Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΚρυμμένα μυστικά στον βυθό της λίμνης - Καλλιόπη Γραμμένου

  Κρυμμένα μυστικά στον βυθό της λίμνης – Καλλιόπη Γραμμένου

  -

  Από τις Εκδόσεις Ίαμβος κυκλοφορεί το βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Καλλιόπης Γραμμένου «Κρυμμένα μυστικά στον βυθό της λίμνης». Ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στις λίμνες της πατρίδας μας, γνωρίζοντάς μας τους θρύλους και τους μύθους που συνδέονται με αυτές.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μυθολογία, λαϊκή παράδοση και γεωγραφία εναρμονίζονται και δημιουργούν ένα βιβλίο άκρως ενδιαφέρον για όλη την οικογένεια. Ένα βιβλίο γνώσεων για μικρούς και μεγάλους.

  Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται ο αναγνώστης, εντυπωσιάζεται πάντα από μύθους και θρύλους. Αποτελούν άλλωστε τη λαϊκή μας παράδοση που οφείλουμε να διατηρήσουμε. Η συγγραφέας φροντίζει για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καταγράφοντας τους μύθους, ενώ παράλληλα εξάπτει τη φαντασία των αναγνωστών.

  Ένας άλλος θρύλος λέει ότι η ονομασία Καϊάφα, οφείλεται στον αρχιερέα της Ιουδαίας που καταδίκασε τον Χριστό. Καθώς ο αρχιερέας ταξίδευε με πλοίο  για τη Ρώμη, ξέσπασε καταιγίδα, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να βρεθεί στην κοντινή ακτή. Εκεί, πήγε ο Καϊάφας να πλυθεί στα ζεστά νερά της πηγής, τα οποία αμέσως πήραν τη δυσοσμία της ψυχής του, αφού ο αρχιερέας ήταν καταραμένος ως υπαίτιος για τη Σταύρωση του Χριστού.

  Πολλές είναι οι λίμνες που αναφέρονται στο βιβλίο. Εκτός από τη λίμνη Καϊάφα, η συγγραφέας μάς γνωρίζει τη λίμνη Μελισσάνη στην Κεφαλλονιά, τη λίμνη των Ιωαννίνων, τις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τη λίμνη Στυμφαλία, Αχερουσία, Τριχωνίδα, τη λίμνη Κουμουνδούρου και Υλίκη, τη Ζηρού, τη μαγεμένη λίμνη στη Πεντέλη κ.ά.

  Όμως ο πιο διαδεδομένος μύθος για τη λίμνη της Βουλιαγμένης είναι αυτός της νεράιδας. Λέγεται ότι στον βυθό της λίμνης υπάρχει ένας λαβύρινθος και πολλές σπηλιές. Όσοι άντρες επιχειρούσαν να φτάσουν στο βασίλειο της νεράιδας της λίμνης ποτέ δεν κατάφερναν να βγουν απ’ αυτήν, μιας και η νεράιδα τους παγίδευε.

  Νεράιδες, Νύμφες, μυθικά τέρατα, ξωτικά και στοιχειά θα κρατήσουν πολύ καλή συντροφιά στους αναγνώστες και θα τους αποκαλύψουν πολλά μυστικά που είναι βαθιά κρυμμένα στον πάτο των λιμνών μας.

  Περίληψη: Στον βυθό της λίμνης έκρυβαν τα μυστικά τους οι Νύμφες, οι Νεράιδες, οι δράκοι και άλλα περίεργα πλάσματα… απλώνοντας ένα πέπλο προστασίας πάνω απ’ αυτά, κερδίζοντας έτσι το σεβασμό όλων, άλλοτε μέσω του φόβου κι άλλοτε με την απορία του ανεξήγητου.

  Όμορφες και αιθέριες υπάρξεις με την ανθρώπινη εμφάνιση, τις μαγικές δυνάμεις και τη διάθεσή τους για παραπλάνηση, έστηναν χορό, γιορτάζοντας τη νίκη τους, ως κόρες μιας ανώτερης δύναμης… Άλλοτε δράκοι και περίεργα αποκρουστικά πλάσματα ήταν η αιτία και η αφορμή να δημιουργηθούν ίντριγκες, γύρω από τις λίμνες της χώρας μας.

  Κανείς δεν τολμούσε να σταθεί μετά τη δύση του ηλίου στις λίμνες αυτές. Κανείς δεν τολμούσε να χλευάσει τις πράξεις των όντων αυτών ή τις αποφάσεις τους, καθώς γνώριζαν τι τους περίμενε. Θεοί κι ημίθεοι, άρχοντες και βασιλιάδες, παιδιά και άντρες ήταν τα θύματά τους. Αν έπεφταν στην παγίδα τους «υπηρετούσαν» τις προσταγές τους και χάνονταν μυστηριωδώς… για πάντα!

  Όμως τίποτα δεν μένει κρυφό, κι όλα έρχονται στο φως, όταν οι μύθοι μας αποκαλύψουν τους λόγους των πράξεών τους… τινάζοντας το πέπλο προστασίας από πάνω τους!!! Μια Νεράιδα τόλμησε να μας τα πει…

  Η έκδοση του βιβλίου γίνεται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

  Στοιχεία βιβλίου

  Κρυμμένα μυστικά στον βυθό της λίμνης - Καλλιόπη Γραμμένου

  Τίτλος: Κρυμμένα μυστικά στο βυθό της λίμνης

  Συγγραφέας: Καλλιόπη Γραμμένου

  Εκδόσεις: Ίαμβος  

  ΙSBN: 978-618-5688-08-0

  Σελίδες: 144

  Ημερομηνία έκδοσης: 28/6/2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ