Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Κλειδωμένοι στην Ακρόπολη ανακαλύψαμε πως κάτι λείπει - Έλενα Δοριάκη

  Κλειδωμένοι στην Ακρόπολη ανακαλύψαμε πως κάτι λείπει – Έλενα Δοριάκη

  -

  Κλειδωμένοι στην Ακρόπολη ανακαλύψαμε πως κάτι λείπει…

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο της συγγραφέως Έλενας Δοριάκη, εντυπωσιάζομαι όχι μόνο από το υπέροχο κείμενο, αλλά από το συνολικό αποτέλεσμα της έκδοσης, που είναι πάντα φροντισμένη μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια.

  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο το νέο της βιβλίο, με τίτλο «Κλειδωμένοι στην Ακρόπολη ανακαλύψαμε πως κάτι λείπει». Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι του Γεώργιου Δ. Κουβαράκη. Το βιβλίο περιέχει cd με την αφήγηση της ιστορίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

  Είναι ένα βιβλίο για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Συνδυάζει γνώση αλλά και περιπέτεια, κάνοντάς το απολαυστικό ανάγνωσμα για μικρούς αλλά και για μεγάλους αναγνώστες, γιατί τα καλά βιβλία δεν γνωρίζουν ηλικιακούς περιορισμούς.

  Ήρωες του βιβλίου, ο Χαρίλαος και ο Εμμανουήλ, δύο δωδεκάχρονα αγόρια. Μέσα από τη μυθοπλασία, οι αναγνώστες κάνουν ένα υπέροχο, νοερό ταξίδι στην Πλάκα, στην πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, με τα μικρά σπίτια και τα σοκάκια της, τις ταβέρνες και τα λουλούδια που της προσφέρουν πολυχρωμία κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης.

  Με τον Μελένιο λατρεύουμε να παίζουμε στα ιστορικά στενά της γειτονιάς μας και να διαβάζουμε πληροφορίες από τις μεγάλες ταμπέλες που βρίσκονται στα μνημεία για τους τουρίστες.

  Οι δύο φίλοι θα ζήσουν μια περιπέτεια στην Ακρόπολη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους και θα καταφέρουν να κερδίσουν τον θαυμασμό της Ελενίτσας, της κοπέλας από την Κρήτη, που και οι δύο φίλοι θαυμάζουν. Τώρα πώς μπλέκεται η Κρήτη με την Πλάκα, δεν θα σας το αποκαλύψω, για να το ανακαλύψετε μόνοι σας καθώς θα διαβάζετε το βιβλίο.

  Ωστόσο πλήθος Αθηναίων, μη μπορώντας να βλέπει τους θεούς να μαλώνουν, έχτισε γι’ αυτούς ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη. Εκεί κατοίκησε ο Βασιλιάς Ερεχθέας και έτσι ονομάστηκε «Ερέχθειο». Μα αυτός ο ναός ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη, σε αυτό της Αθηνάς και σε εκείνο του Ποσειδώνα.

  Στο βιβλίο, η συγγραφέας μπλέκει περίτεχνα το σήμερα με το παρελθόν. Τη μυθολογία με την ιστορία και τον πολιτισμό. Δεν θα ντραπώ να ομολογήσω ότι διαβάζοντας το βιβλίο της Έλενας Δοριάκη, έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα και αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες για το «Οθώνειο Πανεπιστήμιο».

  Κλειδωμένοι στην Ακρόπολη ανακαλύψαμε πως κάτι λείπει – Έλενα Δοριάκη

  Το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά με απολαυστικό τρόπο την Πλάκα, την Ακρόπολη, τον Έλγιν, τις Καρυάτιδες. Να γίνει αφορμή για πολλές συζητήσεις σχετικά με το σύμβολο πολιτισμού της χώρας μας, που αποτελεί σημείο θαυμασμού εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο, καθώς και για τα Ελγίνεια μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο.

  Ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στην καρδιά μας και στη βιβλιοθήκη μας.

  Περίληψη: Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο αγόρια κλειδώνονται στην… Ακρόπολη; Σε ποιες περιπέτειες θα μπουν σαν ανακαλύψουν ότι κάτι της λείπει; Και τελικά ποιος θα κερδίσει την καρδιά του κοριτσιού που διεκδικούν και οι δύο;

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίλτος: Κλειδωμένοι στην Ακρόπολη ανακαλύψαμε πως κάτι λείπει

  Συγγραφέας: Έλενα Δοριάκη

  Εικονογράφος: Γεώργιος Δ. Κουβαράκης

  Εκδόσεις: Υδροπλάνο  

  ISBN: 9786185453053

  Ημ. Έκδοσης: 29/11/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here