Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Καλεσμένοι στο σπίτι - Βασίλης Κουτσιαρής

  Καλεσμένοι στο σπίτι – Βασίλης Κουτσιαρής

  -

  «Καλεσμένοι στο σπίτι» είναι ο τίτλος του βιβλίου του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Βασίλη Κουτσιαρή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Απευθύνεται σε ηλικίες 5+. Το βιβλίο εικονογράφησε η Ναταλία Καπατσούλια.

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  Ο Λουκάς, πρωταγωνιστής της ιστορίας, μονίμως σκαρφίζεται σκανταλιές, κάνει φασαρία και γενικά συμπεριφέρεται άσχημα στους γύρω του. Λερώνει το φόρεμα της νονάς του με σοκολάτα, βρέχει τα ξαδερφάκια με το νεροπίστολο, προκαλεί μπελάδες στους συμμαθητές του και κανείς δεν τον θέλει παρέα του.

  «Λουκά, με αυτά που κάνεις θα μείνεις μόνος!» μου είπε μια μέρα η μαμά. Πήρα το ύφος του μετανιωμένου παιδιού. Παλιά έπιανε αμέσως. Εκείνη τη μέρα, όχι.

   «Στο δωμάτιό σου, τώρα!» μου φώναξε κι εγώ, απλώς, εξαφανίστηκα.

   Τι θα συμβεί όμως όταν ο Λουκάς λάβει μια πρόσκληση σε πάρτι ενός συμμαθητή του;

  Κλείνοντας το βιβλίο, μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με τον γιο μου για τη δική του συμπεριφορά, που κάποιες φορές μοιάζει με τη συμπεριφορά του Λουκά. Του εξήγησα ότι κάποιες πράξεις του με φέρνουν σε δύσκολη θέση, με στεναχωρούν, μου προκαλούν θυμό και αναγκάζομαι να του μιλώ αυστηρά. Μου ζήτησε να του διαβάσω την ιστορία κι άλλες φορές, και κάθε τόσο με σταματούσε για να μου διηγηθεί κι ο ίδιος δικές του αταξίες προς τους φίλους του. Στο τέλος, μου υποσχέθηκε ότι θα προσέχει και δεν θα είναι τόσο άτακτος.

  Τα παιδιά είναι τόσο επινοητικά, κι εμείς ως γονείς είμαστε μονίμως σε ετοιμότητα για να προλάβουμε διάφορες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν. Κάθε γονιός προσπαθεί να βρει τον μαγικό τρόπο που θα δείξει στο παιδί του τις λάθος συμπεριφορές χωρίς φωνές και τιμωρίες. Μέσα από παραδείγματα, οι γονείς προσπαθούν να οδηγήσουν τα παιδιά σε σωστές κατευθύνσεις. Βιβλία όπως αυτό του κυρίου Κουτσιαρή βοηθούν πολύ τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά.

  Η ιστορία «Καλεσμένοι στο σπίτι» βοηθάει το παιδί να καταλάβει τις συνέπειες μιας «άσχημης» συμπεριφοράς, γιατί, όπως ξέρουμε, κάθε δράση έχει και αντίδραση. Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε την ιστορία μαζί με τα παιδιά σας και θα σας δώσει αφορμή για πολλές συζητήσεις, όπως έδωσε και σ’ εμάς.

  Περίληψη: «Λουκά, με αυτά που κάνεις θα μείνεις μόνος!»
  μου είπε μια μέρα η μαμά.
  Πήρα το ύφος του μετανιωμένου παιδιού.
  Παλιά έπιανε αμέσως. Εκείνη τη μέρα, όχι.
  «Στο δωμάτιό σου, τώρα!» μου φώναξε
  κι εγώ, απλώς, εξαφανίστηκα.
  Μόλις είχε φύγει από το σπίτι η νονά μου.
  Μα πού να ήξερα ότι τα χέρια μου είχαν σοκολάτα;
  Ήμουν σίγουρος ότι τα είχα σκουπίσει.
  Εγώ να την αγκαλιάσω ήθελα μόνο.
  Μανία κι αυτή να φοράει λευκά ρούχα την άνοιξη…

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Καλεσμένοι στο σπίτι

  Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

  Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική  

  ISBN:  978-960-563-302-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here