Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Ξυπόλυτοι ήρωες - Αλεξάνδρα Μητσιάλη

  Ξυπόλυτοι ήρωες – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

  -

  Η γνωριμία μου με τη γραφή της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Αλεξάνδρας Μητσιάλη έγινε με το βιβλίο της «Ξυπόλυτοι ήρωες». Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με ενδιαφέρον τόσο από εφηβικό, όσο και από ενήλικο κοινό.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2017, καθώς και με βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ σε συγγραφέα εφηβικού νεανικού βιβλίου.

  Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που προκαλεί έντονα συναισθήματα στους αναγνώστες του, καθώς και εικόνες, που θα τον συντροφεύουν για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ανάγνωση του βιβλίου.

  Η συγγραφέας μάς μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Ήρωες του βιβλίου είναι παιδιά που αναγκάζονται να μεγαλώσουν πρόωρα, βιώνοντας δύσκολες καταστάσεις κάτω από τον γερμανικό ζυγό. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ορφανά, πρώην τρόφιμοι ενός ορφανοτροφείου, που βρέθηκαν στον δρόμο μετά την επίταξη του κτηρίου από τους Γερμανούς.

  Παλεύουν καθημερινά με την πείνα, το κρύο που ταλαιπωρεί τα λιπόσαρκα κορμιά τους. Δεν λείπει όμως από αυτά τα παιδιά το ψυχικό σθένος, και όποτε τους παρουσιάζεται η ευκαιρία, δίνουν τον δικό τους αγώνα για να διώξουν τους κατακτητές.

  Κι η ουρά του συσσιτίου ήταν πολύ μακριά. Η αναμονή μπορούσε να κρατήσει και ώρες ολόκληρες. Καμιά φορά όμως, τύχαινε η Λούνα να φτάσει μπροστά στο παράθυρο κι ο μάγειρας με το καζάνι στο χέρι να της ρίξει εκείνο το παράξενο βλέμμα και να της πει: «Τέλειωσε, Εβραιοπούλα, αύριο πάλι», χτυπώντας με την κουτάλα τον άδειο πάτο του.

  Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας μεταφέρει τους αναγνώστες της σε εκείνη τη ζοφερή περίοδο της Κατοχής. Οι αναγνώστες γίνονται ένα με τους ήρωες του βιβλίου. Νιώθουν τους φόβους τους, τις αγωνίες τους, τον αγώνα τους για επιβίωση. Θυμώνουν με την αγριότητα των Γερμανών, εξοργίζονται με το ξεπούλημα κάποιων Ελλήνων που τάσσονται με τη μεριά των κατακτητών, εξασφαλίζοντας προνομιακή διαβίωση ποτισμένη με αίμα συμπατριωτών τους.

  Γιατί δεν το χωρούσε ο νους του Τάκη: Πώς μπορούσανε να χάνονται ξαφνικά οι άνθρωποι χωρίς ν’ αφήνουνε σημάδια; Πώς ήταν δυνατόν να σβήνονται από προσώπου γης, επειδή κάποιος αποφάσισε να τους εξαφανίσει; Τι ήταν οι άνθρωποι, μουτζούρες να σβήνονται με γομολάστιχες;

  Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που αναφέρεται στη δύναμη που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του, στην αλληλεγγύη, στην αγάπη, στην ισότητα των ανθρώπων. Ένα βιβλίο που θα μιλήσει στις καρδιές των αναγνωστών και αξίζει να διαβαστεί. Σίγουρα στο μέλλον θα διαβάσω κι άλλα βιβλία της συγγραφέως, που σέβεται τους νεαρούς αναγνώστες της προσφέροντάς τους εξαιρετικά λογοτεχνικά αναγνώσματα.

  Περίληψη: Ξυπόλυτοι ήρωες: Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική, η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Μέσα σε μια πόλη που η μπότα των Γερμανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ’ άκρη σ’ άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισμό. Ζουν εμπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν μάχη να ξεφύγουν από τον θάνατο, που τους κυκλώνει χωρίς ενδοιασμούς. Και μέσα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσμένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούμενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το Ξυπόλυτο Τάγμα και το ξεκλήρισμα των Εβραίων της πόλης. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθημερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία με τις ίδιες τους τις πράξεις.    

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ξυπόλυτοι ήρωες

  Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601667782

  Ημ. Έκδοσης: 04/2016

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here