Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ηλιάνα Χριστοπούλου-Κουτάντζη

  Συνέντευξη – Ηλιάνα Χριστοπούλου-Κουτάντζη

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ψυχολόγο και συγγραφέα Ηλιάνα Χριστοπούλου-Κουτάντζη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Ένα τραπέζι γεμάτο Ναι!» από τις εκδόσεις Sweet Serendipities.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Kαλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.  Το βιβλίο σας «Ένα τραπέζι γεμάτο Ναι» είναι το δεύτερο που κυκλοφορεί. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

  Ένα τραπέζι γεμάτο Ναι! - Ηλιάνα Χριστοπούλου - Κουτάντζη
  υνέντευξη – Ηλιάνα Χριστοπούλου – Κουτάντζη

  H.X.K.  Από όταν ήμουν μικρή έλεγα ότι θέλω να γίνω συγγραφέας, αλλά νομίζω ότι ούτε εγώ δεν το πίστευα όταν το έλεγα. Μου άρεσε όμως τόσο πολύ να διαβάζω και να χάνομαι στους φανταστικούς κόσμους που δημιουργούσαν η Ζωρζ Σαρή, η Μπουκουβάλα-Αναγνώστου, η Τζέιν Όστιν –εκείνα τα χρόνια τις λάτρευα κάτι τι περισσότερο απ’ όλους τους άλλους συγγραφείς που διάβαζα-, που το να γίνω συγγραφέας είχε μια ακατανίκητη αίγλη.

  Στην πορεία λοξοδρόμησα από εκείνο το παιδικό όνειρο, αλλά ποτέ δεν απομακρύνθηκα από την ανάγνωση βιβλίων. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη μου συνήθεια. Κάποτε λοιπόν, περισσότερα από δέκα χρόνια πριν, ήμουν ακινητοποιημένη στην κίνηση της Αττικής, όταν άρχισα να καταγράφω σκηνές από μία αισθηματική ιστορία που στριφογύριζε για καιρό στο μυαλό μου. Η αρχή είχε γίνει! Εκείνες οι σκηνές πλέχτηκαν μεταξύ τους, εμπλουτίστηκαν και αυτό το “κέντημα” έγινε το πρώτο μου ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.

  Παρότι στον υπολογιστή μου βρίσκονται άλλα δύο μυθιστορήματα και πολλές παιδικές ιστορίες, θα σας πω ότι ακόμη κοκκινίζω όταν κάποιος με αποκαλεί συγγραφέα.   

  Έχετε λάβει Εύφημη Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το βιβλίο σας «Τ’ αριστουργήματά μου». Ένα βραβείο, εκτός από χαρά, σας δημιουργεί και άγχος για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

  H.X.K. Βίωσα την αναπάντεχη χαρά το 2021 να λάβω Εύφημη Μνεία για το βιβλίο μου «Τ’ αριστουργήματά μου», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαΐτης. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος, εν μέσω κορωνοϊού, υποχρεωτικής κοινωνικής αποξένωσης αλλά και απωλειών. Αυτή η διάκριση νομίζω ότι με ξύπνησε. Με τράβηξε έξω απ’ τη δίνη εκείνου του καιρού και με έκανε και πάλι δημιουργική. Έγραψα πολλά κείμενα μετά από αυτό το φιλικό χτύπημα στην πλάτη που μου έδωσε η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Ένα από αυτά, Το Γκρι της Γκρίνιας, διακρίθηκε φέτος με Έπαινο από τον ίδιο διαγωνισμό και πλέον μπορώ να απαντήσω με αυτοπεποίθηση ότι δεν νιώθω άγχος για τα επόμενα βήματα, αλλά ανυπομονησία. Περιμένω με λαχτάρα να περπατήσω στον κόσμο της συγγραφής και να καλωσορίσω ό,τι και αν είναι αυτό που με περιμένει.

  «Ένα τραπέζι γεμάτο Ναι» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας που αναφέρεται στις τροφικές αλλεργίες. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί η ιστορία που μας διηγείστε;

  H.X.K. Δουλεύω πολλά χρόνια με παιδιά ως ψυχολόγος και Ειδική Παιδαγωγός. Κάποια στιγμή έκανα το λάθος –που ευτυχώς δεν αποδείχτηκε τραγικό– να δώσω ένα σοκολατάκι σε μία από τις μαθήτριές μου. Το παιδί είχε τροφική αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, κάτι που φυσικά δεν γνώριζα, και, παρότι πήγαινε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, είχε την ωριμότητα να αρνηθεί. Φυσικά, οι ενοχές μου γι’ αυτό που άθελά μου παραλίγο να προκαλούσα ήταν τεράστιες και αποφάσισα να πάρω ένα παιδικό βιβλίο για την αλλεργία ως δώρο στη μικρή. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούσε κανένα με αυτή τη θεματολογία κι έτσι έγραψα ένα από μόνη μου! Ο αρχικός του τίτλος ήταν «Το κουνελάκι έχει αλλεργία» και ήταν πολύ πιο περιορισμένο από το τελικό «Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ», το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά με τροφικές αλλεργίες, αλλά και με άλλους διατροφικούς περιορισμούς, όπως δυσανεξίες, κοιλιοκάκη, διαβήτη και άλλες. Ακόμη θυμάμαι το πόσο έλαμψαν τα ματάκια της μικρής όταν το διαβάσαμε παρέα!

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα παιδί να αποδεχτεί τους περιορισμούς στη διατροφή του;  

  Η.Χ.Κ. Όσο πιο νωρίς στη ζωή του παιδιού τίθενται αυτοί οι περιορισμοί τόσο πιο «εύκολο» είναι να μάθει να ζει μαζί τους. Οι γονείς συνήθως οχυρώνουν το παιδί τους και δεν το εκθέτουν στις τροφές που πρέπει να αποφεύγει. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το παιδί μεγαλώνοντας βλέπει συνομήλικούς του να απολαμβάνουν τροφές που εκείνο είτε δεν τις γνωρίζει είτε δεν μπορεί πλέον να τις καταναλώσει. Και εδώ έρχεται ο λόγος που ευχή μου είναι το βιβλίο μου να μην μπει μόνο σε σπίτια παιδιών με τροφικούς περιορισμούς, αλλά κυρίως στα σπίτια των φίλων τους, των συγγενών τους και της ευρύτερης κοινωνίας. Απώτερος στόχος είναι να γίνουμε συνοδοιπόροι του παιδιού και της οικογένειάς του και να το βοηθήσουμε στην αποδοχή μιας κατάστασης που –μην ξεχνιόμαστε– δυνητικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι. Οι παθήσεις που συνοδεύονται από περιορισμούς στη διατροφή δεν είναι μόνο εκ γενετής, αλλά προκύπτουν και στην πορεία της ζωής του ατόμου, κι έτσι είναι λάθος να θεωρούμε ότι εμάς αυτό το θέμα «δεν μας αφορά». 

  Τακτικά ακούμε για περιστατικά τροφικών αλλεργιών στο σχολείο εξαιτίας κάποιου κεράσματος, ή σε κάποιο πάρτι. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Πόσο ευαισθητοποιημένοι-ενημερωμένοι είμαστε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα; 

  Η.Χ.Κ. Στα λόγια όλοι θέλουμε τα παιδιά όλου του κόσμου να είναι ευτυχισμένα, αλλά στην πράξη τι γίνεται; Πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε σε κίνδυνο τα παιδιά, τα δικά μας ή των άλλων, τι σημασία έχει; Είναι όλα παιδιά ΜΑΣ και το συνειδητοποιούμε δυστυχώς μόνο όταν ακούμε στις ειδήσεις τις τραγικές συνέπειες μιας απροσεξίας, ενός «δεν θα πάθεις τίποτα», της γνωστής «κακιάς ώρας» που γίνονται όλα τα λάθη. Όχι. Δεν είναι η κακιά η ώρα. Είναι ο κακός μας εαυτός που μας κάνει να υποτιμούμε τον κίνδυνο και να μη δεχόμαστε να ξεβολευτούμε ούτε όταν αυτό που διακυβεύεται είναι η υγεία ενός παιδιού. Δυστυχώς λοιπόν θα έλεγα ότι, αν και είμαστε αρκετά ενημερωμένοι πάνω στο θέμα των τροφικών περιορισμών, δεν είμαστε τόσο ευαισθητοποιημένοι όσο θα έπρεπε. Εύχομαι μέσα από τα μάτια του Κουνελιού της ιστορίας, να υπάρξουν παιδιά που θα νιώσουν το συναίσθημά του και θα κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να σταθούν δίπλα στους συμμαθητές τους που αντιμετωπίζουν διατροφικούς περιορισμούς. Είμαι βέβαιη ότι αν υπάρχει ελπίδα να έρθει αλλαγή, αυτή θα έρθει μέσα απ’ τα ίδια τα παιδιά. Με λίγη τύχη, εμείς οι γονείς θα ακολουθήσουμε!

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ένα τραπέζι γεμάτο Ναι!

  Το βιβλίο σας έχει εικονογραφηθεί υπέροχα από την Κωνσταντίνα Αρχοντάκη. Κατάφερε με τις εικόνες της να αποδώσει τους ήρωές σας όπως τους είχατε πλάσει με τη φαντασία σας; Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας.

  Η.Χ.Κ .Όταν έγραφα το Κουνελάκι το φανταζόμουν να κινείται μπροστά στα μάτια μου, να είναι υπαρκτό, να χοροπηδάει, να γελάει… Όταν είδα την πρώτη εικόνα της Κωνσταντίνας, δεν το πίστευα! Ήταν σαν να είχε τρυπώσει στο μυαλό μου και να είχε αποτυπώσει τον κατάδικό μου ήρωα. Η ενέργεια, οι γνώσεις, η εργατικότητα και το ταλέντο της με έχουν κάνει μεγάλη της θαυμάστρια και είμαι βέβαιη ότι στο μέλλον θα δούμε κι άλλες εκπληκτικές δουλειές απ’ τα δημιουργικά χεράκια της.

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι πίσω από ένα βιβλίο κρύβονται πολλοί άνθρωποι, ο συγγραφέας και ο εικονογράφος, ο εκδότης, ο γραφίστας, ο επιμελητής, ο τυπογράφος… Και ίσως μάλιστα όχι μόνο αυτοί αλλά και οι δικοί τους άνθρωποι που μοιράζονται τις αγωνίες και τις απογοητεύσεις τους – οι δικοί μου σίγουρα και τους ευγνωμονώ για τη στήριξή τους. Αυτό το βιβλίο είχε τη μεγάλη τιμή να μπει στην οικογένεια της Μαρίνας Πλούμπη, της εκδότριας του Sweet Serendipities, που επέλεξε κάθε μέλος της ομάδας με κριτήριο όχι μόνο το ταλέντο, αλλά και την αγάπη του για το παιδικό βιβλίο γενικότερα. 

  Όσοι ασχολούμαστε με αυτή την κατηγορία πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι φέρουμε μία μεγάλη ευθύνη. Εάν ένας ενήλικας διαβάσει ένα κακό βιβλίο, θα το αφήσει και θα πάει στο επόμενο. Ένα παιδί όμως πιθανόν να το αφήσει, να απογοητευτεί και να πιάσει το τάμπλετ του. Οφείλουμε να εκτιμάμε τον χρόνο που μας διαθέτουν τα παιδιά, να δείχνουμε πόσο έχουμε κοπιάσει για να το ικανοποιήσουμε, να του αποδεικνύουμε έμπρακτα το ευχαριστώ μας που μας προτίμησε, όχι ανάμεσα σε άλλα βιβλία, αλλά ανάμεσα στα χιλιάδες ερεθίσματα που το περιτριγυρίζουν.

  Κάθε μέλος αυτής της συγγραφικής οικογένειας δούλεψε σκληρά, το ξέρω και τους ευχαριστώ έναν προς έναν. Το «Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ» ανήκει σε όλους μας και είμαι περήφανη που μοιράζομαι με τόσο ικανούς ανθρώπους ένα τόσο άρτιο έργο.

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας το επόμενο χρονικό διάστημα;

  Η.Χ.Κ. Γνωρίζω ότι η Μαρίνα Πλούμπη, η εκδότρια, έχει προγραμματίσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το βιβλίο μας. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις της εργασίας μου δεν θα μου επιτρέψουν να παρευρίσκομαι σε κάποια από αυτά, αλλά είμαι σίγουρη ότι εκείνη, ως δεύτερη μαμά του μικρού Κούνελου, θα το παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο. 

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Η.Χ.Κ. Όπως το είπατε ακριβώς! «Περιμένουν υπομονετικά»! Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μυαλό μου ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα το οποίο έχει καταγραφεί σε μικρό ποσοστό. Κάθε φορά που ακούω ένα συγκεκριμένο τραγούδι στο ραδιόφωνο, μιλάω στο μυαλό μου με τους πρωταγωνιστές και τους διαβεβαιώνω ότι δεν τους έχω ξεχάσει! (Πραγματικά το κάνω αυτό, όσο παράλογο κι αν ακούγεται!)

  Στον υπολογιστή μου υπάρχουν πολλές παιδικές ιστορίες, άλλες ολοκληρωμένες, άλλες μισές, ενώ σε άλλες υπάρχει μόνο ο τίτλος ή μια ενδιαφέρουσα ιδέα που θέλω κάποια στιγμή να προχωρήσω.

  Δεν βιάζομαι και δεν πιέζομαι. Η συγγραφή είναι ένα ραντεβού με τον εσωτερικό μου κόσμο και ευτυχώς αυτός δεν έχει ούτε ρολόι ούτε ημερολόγιο! 

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επεξεργασία κεντρικής φωτογραφίας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ