Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος - Αθηνά Μπίνιου

  Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος – Αθηνά Μπίνιου

  -

  Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αυτό που με γοήτευσε αρχικά, παίρνοντας στα χέρια μου το βιβλίο της συγγραφέως Αθηνάς Μπίνιου «Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος», είναι το εκπληκτικό εξώφυλλό του δια χειρός Έφης Λαδά. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου σε συνδυασμό με το υπέροχο κείμενο, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα μοναδικό.

  Πρόκειται για ένα λαϊκό παραμύθι της Μάνης που η συγγραφέας το άκουγε να το αφηγείται ο πατέρας της. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τριών ως οχτώ ετών.

  H Tαρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος

  Η Ταρώ, η ηρωίδα του παραμυθιού, έχοντας δει τις αδελφές της να παντρεύονται από προξενιό χωρίς να αγαπούν τους άνδρες τους και να ζουν μια δυστυχισμένη ζωή, δεν θέλει  να ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο προκειμένου να παντρευτεί. Όταν ο πατέρας της της ανακοινώνει ότι την προξενεύει σε έναν πλούσιο καραβανάρη, κλείνεται στο δωμάτιό της και αρρωσταίνει από την στεναχώρια της.

  Ο πατέρας της αναγκάζεται να υποχωρήσει και να μην προχωρήσει το προξενιό, από φόβο μην πάθει κακό η θυγατέρα του. Μετά από καιρό η Ταρώ, λέει στον πατέρα της ότι θέλει να παντρευτεί μα θα πλάσει εκείνη τον άνδρα της όπως τον επιθυμεί η καρδιά της.

  Η Ταρώ μέρες και μέρες ζύμωνε τα υλικά με υπομονή και ονειρευόταν. Ένα ωραίο πρωινό τελείωσε το ζύμωμα. Έπλασε το παλικάρι όπως το ήθελε η καρδιά της. Τον έψησε τρείς μέρες στον ήλιο κι όταν ροδοκοκκίνησε τον έστησε μπροστά της.

  Και τον έπλασε η Ταρώ και το πρόσωπό της φωτίστηκε. Μα ο καλός της ήταν δέσμιος των κατσικοπόδαρων νεράιδων και του είχαν απαγορεύσει να πει το όνομά του. Αφού η Ταρώ με επιμονή ζήτησε να μάθει το όνομά του, εκείνος μόλις της το φανέρωσε, εξαφανίστηκε. Κι η Ταρώ ξεκινά την αναζήτηση του καλού της.

  Ένα παραμύθι σαν εκείνα που έλεγαν τα χρόνια τα παλιά οι γιαγιάδες κι οι παππούδες, τα κρύα βράδια του χειμώνα δίπλα στο τζάκι ή στη σόμπα. Μέσα από το παραμύθι, παρουσιάζονται τα ήθη και τα έθιμα της Μάνης, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη, μικρό ή μεγάλο, σε καιρούς αλλοτινούς

  Ήταν πιο όμορφος απ’ ότι περίμενε. Τον καμάρωσε, τον αγκάλιασε, τον φίλησε απαλά στο μάγουλο κι άφησε τη ζεστή ανάσα της να περάσει μέσα του. Να γίνει ψυχή απ’ την ψυχή της.

  Περίληψη: Παραδοσιακά παραμύθια από τη Μάνη, με εκπληκτική εικονογράφηση, μέσα από τα οποία προβάλλονται στοιχεία θετικά της παράδοσης που πρέπει να διασώζονται για να περνάνε και στις επόμενες γενιές όπως είναι η ευγνωμοσύνη, ο σεβασμός στους γονείς, η καλοσύνη, ο αγνός και ανυστερόβουλος έρωτας, η αγωνιστικότητα, η αδελφική αγάπη.

  Στη σειρά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία: «Το κατόρθωμα του Δάκρυ» και «Τα χειρόγραφα του πύργου»

  H Tαρώ κι ο ΖαχαροζυμωμένοςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος

  Συγγραφέας: Αθηνά Μπίνιου

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Εικονογράφος: Έφη Λαδά

  ISBN: 9789601621012

  Ημερομηνία έκδοσης: 30/10/2006

  Επεξεργασία εικόνας: Χρυσούλα Παπαβασιλείου 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here