Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ιρένα Σέντλερ - Gilbert Sinoué

  Ιρένα Σέντλερ – Gilbert Sinoué

  -

  Ιρένα Σέντλερ

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Πρόκειται για την καταγραφή της αληθινής ιστορίας της Πολωνής Ιρένα Σέντλερ, η οποία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έσωσε τη ζωή περίπου 2.500 παιδιών από Εβραϊκές οικογένειες, απομακρύνοντάς τα από το γκέτο της Βαρσοβίας.

  Η καταγραφή των γεγονότων είναι πολύ καλή. Ο Σινουέ περιγράφει με στρωτή γραφή τον τρόπο δράσης της Ιρένα, τις κινήσεις που έκανε για να μπορέσει να οργανώσει το σχέδιο απομάκρυνσης των παιδιών, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και τη βοήθεια που βρήκε. Περιγράφει επίσης πολύ καλά το χαρακτήρα της και βασικά στοιχεία της οικογενειακής ιστορίας της που την ώθησαν στο να λειτουργήσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά δεν εντρυφεί ιδιαίτερα στα συναισθήματά της. Παρ’όλα αυτά, δε λείπουν από το βιβλίο οι συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, αφού φροντίζει να τονίσει τα συναισθήματα τρίτων.

  Ιρένα Σέντλερ

  Άθελά μου μπήκα στη θέση όλων των γονιών που αναφέρονται, σφίχτηκε η καρδιά μου με τις αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν. Όλη η φρίκη του πολέμου τελικά συμπυκνώνεται στην προσπάθεια ενός γονιού να βρει έναν τρόπο να κρατήσει ζωντανό (αρχικά) και ασφαλές το παιδί του, κάτι που είναι σαφές πολλές φορές μέσα στη διήγηση.

  «Τα παιδιά στην πλειονότητά τους ζητιάνευαν. Ζητιάνευαν στο γκέτο. Ζητιάνευαν στην «πλευρά των Αρίων». Εξάχρονα πιτσιρίκια γλιστρούσαν μέσα από τα συρματοπλέγματα, μπροστά στα μάτια των πρακτόρων για να ζητιανέψουν φαγητό από την άλλη πλευρά. Συχνά, μια πιστολιά στα συρματοπλέγματα πληροφορούσε τους περαστικούς ότι ένα από τα παιδιά είχε χτυπηθεί.»

  Όμως το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο στην Ιρένα και στις ενέργειές της, θα ήταν αδύνατο άλλωστε κάτι τέτοιο όταν αναφερόμαστε στο γκέτο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια της κατοχής της Πολωνίας από το Γ΄ Ράιχ. Περιγράφει με λίγες λέξεις αλλά με πολλή ένταση τις συνθήκες ζωής των Εβραίων μέσα στο γκέτο. Φανταστείτε: σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν εξαναγκαστεί να ζήσουν αποκλεισμένοι σε μια μικρή περιοχή της πόλης, και μάλιστα υπό πολύ άσχημες συνθήκες. Δεν τους επιτρεπόταν να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για την επιβίωση. Το φαγητό ήταν τόσο λίγο που δεν επαρκούσε για να τραφούν, δεν είχαν πρόσβαση στην αγορά τροφίμων, σε φάρμακα και είδη καθαριότητας, ούτε καν σε τρεχούμενο νερό! Οπότε μέσα σε όλα είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αρρώστιες, οι οποίες λόγω υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού και απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής εξαπλώνονταν με ταχύτατους ρυθμούς.

  «…Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία αίσθηση καθαριότητας. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που μας έκανε να τους κλείσουμε στο γκέτο. Τους αρέσει η λέρα και περιφρονούν τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Θα πρόσθετα ότι δεν τους απασχολεί η υγεία των παιδιών τους, λες και προσπαθούν με κάθε τίμημα να αναθρέψουν τους γόνους τους μες στη βρομιά και τα παράσιτα έντομα…»

  Ιρένα Σέντλερ

  Πολύ ωραίος είναι και ο τρόπος που περιγράφει το πώς έγινε γνωστή η “μετεγκατάσταση” των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το πόσο πολύ δυσκολεύτηκαν να δεχτούν ότι η φήμες για εξόντωση (σωματική) των Εβραίων ήταν αληθινές- και ποιος να τους αδικήσει που αδυνατούσαν να τις πιστέψουν;

  Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Είμαι σίγουρη ότι όσοι αγαπούν να διαβάζουν για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα το έχουν ήδη στα υπόψιν τους, αλλά θα ήθελα να το προτείνω και στους υπόλοιπους. Οι αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που έδρασαν με αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους, ειδικά σε εκείνες τις τόσο δύσκολες εποχές, σπανίζουν αλλά υπάρχουν, και άτομα σαν την Ιρένα Σέντλερ είναι μικρές αποδείξεις ότι υπάρχει στ’ αλήθεια αγάπη και ανιδιοτέλεια.

  Περίληψη: Από το 1942, με κίνδυνο της ζωής της, η Ιρένα Σέντλερ, υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Βαρσοβία, κατάφερε να φυγαδεύσει περίπου δυόμισι χιλιάδες παιδιά από το εβραϊκό γκέτο, ενώ φυλάσσονταν νύχτα και μέρα από τους Ναζί. Ξεγελώντας τις Αρχές, κατάφερε να τα περάσει μέσα από υπόγεια ή υπονόμους, μέσα σε κούτες από χαρτόνι, σε βαλίτσες, σε σακίδια, σε μαξιλαροθήκες, κάτω από σκουπίδια. Το 1965 ανακηρύχθηκε «Δίκαιη των Εθνών». 

  Μέσα από τη γλαφυρή του πένα, ο Ζιλμπέρ Σινουέ φέρνει στο φως την άγνωστη για πολλούς αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που αψήφησε τον φόβο και τον θάνατο και ανέδειξε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

  Στοιχεία του βιβλίου

  Ιρένα ΣέντλερΤίτλος: Ιρένα Σέντλερ

  Συγγραφέας: Ζιλμπέρ Σινουέ

  Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Σελίδες: 272

  Έτος Έκδοσης: 2018

  ISBN: 9786180127171

  Επεξεργασία εικόνας: Χρυσούλα Παπαβασιλείου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here