Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More

  Καφέ Μπαρ Καθ’ οδόν V2.0

  -

  Στο Νέο Πετρίτσι Σερρών υπάρχει ένας χώρος ιδιαίτερος, όπου ο καφές είναι τέχνη και το καλό βιβλίο απόλαυση. Το Καφέ Μπαρ Καθ’ οδόν V2.0 συνδυάζει εκλεπτυσμένες επιλογές σε ροφήματα με αρκετές λογοτεχνικές επιλογές. Σύμφωνα με την κυρία Αρχοντία Παρασκευοπούλου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Kαφέ Mπαρ Kαθ’ οδόν V2.0, η βιβλιοθήκη του καταστήματος περιέχει πάνω από 700 τίτλους βιβλίων. Ο επισκέπτης μπορεί είτε να απολαύσει τον καφέ του διαβάζοντας ένα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης είτε να δανειστεί ένα βιβλίο για το σπίτι.

  Μια σύντομη περιήγηση στην ιστοσελίδα και στη σελίδα του βιβλιοκαφέ στο Facebook μού έδωσε την αίσθηση ότι ο χώρος φτιάχτηκε με πολλή αγάπη και μεράκι. Αποτελεί ένα ιδανικό στέκι για να απολαύσεις τον πρωινό καφέ, το απογευματινό ρόφημα και ένα ποτό μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά. Επειδή όμως θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, αποφασίσαμε να κάνουμε μια όμορφη συζήτηση με την κυρία Παρασκευοπούλου.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Μαρία Στρατή

  Κυρία Παρασκευοπούλου, αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας και για την τιμή που μας κάνετε να συζητήσουμε για το βιβλιοκαφέ “Kαφέ Mπαρ Kαθ’ οδόν V2.0”. Θα θέλαμε να μας πείτε πώς δημιουργήθηκε αυτή η πρωτοβουλία και από πού προέκυψε το όνομα;

  Καφέ Μπαρ Καθ' οδόν V2.0Αρχ.Π.: Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση! Η τιμή και η χαρά είναι δική μου! Λοιπόν, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου αρέσει να διαβάζω αλλά και να μοιράζομαι τις γνώσεις που αποκτώ από την ανάγνωση βιβλίων. Μου αρέσει να δανείζω βιβλία, αλλά μου αρέσει εξίσου να επιστρέφονται. Οπότε ένας ασφαλής τρόπος ήταν η δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης σε έναν ιδιαίτερο χώρο, ο οποίος μπορούσε να τη φιλοξενήσει. Το όνομα προέκυψε από το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πορείας, κάνεις μια στάση για να απολαύσεις ένα βιβλίο σε συνδυασμό με ένα λαχταριστό γλυκό και έναν απολαυστικό καφέ, ρακόμελο, ποτό, μπύρα, cocktail και ό,τι άλλο επιθυμεί η ψυχή σου, ή αν θέλεις να δανειστείς το βιβλίο και να το πάρεις μαζί σου.

  Τα βιβλιοκαφέ μας φέρνουν στο μυαλό κυρίως το Παρίσι, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Θα θέλαμε να μας πείτε πώς υποδέχτηκαν οι ντόπιοι το συγκεκριμένο εγχείρημα κι αν συναντήσατε δυσκολίες στην υλοποίησή του.

  Αρχ.Π.: Είναι γενικά παραδεκτό ότι ένα τέτοιου τύπου εγχείρημα δεν συναντάται εύκολα στην επαρχία, πολύ περισσότερο σε ένα χωριό 1500 κατοίκων, οι οποίοι το δέχτηκαν με ενθουσιασμό! Δυσκολίες δεν συναντήσαμε, απεναντίας προσφέρθηκαν πολλοί φίλοι, συγγενείς και πελάτες να βοηθήσουν.

  Στη βιβλιοθήκη του καταστήματος υπάρχουν πάνω από 700 τίτλοι βιβλίων. Πού βρήκατε τόσα πολλά βιβλία; Επίσης, εάν κάποιος θέλει να δωρίσει βιβλία στη βιβλιοθήκη του καφέ, τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει; 

  Καφέ Μπαρ Καθ' οδόν V2.0Αρχ.Π.: Ναι, όντως, η βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 700 τίτλους βιβλίων! Ένας μεγάλος αριθμός ανήκει στην προσωπική μου βιβλιοθήκη, ενώ ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός προέρχεται από τις πολύτιμες δωρεές πελατών και βιβλιόφιλων. Η διαδικασία της δωρεάς είναι απλή: σε πρόγραμμα του υπολογιστή καταγράφεται ο τίτλος του βιβλίου, ο συγγραφέας και φυσικά ο κάτοχος που επιθυμεί να κάνει τη δωρεά. Στη συνέχεια μπαίνει στη βιβλιοθήκη. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ο κάτοχος, του επιστρέφεται το βιβλίο. Αυτό, φυσικά, σπάνια συμβαίνει.

  Χρειάζεται ανανέωση και φρεσκάρισμα η γνώση;

  Αρχ.Π.: Το μόνο σίγουρο! Όπως ανοίγουμε κάθε πρωί τα παράθυρα του σπιτιού μας για να μπει ο καθαρός αέρας, έτσι πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα του μυαλού μας για να μπει η γνώση.

  Τώρα, θα θέλαμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο “Διάβασμα και Καραντίνα”. Την περίοδο του εγκλεισμού το βιβλιόφιλο κοινό αυξήθηκε ελαφρώς. Πώς αυτό επηρέασε τον δικό σας χώρο, ο οποίος δεν μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά; 

  Αρχ.Π.: Σίγουρα παρατηρήθηκε μια αύξηση προσέλευσης ανθρώπων για να δανειστούν ένα ή και περισσότερα βιβλία κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ο κατ’ οίκον περιορισμός οδήγησε αρκετούς ανθρώπους στο να ασχοληθούν με διάφορα χόμπι, ένα εκ των οποίων είναι και το διάβασμα. Γιατί παύεις να είσαι «κλεισμένος» στο σπίτι μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο. Η γοητεία της ανάγνωσης μετρίασε τις δύσκολες ώρες που όλοι περάσαμε. Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως και τα βιβλία υπέκειντο σε απολύμανση και μη χρήση για τουλάχιστον 72 ώρες από την επιστροφή τους. Επίσης, με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς, η διαδικασία προσέλευσης των φιλαναγνωστών λειτούργησε με τηλεφωνικά ραντεβού.

  Οι εκδηλώσεις σας ποίκιλαν από μικρές συναυλίες μέχρι και υπογραφές βιβλίων. Υπάρχουν κάποια σχετικά ή εναλλακτικά λόγω περιορισμών πλάνα για το επόμενο διάστημα;

  Αρχ.Π.: Ναι, βέβαια! Σε ό,τι αφορά τη μουσική, αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται να οργανώσουμε κάποια εκδήλωση. Σε ό,τι αφορά όμως το βιβλίο και πάντα στον εξωτερικό χώρο, είμαστε στη διαδικασία παρουσίασης ενός παιδικού βιβλίου. Στα ράφια της βιβλιοθήκης φιλοξενούνται βιβλία και παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Και συνεχίζουμε πράττοντας ανάλογα με τα μέτρα που ισχύουν τη δεδομένη χρονική περίοδο.

  Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα για καφεδάκι και βιβλίο. Θα προτείνατε κάτι που έχετε ξεχωρίσει τελευταία;

  Αρχ.Π.: Οι αγαπημένες μου ώρες για βιβλίο και καφέ… χμμ, είναι πολλές! Αλλά η πλέον αγαπημένη όλων είναι το απόγευμα στο «βιβλιοκαφέ», κάτω από την πλούσια σκιά των δέντρων, αργοπίνοντας έναν δροσερό καφέ! Πολλά θα μπορούσα να προτείνω… κάποια από αυτά που έχω ξεχωρίσει είναι τα εξής: 

  «Sapiens-Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» Harari Yuval Noah 

  «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» Aldus Huxley

  «Η πρώτη λέξη» Βασίλης Αλεξάκης 

  «Ο λευκός τίγρης» Aravind Adiga

  «1984» George Orwell 

  Και πολλά πολλά ακόμα…

  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας. Καλή συνέχεια σε όλη την ομάδα του Καφέ Μπαρ Καθ’ οδόν V2.0.

  Αρχ.Π.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια και σε εσάς!

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here