Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Η Χρυσούλα - Λίλα Πατρόκλου

  Η Χρυσούλα – Λίλα Πατρόκλου

  -

  Αφορμή να γνωρίσω τη συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου ήταν το βιβλίο της «Η Χρυσούλα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και απευθύνεται σε ηλικίες 4+. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου είναι του Βασίλη Παπατσαρούχα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Χρυσούλα είναι μια καμήλα με χρυσή καρδιά που ζει στην έρημο. Δουλεύει σκληρά σε μια οικογένεια Βεδουίνων. Κάθε βράδυ, εδώ και χρόνια, βλέπει το ίδιο όνειρο. Βρίσκεται σε ένα παγωμένο μέρος που το καλύπτει χιόνι.

  Η Χρυσούλα μπορεί να ζει στην έρημο, αλλά τη ζέστη δεν την αντέχει.

  Τη ζάλιζε ο ήλιος που τη βάραγε κατακέφαλα όλη μέρα, κι είχε βαρεθεί αυτή την απέραντη έκταση της άμμου που απλωνόταν μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι της.

  Η Χρυσούλα ήθελε πολύ να πάει σε μια παγωμένη χώρα και να δει χιόνι. Από έναν Σουηδό τουρίστα είχε ακούσει ότι υπάρχουν χώρες που τις καλύπτει ολόκληρες το χιόνι. Βέβαια δεν ήξερε πώς θα πάει σε αυτές τις χώρες, αλλά ήταν κάτι που το επιθυμούσε έντονα.

  Μια μέρα, αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να δει από κοντά χιόνι που τόσο πολύ ήθελε. Τι λέτε; Θα καταφέρει η καμήλα με τη χρυσή καρδιά να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της;

  Πρόκειται για μια όμορφη ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και αναφέρεται στα όνειρα. Ο λόγος της συγγραφέως, απλός αλλά αληθινός.

  Όλη η οικογένεια του Βεδουίνου μαζεύτηκε για ν’ αποχαιρετήσει τη Χρυσούλα. Τα παιδιά έκλαιγαν και δεν ήθελαν να την αφήσουν να φύγει.

  Με απλό και κατανοητό τρόπο, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία των ονείρων στη ζωή. Βλέπουν όμως μέσα από τη Χρυσούλα, ότι τα όνειρα για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται κόπο, κούραση, επιμονή, προσπάθεια και φυσικά υπομονή. Η ιστορία της συγγραφέως είναι ευχάριστη, τρυφερή και δεν κουράζει τα παιδιά, γιατί δεν έχει τίποτα το περιττό.

  Η Χρυσούλα κερδίζει από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη και τον παρασύρει στο ταξίδι της. Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι αναγνώστες. Ίσως γίνει τούτο το βιβλίο η αφορμή, για κάποιους, να κάνουν πραγματικότητα ένα ξεχασμένο τους όνειρο.

  Κάποτε, ήταν μια καμήλα που ζούσε και ονειρευόταν το χιόνι…

  Περίληψη: “Ήταν κάποτε μια καμήλα που ήταν άσχημη, είχε μια καμπούρα, μεγάλες βλεφαρίδες και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της. Όμως ήταν πολύ αστεία και χαριτωμένη και πάνω απ’ όλα δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εκδικητική…”

  Μια ιστορία για τη δύναμη που έχουν τα όνειρά μας και τη σημασία που έχει να προσπαθούμε να τα πραγματοποιήσουμε.

  (ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ THE WHITE RAVENS 2005 & ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2004 ΙΒΒΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

  Στοιχεία βιβλίου

  Η Χρυσούλα – Λίλα Πατρόκλου

  Τίτλος: Η Χρυσούλα

  Συγγραφέας: Λίλα Πατρόκλου

  Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας

  Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

  Σελίδες: 32

  ΙSBN: 9789604711239

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here