Σάββατο, 14 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΠράκτορας του Βυζαντίου - Harry Turtledove

  Πράκτορας του Βυζαντίου – Harry Turtledove

  -

  Πράκτορας του Βυζαντίου. Μία συλλογή ιστοριών γεμάτων δράση και κατασκοπία, σε μία εναλλακτική Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ο Harry Turtledove, γεννημένος το 1949, είναι ένας πολυγραφότατος Αμερικανός συγγραφέας, ο οποίος εξερεύνησε και συνεχίζει να εξερευνεί τα είδη της εναλλακτικής ιστορίας, της επιστημονικής φαντασίας και της ιστορικής φαντασίας. Η Εποχή του Σιδήρου, η Ελληνιστική περίοδος, ο Αμερικανικός Εμφύλιος, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και τόσες άλλες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας, έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Turtledove ως ο καμβάς πάνω στον οποίο ξεδιπλώνει τις ιστορίες της οργιώδους φαντασίας του, αναμιγνύοντας την ιστορία με τη φαντασία και θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στα διαφορετικά είδη. Με σπουδές στην Ιστορία, έχει επαινεθεί για την ιστορική ακρίβεια στα βιβλία του. Το διδακτορικό του αφορά τη Βυζαντινή Ιστορία, και αυτήν χρησιμοποιεί σε μία από τις μεγαλύτερες σειρές του, τη Videssos, αλλά και στο βιβλίο Πράκτορας του Βυζαντίου (Agent of Byzantium).

  Ο Πράκτορας του Βυζαντίου εκδόθηκε πρώτη φορά το 1987, και αποτελεί μία συλλογή σύντομων ιστοριών που δημοσιεύτηκαν από το 1985 μέχρι το 1987 στα περιοδικά Amazing Science Fiction Stories και Isaac Asimov’s Science Fiction Magazine. Οι ιστορίες είναι μεν αυτοτελείς, αλλά αποτελούν αποστολές του ίδιου πρωταγωνιστή, του Βασιλείου Αργυρού, ο οποίος υπηρετεί τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ως μαγιστριανός: ένα σώμα από εκπαιδευμένους πράκτορες που λειτουργούν ως κατάσκοποι, σαμποτέρ, διπλωμάτες, προστατεύοντας τα συμφέροντα του Βυζαντίου.

  Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει ο Turtledove στο συγκεκριμένο, standalone βιβλίο δεν έχει στοιχεία fantasy μέσα, δηλαδή δεν θα βρείτε π.χ. μάγους όπως σε άλλα του βιβλία. Είναι καθαρά εναλλακτική ιστορία. Το σημείο της απόκλισης (point of divergence), δηλαδή το ιστορικό σημείο που ο συγγραφέας αλλάζει και από εκεί φυτρώνει το παρακλάδι της εναλλακτικής ιστορίας, εδώ είναι ο Προφήτης Μωάμεθ, ο οποίος αντί να ιδρύσει το Ισλάμ, βαφτίζεται χριστιανός και γίνεται ένας πολύ αγαπημένος ιεράρχης και μετέπειτα άγιος. Χωρίς το Ισλάμ, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία γίνεται παντοδύναμη και κυριαρχεί στον κόσμο της Δύσης, με αντίπαλον δέος την επίσης ισχυρή Περσική Αυτοκρατορία. Οι δύο αυτοκρατορίες βρίσκονται σε έναν ψυχρό πόλεμο, οι νομαδικές φυλές παρενοχλούν και τις δυο, και ο Βασίλειος Αργυρός ταξιδεύει σε διάφορα μέρη στις αποστολές τους, δίνοντάς μας μία χορταστικά ποικίλη εικόνα αυτού του κόσμου.

  Ο Λαχανοδράκων σηκώθηκε, πήγε στο γραφείο και πήρε ένα από τα έγγραφα που περιέγραψε ο Αργυρός. […] Διάβασε για λίγο. Τα δυνατά, μάλλον βαριά χαρακτηριστικά του αντανακλούσαν την ενόχλησή του. «Πχερίς εναντίον Σαράπιου, ε; Δεν ήξερα ότι είχες βαλτώσει με τέτοια ασήμαντα θέματα. Όχι, δεν έχει καμία σχέση με αυτό, σ’ το υπόσχομαι».

  «Τότε είσαι διπλά ευπρόσδεκτος, Εξοχότατε» είπε με ειλικρίνεια ο Αργυρός. «Προσευχόμουν στον Άγιο Μουάμετ για κάποια καινούρια αποστολή».

  «Στον άγιο των αλλαγών, ε;» είπε γελώντας ο Λαχανοδράκων. Η ευθυμία έφυγε αμέσως από το πρόσωπο του μάγιστρου των οφφικίων. «Οι προσευχές σου εισακούστηκαν».

  Αυτό που απόλαυσα πραγματικά ήταν το γεγονός ότι μπόρεσα να χαλαρώσω και να εμπιστευτώ απόλυτα τον συγγραφέα ότι έχει τις γνώσεις και έχει διεξάγει την κατάλληλη, ενδελεχή έρευνα ώστε να αποτυπώσει στο χαρτί έναν ρεαλιστικό κόσμο. Το φανταστικό στοιχείο που προσθέτει έγκειται σε εφευρέσεις και ανακαλύψεις του πραγματικού κόσμου τις οποίες «επισπεύδει» και εκμεταλλεύεται στις ιστορίες του, όπως για παράδειγμα την τυπογραφία, οι οποίες όμως εντάσσονται απρόσκοπτα στο πλαίσιο αυτού του κόσμου. Οι αποστολές του Αργυρού έχουν δράση, μάχες, μυστήριο, ευτράπελα και προσωπικές προκλήσεις· η καθεμία είναι ξεχωριστή και συναρπαστική και θες να διαβάσεις παρακάτω.

  Παράλληλα, καθώς οι ιστορίες είναι τοποθετημένες σε χρονολογική σειρά, παρακολουθούμε και την εξέλιξη του Αργυρού ως χαρακτήρα. Οξυδερκής, πεισματάρης, ευρηματικός, ο Αργυρός είναι ένας συμπαθής χαρακτήρας που ο αναγνώστης ακολουθεί ευχάριστα. Και οικεία ανθρώπινος όμως, όπως ανέδειξε η ‒ιδιαίτερα σχετική με το σήμερα‒ συγκλονιστική δεύτερη ιστορία με την επιδημία ευλογιάς στην Κωνσταντινούπολη. Στα θετικά και οι πολύ ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες που γνωρίζει σε κάθε του αποστολή, σύμμαχοι και εχθροί, με αγαπημένους μου τους τεχνίτες της Αιγύπτου με τα απίστευτα τερτίπια τους και την Περσίδα κατάσκοπο, αρχινέμεση του Αργυρού.

  Παρόλο λοιπόν που προτιμώ τα μυθιστορήματα από τις συλλογές, οι περιπέτειες του Αργυρού τελικά είχαν τη γοητεία τους. Έχοντας πάρει αυτό το πολύ καλό δείγμα γραφής, σκέψης και φαντασίας από τον Turtledove στον Πράκτορα του Βυζαντίου, σίγουρα με ενδιαφέρει να δω και άλλα έργα του, ιδιαίτερα όσα διαδραματίζονται σε ιστορικές εποχές που με ελκύουν περισσότερο.

  Περίληψη:  Σε μια εναλλακτική εκδοχή της Ιστορίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία εδραιώνει την κυριαρχία της σ’ ολόκληρο τον γνωστό κόσμο…

  Ο Βασίλειος Αργυρός, πιστός στρατιώτης και πολυμήχανος πράκτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ζει στις αρχές του 14ου αιώνα σε έναν εναλλακτικό κόσμο, όπου το Ισλάμ δεν υπήρξε ποτέ.

  Απαλλαγμένη από τον κίνδυνο στα ανατολικά της σύνορα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επικεντρώνεται στη Δυτική Ευρώπη, ανακτώντας με την πάροδο των αιώνων την Ισπανία από τους Βησιγότθους, την Ιταλία από τους Λομβαρδούς και το μεγαλύτερο μέρος των νότιων ακτών της Γαλλίας από τους Φράγκους. Για τα βασίλεια της Ευρώπης που διατηρούν την ανεξαρτησία τους, η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του πολιτισμένου κόσμου και κοιτίδα της επιστήμης και των τεχνών, εμπνέει τόσο τον θαυμασμό όσο και τον φόβο.

  Στα ανατολικά, η Περσία παραμένει η άλλη μεγάλη παγκόσμια δύναμη δυτικά της Κίνας. Μερικές φορές, οι δύο αυτοκρατορίες συγκρούονται ανοιχτά – συνήθως, όμως, επιστρατεύουν αδίστακτους κατασκόπους για να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία. Όπως, όμως, μαθαίνει σύντομα ο Βασίλειος Αργυρός, κανένας κόσμος δεν διαρκεί για πάντα…

  Τι θα μπορούσε να συμβεί αν…; Ο κορυφαίος συγγραφέας εναλλακτικής ιστορίας υπογράφει μια συναρπαστική αφήγηση δίνοντας ζωή σ’ έναν κόσμο που θα μπορούσε να υπάρξει.

  Πράκτορας του ΒυζαντίουΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Πράκτορας του Βυζαντίου

  Συγγραφέας: Harry Turtledove

  Μετάφραση: Ορέστης Μανούσος

  Εκδόσεις: Anubis 

  Ημερομηνία έκδοσης: 08/06/2021

  Σελίδες: 384

  ISBN: 978-960-623-316-6

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ