Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Sherlock Holmes: Οι Θεοί του Πολέμου - James Lovegrove

  Sherlock Holmes: Οι Θεοί του Πολέμου – James Lovegrove

  -

  Sherlock Holmes: Οι Θεοί του Πολέμου. Ο Σέρλοκ Χολμς έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχει πια εγκατασταθεί στο ακρωτήρι Μπίτσι Χεντ, όπου τον επισκέπτεται ο Δρ. Γουάτσον.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Δεν είναι όμως της μοίρας τους να καθίσουν και να ξεκουραστούν απολαμβάνοντας τη συνάντησή τους. Σχεδόν αμέσως εμφανίζεται στην περιοχή το πτώμα ενός νεαρού άντρα και ο (πάμπλουτος) πατέρας του νεκρού καλεί τον Σέρλοκ Χολμς να ερευνήσει τον θάνατό του, παρότι τα πρώτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

  Ο Χολμς χτύπησε δυνατά και η πόρτα ακούστηκε να ξεκλειδώνει. Μας άνοιξε ένας μεσήλικος κύριος με γένια. Από τη χολερική επιδερμίδα και το άδειο βλέμμα του φαινόταν ότι η ανησυχία του άγγιζε τα όρια του πανικού.

  Αυτή τη φορά, ο Σέρλοκ και ο τρόπος που σκέφτεται μου φάνηκαν πιο προσιτά για τον μέσο ανθρώπινο νου. Εννοώ, μέχρι και εγώ κατάφερα και εντόπισα κάποια στοιχεία από μόνη μου, πριν γίνει η αποκάλυψή τους και ο ρόλος που παίζουν στην πλοκή. Προφανώς και δεν ήταν βασικά στοιχεία, ήταν μικρής σημασίας και δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο, αλλά και πάλι εγώ το χάρηκα και θεώρησα ότι άρχισα πια να δίνω μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες που μας δίνει τμηματικά ο συγγραφέας.

  «Η επανδρωμένη πτήση είναι επιστήμη, σωστά;» είπε ο Χολμς, χαϊδεύοντας με το χέρι του μία από τις δίδυμες πτέρυγες. «Απαιτείται τόση γνώση».

  Μου άρεσαν πολύ οι (λίγες) περιγραφές που δίνει για τα αεροπλάνα και το πώς ήταν τα πρώτα βήματα της αεροπλοΐας. Ήταν επαρκείς ώστε να αποκτήσω μια ιδέα χωρίς να με κουράσουν περιττές λεπτομέρειες. Το ίδιο και με τα αυτοκίνητα, αφού κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης ιστορίας είναι τόσο πλούσιοι, που κατέχουν και οδηγούν αυτοκίνητο.

  Για άλλη μια φορά λυπήθηκα τον Δρ. Γουάτσον, που σε ένα ακόμα βιβλίο κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Τον συμπαθώ ωστόσο όλο και περισσότερο για την ψυχραιμία του και για την πίστη του στις ικανότητες του φίλου του.

  Τώρα βρισκόμουν ανάποδα. Η θάλασσα ήταν σαν να βράζει από κάτω μου. Τα κύματα φαίνονταν απελπιστικά μακριά και ταυτόχρονα απελπιστικά κοντά. Προσπάθησα να φωνάξω βοήθεια, αλλά ήταν αδύνατον, η γλώσσα μου μπλόκαρε τον λάρυγγά μου.

  Η εξέλιξη του βιβλίου ήταν, μπορώ να πω, λίγο αργή μέχρι τη μέση περίπου του βιβλίου, όμως μετά η δράση επιταχύνεται. Επίσης, υπάρχουν αρκετές αναφορές σε παλιότερες υποθέσεις, κάτι που φαντάζομαι θα αρέσει στους οπαδούς του Σέρλοκ Χολμς που έχουν διαβάσει την παλιότερη σειρά βιβλίων.

  Όσο για το ποιοι είναι οι Θεοί του Πολέμου και τι ρόλο παίζουν στην πλοκή; Θα σας αποκαλυφθεί στο τέλος του βιβλίου. 

  Περίληψη: Αγγλία, 1913. Τα σύννεφα του πολέμου έχουν ήδη αρχίσει να απλώνουν γοργά τη ζοφερή σκιά τους επάνω από τη Γηραιά Ήπειρο. Ολόκληρη η Ευρώπη μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί. Ένα πτώμα ανακαλύπτεται στο ακρωτήριο Μπίτσι Χεντ, αρκετά κοντά στην κατοικία στην οποία έχει πια εγκατασταθεί, μακριά από την ενεργό δράση, ο διάσημος Βρετανός ντετέκτιβ.

  Η τοπική αστυνομία αρκείται στην εύκολη εκδοχή της αυτοκτονίας. Το θύμα, ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος είχε πρόσφατα βιώσει μια οδυνηρή ερωτική ιστορία, συναντά τον θάνατο σε έναν τόπο γνωστό ως το έσχατο καταφύγιο των βασανισμένων και απογοητευμένων από τη ζωή. Το ένστικτο του Χολμς, ωστόσο, τον οδηγεί στην εκδοχή του φόνου και, καθώς εκείνος και ο Γουάτσον αρχίζουν ευθύς τις έρευνές τους, βαδίζοντας στα σκοτεινά μονοπάτια μιας μυστήριας και επικίνδυνης αίρεσης, μια συγκλονιστική συνωμοσία με απρόβλεπτες συνέπειες αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων.

  Στοιχεία βιβλίου

  Sherlock Holmes: Οι Θεοί του πολέμουΤίτλος: Sherlock Holmes – Οι Θεοί του πολέμου

  Συγγραφέας: James Lovegrove

  Μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  ISBN: 978-960-19-0783-3

  Σελίδες: 368

  Ημερομηνία Έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here