Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ασημένια φτερά - Camilla Läckberg

  Ασημένια φτερά – Camilla Läckberg

  -

  Εντυπωσιαστήκαμε με Το χρυσό κλουβί (διαβάστε την άποψή μας εδώ). Ακολουθούν τα Ασημένια φτερά για να ολοκληρωθεί η διλογία της Camilla Läckberg και να μάθουμε τι συνέβη στη Φέι, την ηρωίδα που το όνομά της έγινε συνώνυμο με αυτό της εκδίκησης.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Για όσους δεν έχουν διαβάσει το πρώτο βιβλίο, να υπενθυμίσουμε πως όταν η Φέι γνώρισε τον Τζακ Εντελχέιμ, τον ερωτεύτηκε. Οι δυο τους, μαζί με τον καλύτερο φίλο του Τζακ, Χένρικ, ιδρύουν μια προσοδοφόρα εταιρεία. Όταν ο Τζακ ζητάει από τη Φέι να μείνει σπίτι και να μεγαλώσει την κόρη τους, εκείνη δέχεται, τυφλωμένη από έρωτα. Λίγα χρόνια αργότερα ανακαλύπτει πως ο Τζακ την απατά και επιπροσθέτως δεν θέλει να προσπαθήσει να σώσει τον γάμο τους και τη διώχνει. Η Φέι αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Σκηνοθετεί τον θάνατο της κόρης τους και κλείνει τον Τζακ στη φυλακή. Η ίδια, μαζί με τη μητέρα της και τη μικρή Ζιλιέν, μετακομίζουν στην Ιταλία. 

  Η εταιρεία καλλυντικών που δημιούργησε η Φέι από το μηδέν, η Revenge, με τη συνδρομή γυναικών που είχαν απαυδήσει από τους άντρες, είναι έτοιμη για ένα μεγάλο άνοιγμα στην αμερικάνικη αγορά. Μόνο που μερικές μέτοχοι πουλούν το μερίδιό τους και η Φέι κινδυνεύει να χάσει την εταιρεία της.

  Αλλά δεν θ’ άφηνε κανέναν να έρθει και να πάρει αυτό που ήταν δικό της. Κανένας δεν θα της άρπαζε ό,τι είχε χτίσει με τόσους κινδύνους και θυσίες.

  Η επιστροφή της στη Σουηδία είναι επιβεβλημένη. Εκεί γνωρίζει έναν άντρα, τον Ντάβιντ Σίλερ. Και η ζωή ξαφνικά της φαίνεται υπέροχη. Η ελπίδα ότι βρήκε τον σωστό σύντροφο την κάνει να ονειρεύεται για ένα όμορφο μέλλον. 

  Τι της επιφυλάσσει όμως η μοίρα; Τι της κρύβει ο Ντάβιντ; Ποιος προσπαθεί να εξαγοράσει τη Revenge; 

  Για τη Φέι ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Γι’ αυτήν, η Revenge ήταν ένα ζωντανό πλάσμα, αποτελούμενο από σάρκα και οστά, που ανέπνεε, που ζούσε. Η Κρις ζούσε ακόμη στη Revenge. Η Σέρστιν. Όλες εκείνες οι γυναίκες των οποίων οι πληγές και οι ουλές αποτελούσαν το θεμέλιο της Revenge. Όλες αυτές ήταν κομμάτι της εταιρείας. Αλλά ήταν επίσης αυτές που απειλούσαν την ύπαρξή της.

  Η πλήρωση του χρόνου έρχεται. Ολοκληρώνεται το σχέδιο εκδίκησης της Φέι και ανακαλύπτουμε όχι μόνο το πλήρες οικογενειακό παρελθόν της αλλά και όλα τα μυστικά της, αυτά που τόσο επιμελώς έκρυβε και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της. 

  Τα Ασημένια Φτερά έχουν γρήγορο ρυθμό, μικρά κεφάλαια και σίγουρα δεν βαριέσαι την αφήγηση, μιας και οι αποκαλύψεις, ιδιαίτερα από το παρελθόν της Φέι, είναι καθηλωτικές. Ενώ θεωρούσαμε πως η Φέι είχε δύσκολο παρελθόν, ανακαλύπτουμε πως υποπτευόμασταν μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου. Αυτό όμως που συγκλονίζει είναι οι πράξεις της Φέι, ο τρόπος που διαχειρίστηκε όσα της συνέβησαν. Για να μην αποκαλύψω πολλά, θα πω μία λέξη για να την χαρακτηρίσω: διαβολική. 

  Ήταν συνηθισμένη ν’ αγωνίζεται, να μάχεται. Αυτό έκανε από τότε που ήταν παιδί. Είχε περάσει όλα τα όρια που έθεταν οι άνθρωποι, η δικαιοσύνη, η λογική. Οι νόμοι και η ηθική. Είχε ξεπεράσει όλα αυτά τα όρια χωρίς ούτε ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού. Αλλά τώρα ένιωθε χαμένη. Δεν αναγνώριζε τον εαυτό της και δεν ήξερε τι να κάνει με μια Φέι που δεν ήταν φωτιά και λάβρα.

  Έχοντας στο πλευρό της γυναίκες, και παράλληλα εκμεταλλευόμενη την πεποίθηση των αντρών ότι οι γυναίκες δεν είναι το ίδιο έξυπνες με αυτούς, καταφέρνει να υπερσκελίσει σκοπέλους τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Καταφέρνει τα λάθη και τις αδυναμίες της να τα καλύψει με ενέργειες που πολλές φορές ξεφεύγουν από ηθικές και νομοταγείς πρακτικές. Η αστυνομικός Ιβόν Ίνγκβαρσον αποτελεί την επιτομή της χειριστικής ικανότητας της Φέι. 

  Η Φέι δεν κατέθετε ποτέ τα όπλα. Η Φέι ανταπέδιδε τα χτυπήματα.

  Το χρυσό κλουβί μιλούσε για τη γυναικεία κακοποίηση, ψυχική και σωματική. Μέσω της Φέι, η Läckberg ζητούσε από όλες τις γυναίκες να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν όσα αξίζουν και επιθυμούν, που για πολλούς και διάφορους λόγους δεν τόλμησαν να διεκδικήσουν στο παρελθόν. 

  Σε αυτό το βιβλίο δεν έχουμε καμία προτροπή για γυναικείο κίνημα ανεξαρτητοποίησης πέραν, ίσως, της σεξουαλικής απελευθέρωσης μέσω της Φέι, που από ερωτευμένη και μονογαμική που ήταν στο παρελθόν, μεταμορφώθηκε σε μία ηδυπαθή γυναίκα η οποία δεν έχει πλέον καμία αναστολή στο σεξ. Επιπροσθέτως, μία ανούσια επανάληψη γνωστών οίκων μόδας και περιγραφών χλιδάτης πραγματικότητας, κάνουν τα Ασημένια φτερά μια παρωδία του πρώτου μέρους της διλογίας. Δεν γίνεται από τη μια να επιθυμείς να αφυπνίσεις τις υποταγμένες γυναίκες και να οικτίρεις όσες θέλουν να είναι μέρος της high society της Στοκχόλμης, και έπειτα να παρουσιάζεις την ηρωίδα σου να πίνει τόνους κρασιού και σαμπάνιας μοστράροντας πανάκριβες τσάντες, ψηλοτάκουνες γόβες γνωστών σχεδιαστών και ρούχα υψηλής ραπτικής. Και όλα αυτά παίζοντας ένα κρυφτούλι του κυρίαρχου αρσενικού-θηλυκού και, μην ξεχνάμε, έχουμε και τις μπίζνες που εκκρεμούν, καθώς και τα ψήγματα μητρικής έγνοιας. 

  Εκτός της αναγνωστικής απόλαυσης μιας ιστορίας πρωτότυπης, δεν μπορώ να διακρίνω άλλον λόγο που η Läckberg θέλησε να μας παρουσιάσει την ιστορία της Φέι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα σας αφήσει αδιάφορους. 

  Το τέλος αφήνει εκκρεμότητες. Δεν θα εκπλαγώ αν η συγγραφέας θελήσει να γράψει τη συνέχεια, σπάζοντας προκαταλήψεις και δίνοντας επιπλέον λόγους να… θαυμάσουμε ή να μισήσουμε το δαιμονικό (ή δαιμόνιο;) μυαλό της Φέι. 

  Περίληψη: Η ΜΑΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ…
  Πάνω που η Φέι πίστεψε ότι όλα ήταν εντάξει, η ίδια της η ύπαρξη απειλείται ακόμα μια φορά. Έχει φτιάξει τη ζωή της στο εξωτερικό, ο πρώην σύζυγός της είναι στη φυλακή και η εταιρεία της Revenge καλπάζει προς την επιτυχία. Τη στιγμή όμως που η Revenge ετοιμάζεται να κατακτήσει τις ΗΠΑ, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της και η Φέι αναγκάζεται να επιστρέψει στη Στοκχόλμη.
  Θα ρισκάρει να αφήσει πίσω της όλα αυτά για τα οποία πάλεψε τόσο σκληρά; Ή θα καταφέρει να αναγεννηθεί από τις στάχτες και να ανακτήσει τον έλεγχο; Με τη βοήθεια μιας επίλεκτης ομάδας γυναικών ξεκινάει να μάχεται για να σώσει ό,τι της ανήκει – για να σώσει τα αγαπημένα της πρόσωπα αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ασημένια φτεράΤίτλος: Ασημένια φτερά

  Συγγραφέας: Camilla Läckberg

  Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-2037-4

  Αριθμός Σελίδων: 384

  Έτος Έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here