Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Λευκό Βαθύ - Παναγιώτα Σμυρλή

  Λευκό Βαθύ – Παναγιώτα Σμυρλή

  -

  Το “Λευκό Βαθύ” είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (και τελειώνει με την έναρξη του Εμφυλίου στην Ελλάδα) και χωρικά διαδραματίζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, αλλά είναι σαν να υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τους πρωταγωνιστές μεταξύ τους. Κάποιοι γνωρίζονται και έχουν στενές σχέσεις, οι περισσότεροι δεν συναντήθηκαν ποτέ, όμως κάποιες ενέργειές τους έχουν αντίκτυπο στις ζωές των άλλων.

  Συναντάμε όλους τους χαρακτήρες που υπάρχουν και στην αληθινή ζωή. Άνθρωποι ξεκάθαρα κακοί, με σαδιστικά χαρακτηριστικά, και άλλοι που απλά υπακούν σε διαταγές, καταστρέφοντας τη ζωή τους με τις τύψεις για τη φρίκη που προκάλεσαν. Άνθρωποι που αγαπούν και βοηθούν τον συνάνθρωπό τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τη δική τους και της οικογένειάς τους, και άλλοι που απλά προσπαθούν να επιβιώσουν, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για αυτό. Μαθαίνουμε πολλά στοιχεία της ιστορίας καθενός από τους πρωταγωνιστές. Σε ένα τόσο πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, αυτό είναι δύσκολο, όμως η συγγραφέας έχει κάνει καλή δουλειά. Για όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές, οι λεπτομέρειες της ψυχολογίας, του χαρακτήρα και της ιστορίας τους είναι πολλές, ενώ για κάποια δευτερεύοντα πρόσωπα είναι λιγότερες, ώστε να μην κουράσει με περιττές λεπτομέρειες. Κλείνοντας το βιβλίο δεν είχα κενά και απορίες για κανέναν, οπότε αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια.

  Το διαπεραστικό σφύριγμα έκανε τ’ αυτιά της να πονέσουν και ενστικτωδώς έπεσε στο χώμα. Όλοι άρχισαν να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Πολλά κορμιά σηκώθηκαν άθικτα σε διάφορα ύψη προτού ανοίξουν σαν άνθη χρυσάνθεμου.

  Μου άρεσε πολύ που στο βιβλίο δόθηκε φωνή σε άτομα πολλών εθνικοτήτων. Έλληνες και Ιταλοί, Γερμανοί και Πολωνοί, αλλά και χριστιανοί και Εβραίοι, όλοι ζουν ό,τι τους έχει επιφυλάξει η μοίρα τους. Αναγκαστικά υποτάσσονται στις αποφάσεις των ισχυρών πολιτικών της εποχής τους, που καθορίζουν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι, με μόνο παράγοντα κρίσης την εθνικότητα ή το θρήσκευμα.

  Αυτό που δεν είχα συναντήσει ποτέ σε μυθιστόρημα και μου άρεσε ιδιαιτέρως, είναι ότι έμπλεξε τις τύχες των άριων Γερμανών με τους ομοεθνείς τους Εβραίους. Ταράχτηκα πολύ με τη μοίρα των Εβραίων Γερμανών, που μπορεί να βρίσκονταν ξαφνικά φυλακισμένοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και η ζωή ή ο θάνατός τους να εξαρτάται από τη διάθεση ενός παιδικού τους φίλου. Αντίστοιχα, συμπόνεσα τον άριο Γερμανό που έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο να μείνει πιστός στο καθήκον του ή να βοηθήσει τον παιδικό του φίλο, διακινδυνεύοντας τη ζωή και την ασφάλειά του.

  Περπάτα, περπάτα, μην σηκώνεις τα μάτια, μην σκέφτεσαι τίποτα πέρα απ’ αυτό που κάνεις, έλεγε στον εαυτό της. Περπάτα και ψάξε. Χρειάζεσαι μια άλλη δύναμη για να μπορέσεις να διώξεις το φόβο, το κρύο που παγώνει τα μέσα σου. Θυμήσου μονάχα πως δεν τελειώνει η ζωή έτσι, όχι τόσο απλά. 

  Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι εντυπωσιάστηκα με τις πληροφορίες που δίνει η συγγραφέας σε ένα κεφάλαιο σχετικά με το παρελθόν του Χίτλερ και την προσπάθεια που κάνει να δώσει μια εξήγηση στο πώς και γιατί κατέληξε να μισεί τους Εβραίους.

  Γενικά, το “Λευκό Βαθύ” είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, ειδικά εσείς που σας αρέσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ως θέμα στη λογοτεχνία.

  Πού είναι η ευτυχία γιαγιά; 

  Στο μυαλό μας, κόρη μου, εκεί που γεννιούνται οι επιθυμίες.

  Περίληψη: Ο Χανς γίνεται μαέστρος της πιο αλλόκοτης ορχήστρας στη συλλογική μνήμη της μουσικής, στο Άουσβιτς. Ο Τζουλιάνο γνωρίζεται με τη Μυρτώ από μια παράξενη σύμπτωση, τόσο σαρωτική όση η έλξη αυτού του απαγορευμένου έρωτα. Η Ρεβέκκα πίστευε παράλογα πως η ισχυρότερη δύναμη πάνω στη Γη είναι η αγάπη. Ο Όττο, το καθήκον. Ο Γιόχαν, η εξουσία. Ο Βολφ, η λυσσαλέα σαγήνη της εκδίκησης. Άνθρωποι σκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους όσο το νερό και η φωτιά, ανέβηκαν στο τρένο της Ιστορίας που εκτροχιάστηκε με εκκωφαντικό θόρυβο, στη δίνη του πολέμου και στη στροφή της μοίρας τους.

  Λευκό Βαθύ – Παναγιώτα Σμυρλή

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Λευκό Βαθύ

  Συγγραφέας: Παναγιώτα Σμυρλή

  Εκδοτικός: Εκδόσεις Υδροπλάνο

  Έκδοση: 2020

  Σελίδες: 468

  ISBN: 978-618-5453-25-1

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here