Προσωπική άποψη: Βίκυ Δελή

Το κορίτσι από τη ΓερμανίαΠρόκειται για μια αληθινή ιστορία που αποτυπώνει τη φρίκη που έζησαν οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία.

Η εντεκάχρονη Χάνα και ο φίλος τη Λέο ζουν στο Βερολίνο του 1939, αλλά κάθε οικογένεια Εβραίων διώχνεται από τους Ναζί. Υπάρχει τρόπος διαφυγής από την ολέθρια μοίρα των στρατοπέδων συγκέντρωσης; Υπάρχει ελπίδα;

Πόνος – Θάνατος – Περιθώριο – Ξενιτιά.

https://www.youtube.com/watch?v=MVrAl7ctV4g

Η συνταρακτική ιστορία του υπερωκεάνιου Σεντ Λούις σε πορεία για την Κούβα -πριν τον τελικό προορισμό στις ΗΠΑ και τον Καναδά- και των 937 επιβατών του, οι μικρές, ανθρώπινες ιστορίες κάποιων από τους δεκάδες ανθρώπους που επιβιβάστηκαν με ελπίδα και όνειρα. Ιστορία που ξεδιπλώνεται μέσα από τα αθώα μάτια των νεαρών κοριτσιών. Πραγματικά με συγκίνησαν και μου θύμισαν για ακόμα μια φορά τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κορίτσι από τη Γερμανία”Μπροστά στον αχνισμένο καθρέφτη εξέτασα κάθε πόρο στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια, στα αφτιά μου -παντού- για να δω μην τυχόν είχε ξεμείνει κάποιο ίχνος ακαθαρσίας. Ήθελα να ήξερα ποιος ήταν τώρα ο βρόμικος.

Ζάρωσα σε μια γωνιά, τρέμοντας, ένιωσα να συρρικνώνομαι, σαν ένα κομμάτι κρέας και κόκαλο. Αυτή ήταν η μόνη μου κρυψώνα. Στο τέλος ήξερα πως, όσο κι αν πλενόμουν, όσο και αν έκαιγα το δέρμα μου, έκοβα τα μαλλιά μου, έβγαζα τα μάτια μου, έχανα την ακοή μου, όσο και αν ντυνόμουν ή μιλούσα διαφορετικά ή άλλαζα το όνομά μου, αυτοί θα με έβλεπαν πάντα σαν ακάθαρτη.”

Το βιβλίο περιέχει έναν ωραίο συνδυασμό των αληθινών γεγονότων με στοιχεία μυθοπλασίας, καθώς και τα κοινά στοιχεία του τότε με το σήμερα, περιγράφοντας την αληθινή φρίκη που βίωσαν οι Εβρραίοι στη ναζιστική Γερμανία. Η πλοκή του σε καθηλώνει, αφήνοντάς σου τελικά μηνύματα αγάπης, δύναμης κι ελπίδας.

Ταξίδι στα συναισθήματα

Το κορίτσι από τη ΓερμανίαΤαξίδεψα στο τότε και ένιωσα την απόγνωση των Εβραίων, την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, τον φόβο τους για το άγνωστο, τον εμπαιγμό τους και το στίγμα που τους συνόδευε σε κάθε τους κίνηση.

Η Αβάνα, ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να δεχτεί προσωρινά το “φορτίο” του Σεντ Λούις, του πλοίου των «καταραμένων», αρνήθηκε την αποβίβαση των επιβατών, φανερώνοντας το αληθινό πρόσωπο της ιστορίας.

Η κάθαρση είχε ξεκινήσει από το Βερολίνο, την πιο βρόμικη πόλη της Ευρώπης. Ισχυρότατοι εκτοξευτήρες νερού θα άρχιζαν να μας καταβρέχουν ώσπου να καθαρίσουμε. Δεν μας συμπαθούσαν Κανείς δεν μας συμπαθούσε…

Το κορίτσι από τη ΓερμανίαΗ Άννα, οικογενειακό θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, ζει στη Νέα Υόρκη του 2014. Λαμβάνει ένα παράξενο δέμα από την Κούβα, δέμα που θα της προσφέρει σημαντική βοήθεια στο να μάθει την ιστορία του πατέρα της και της οικογένειάς του.

Αν θα έπρεπε να αλλάξω κάτι, θεωρώ πως θα μπορούσαν να υπήρχαν λιγότερες λεπτομέρειες για τις ζωές των κεντρικών ηρώων γιατί καθυστερούσαν αρκετά την πλοκή.


Το κορίτσι από τη Γερμανία είναι ένα μυθιστόρημα που, όπως όλα τα καλά μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, πραγματεύεται την «ανθρώπινη συνθήκη» με τις επαναλαμβανόμενες εκφάνσεις της μέσα στη σχεδόν κυκλοτερή ροή της Ιστορίας.
(Φωτεινή Πίπη)Καθηλωτικό και συγκινητικό… ρίχνει φως σε ένα ακόμη θλιβερό επεισόδιο της ιστορίας του Ολοκαυτώματος. (Kirkus Reviews)

Περίληψη: ΔΥΟ ΝΕΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΚΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚO ΓΕΓΟΝΟΣ
1939
Το κορίτσι από τη ΓερμανίαΗ Νύχτα των Κρυστάλλων, που τα άλλαξε όλα… Ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσει κανένας από τους επιβάτες του Σεντ Λούις.
Στους δρόμους του Βερολίνου ανεμίζουν κοκκινοασπρόμαυρες σημαίες, και η μικρή Χάνα μαζί με την οικογένειά της και πολλούς ακόμη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μέρος που άλλοτε αισθάνονταν σπίτι. Τότε το ταξίδι με το ατμόπλοιο Σεντ Λούις για την Αβάνα τους δίνει μια αχνή ελπίδα ελευθερίας.
Επάνω στο καράβι θα βιώσουν μια ανέμελη πολυτελή ζωή. Γρήγορα, όμως, τα όνειρά τους θα διαψευστούν, και το πλοίο που κάποτε ήταν η σωτηρία τους τώρα φαντάζει ο αφανισμός τους.

2014
Η Άννα Ρόσεν ζει στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα της, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τον χαμό του συζύγου της, την 11η Σεπτεμβρίου. Στα δωδέκατα γενέθλιά της η Άννα παραλαμβάνει ένα παράξενο δέμα από την Κούβα από κάποια άγνωστη συγγενή της με το όνομα Χάνα.
Το ταξίδι της Άννας στην Αβάνα μαζί με τη μητέρα της θα φέρει στο φως ένα μυστηριώδες παρελθόν με γεγονότα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν…

Το κορίτσι από τη Γερμανία Στοιχεία βιβλίου:

Tίτλος: Το κορίτσι από τη Γερμανία

Συγγραφέας: Armando Lucas Correa

Εκδόσεις: Διόπτρα

ISBN: 978-960-605-313-9

Ημερομηνία έκδοσης: 22/11/2017

Αριθμός σελίδων: 464

Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here