Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Κόκκινο και μπλε μαζί - Daniela Bunge

  Κόκκινο και μπλε μαζί – Daniela Bunge

  -

  Το βιβλίο «Κόκκινο και μπλε μαζί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου η Daniela Bunge. H μετάφραση είναι της Δήμητρας Σίμου. Απευθύνεται σε ηλικίες 5+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μια πολύ γλυκιά και τρυφερή ιστορία έγραψε η συγγραφέας, που πραγματεύεται την αναζήτηση της ευτυχίας σε μια σχέση και την αγάπη. Ένα μικρό αγόρι επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο τους νονούς του. Σε μια από τις επισκέψεις του, βλέπει έξω από το σπίτι τον νονό του μαζί με βαλίτσες και δικά του πράγματα. Ο νονός του τού εξηγεί ότι για λίγο καιρό θα ζει μόνος του σε ένα νέο σπίτι.

  Το καινούριο διαμέρισμα ήταν στην άλλη άκρη του πάρκου, αλλά πάνω απ’ τα δέντρα φαινόταν λίγο το σπίτι της νονάς.

  Το αγόρι επισκέπτεται το νέο σπίτι, που είναι βαμμένο κόκκινο τώρα πια, το αγαπημένο χρώμα του νονού του. Όταν πηγαίνει στο σπίτι της νονάς, παρατηρεί και εκεί πολλές αλλαγές. Εκείνη το έχει βάψει μπλε, που είναι το αγαπημένο της χρώμα.

  Δεν ταιριάζουμε καθόλου. Ο νονός σου αγαπά τα λουλούδια, τις γλάστρες και το κόκκινο χρώμα. Βάζει δυνατά τη μουσική και με τρελαίνει. Μου τρώει όλη την κρέμα. Βάζει στην τηλεόραση το πρόγραμμα που θέλει αυτός. Και δεν έρχεται ποτέ μαζί μου στη θάλασσα.

  Το αγόρι σκέφτεται αν μπορεί να συνδυαστεί το κόκκινο με το μπλε και κάνει τις δικές του δοκιμές. Θα πετύχει άραγε αυτός ο συνδυασμός;

  Ένα βιβλίο που δείχνει στα παιδιά το πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι και τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά στη συνύπαρξή τους. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις. Δείχνει την αλήθεια, αλλά με γλυκό τρόπο. Καταγράφει την καθημερινότητα, τις δυσκολίες στην αναζήτηση της χαράς και της ευτυχίας τους. Παράλληλα, εστιάζει στη μαγική δύναμη της αγάπης. 

  Ενδιαφέρουσα η επιλογή των ηρώων. Συνήθως, στα παιδικά βιβλία οι γονείς είναι οι πρωταγωνιστές σε ιστορίες που μιλούν για οικογενειακά προβλήματα και χωρισμό. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο κεντρικός ρόλος δίνεται στους πνευματικούς γονείς και όχι στους βιολογικούς.

  Εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, που ταιριάζει απόλυτα  με το τρυφερό ύφος της ιστορίας.

  Περίληψη: Ίσως το να ζεις με κάποιον είναι σαν να πλέκεις δύο διαφορετικά χρώματα μαζί, για να φτιάξεις ένα όμορφο κασκόλ. Η πρώτη ιστορία μιας νέας ταλαντούχου γυναίκας, της Daniela Bunge, που γνωρίσαμε ήδη σαν επιτυχημένη εικονογράφο, στο δημοφιλές «Ψάρι του Χάρη». Εδώ, η συγγραφέας-εικονογράφος ξετυλίγει την ιστορία ενός ζευγαριού, του Νονού και της Νονάς, που δεν αγαπιούνται πια – ή έτσι, τουλάχιστον, νομίζουν. Όλα όμως συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο και ανήσυχο βλέμμα του μικρού βαφτιστηριού τους, που κάποια στιγμή αποφασίζει να πάρει στα δικά της χέρια τις ζωές τους… Τι θα καταφέρει, άραγε;

  Ένα πολύχρωμο βιβλίο, που μιλά για την αναζήτηση της ευτυχίας. Ένα τρυφερό παραμύθι για παιδιά και… ερωτευμένους!

  Κόκκινο και μπλε μαζίΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Κόκκινο και μπλε μαζί

  Συγγραφέας: Daniela Bunge

  Εικονογράφος: Daniela Bunge

  Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο 

  ISBN: 960-7846-70-2

  Πρώτη έκδοση: 2006

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here