Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας - Χρήστος Μπουλώτης

  Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας – Χρήστος Μπουλώτης

  -

  Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μια λεύκα ζούσε μονάχη της στο μεγάλο λιβάδι κι ήταν δυστυχισμένη γιατί δεν είχε φίλους, δεν είχε σε κάποιον να μιλήσει. Ώσπου όλα άλλαξαν όταν μια μέρα, ένα άσπρο άλογο παρέα με το αφεντικό του σταμάτησαν κοντά της.

  Ο καβαλάρης έδεσε το άλογο στο κορμό της  λεύκας και εκείνος άρχισε να δουλεύει στο χωράφι δίπλα στο δέντρο. Το σκηνικό επαναλήφθηκε κι άλλες φορές. Σιγά σιγά η Λεύκα, άρχισε να μιλά στο άλογο και δεν άργησε να δημιουργηθεί  μεταξύ τους μια αγάπη.

  Όλοι όμως γύρω τους είχαν να λένε για αυτήν την τόσο αταίριαστη αγάπη. Το φεγγάρι που κοίταζε από ψηλά και έβλεπε πόσο δυνατή ήταν αυτή η αγάπη τους, σκέφτηκε να τους βοηθήσει δίνοντάς τους μια μαγική χρυσόσκονη για να τους κάνει όμοιους. Δυο άλογα ή δυο λεύκες. Για να μπορέσουν να χαρούν την αγάπη τους χωρίς εμπόδια.

  «Καλή μου λεύκα, μη στεναχωριέσαι. Πάντα θα υπάρχουν μαύρα σύννεφα που αντί να ψάξουν να βρουν κι αυτά την ευτυχία, κοιτούν  πως θα χαλάσουν την ευτυχία των άλλων. Μην αμφιβάλλεις ούτε στιγμή πως είμαστε ταιριαστό ζευγάρι. Ίσως, μάλιστα να είμαστε το πιο ταιριαστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο!»

  Θα δεχτούν να αλλάξουν για να μην είναι ένα αταίριαστο ζευγάρι; Να γίνει η αγάπη τους ταιριαστή και κανείς πια να μην τους σχολιάζει;

  Ένα όμορφο και τρυφερό παραμύθι για την δύναμη της αγάπης  από τον συγγραφέα Χρήστο Μπουλώτη σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη -δεκαεννέα ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις στο χώρο της εικονογράφησης και του ex-libris-. Το παραμύθι έχει τιμηθεί με το πρώτο  Ευρωπαϊκό βραβείο νεανικής λογοτεχνίας,  Pier Paolo Vergerio  και όχι άδικα.

  Ένα παραμύθι με ποιητική γραφή που σκοπό έχει να μιλήσει για την αγάπη. Για την όμορφη και αληθινή αγάπη που δεν μπορεί να είναι ποτέ αταίριαστη μα πάντα ταιριαστή και ζηλευτή. Για μια τέτοια αγάπη, πάντα θα ακούγονται ασχήμιες από ανθρώπους που ζηλεύουν όσους αγαπούν δυνατά και αληθινά. Μα πρέπει κανείς να αγνοεί αυτά τα λόγια που κρύβουν κακία και σκοτεινιά. Να αναζητά μόνο το φως που φέρνει η αληθινή αγάπη.

  Μιαν ανιδιοτελή αγάπη που, αν και σπανίζει, πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα μας θυμίζουν ότι είναι ζωντανή.

  Περίληψη: Η ζωή αρχίζει να χαμογελάει στη μοναχική λεύκα, όταν το άσπρο άλογο εμφανίζεται στο λιβάδι. Μια παράξενη αγάπη γεννιέται, που άλλοι την κοροϊδεύουν και άλλοι τη θαυμάζουν. Ύστερα από ένα σωρό δοκιμασίες, όταν το ολοστρόγγυλο φεγγάρι τους χαρίζει τη μαγική χρυσόσκονη, που θα τα κάνει ίδια για να χαρούν την αγάπη τους χωρίς εμπόδια, τότε αυτά, με μια φωνή, θα του δώσουν μια απάντηση ολότελα απρόσμενη.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας

  Συγγραφέας: Μπουλώτης Χρήστος

  Εκδότης: Polaris

  ISBN: 9789606829307

  Αριθμός Σελίδων: 31

                                                    Έτος Έκδοσης: 2011 (Σεπτέμβριος)
                                                   Επανέκδοση: “Λωτός”, 1987 – “Ελληνικά                                                                 Γράμματα”, 1997

  Επεξεργασία εικόνας: Χαρά Δελλή

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ