούσε να τον σώσει, και τι τίμημα θα πρέπει να πληρωθεί;

  Λευκά και Μαύρα ΑρπακτικάΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Λευκά και Μαύρα Αρπακτικά

  Συγγραφέας: Ονουφρίου Ανδρέας

  Εκδόσεις: Πηγή

  ISBN: 9789606261442

  Σελίδες: 212

  Ημερομηνία έκδοσης: 2/7/2019

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here