Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήΜουσείαΛαογραφικό Μουσείο Τόλη

    Λαογραφικό Μουσείο Τόλη

    -

    Λαογραφικό Μουσείο Τόλη – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λαζαρίδη

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Στη συνέχεια του ταξιδιού μας, θα επισκεφτούμε δύο μουσεία, για να γνωρίσουμε καλύτερα τα Ζαγοροχώρια.

    Θα ξεκινήσουμε με το Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη. Το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί στους Κήπους είναι έργο του Αγάπιου Τόλη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για τη δημιουργία του.

    Σε αυτό μπορούμε να θαυμάσουμε 40.000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου. Η μεγάλη αυτή λαογραφική συλλογή στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα. Το μουσείο βρίσκεται στο χωριό Κήποι, που απέχει 38 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

    Είναι ανοιχτό Τετάρτη-Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

    Συνεχίζουμε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο Λαζαρίδη. Το μουσείο βρίσκεται στο χωριό Κουκούλι. Εδώ εκτίθενται φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής του Ζαγορίου, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους γνωστούς «βικογιατρούς». Πρόκειται για γιατρούς του Ζαγορίου που κατασκεύαζαν θεραπευτικά μαντζούνια από τα φυτά της ευρύτερης περιοχής του Βίκου.

    Ο Κώστας Λαζαρίδης γεννήθηκε στο Κουκούλι το 1904 και απεβίωσε το 1987. Υπηρέτησε 23 χρόνια ως δάσκαλος στο χωριό του, αλλά και σ’ άλλες περιοχές. Ασχολήθηκε με την ιστορία, τη λαογραφία και τη βοτανολογία.

    Λαογραφικό Μουσείο Τόλη

    Έχει συλλέξει με προσωπική εργασία κι έχει καταγράψει 1.300 περίπου διαφορετικά είδη βοτάνων, από τη γύρω περιοχή και τη χαράδρα του Βίκου, τα οποία τα έχει ταξινομήσει κατά οικογένειες, με τη λατινική τους ονομασία, ενώ έχει καταγράψει και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και τη χρονολογία που βρέθηκαν.

    Στο μουσείο, εκτός από τη μοναδική και πολύτιμη συλλογή βοτάνων, υπάρχει βιβλιοθήκη με πάρα πολλά παλαιά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες, αντικείμενα από την περίοδο που υπηρέτησε ο Κ. Λαζαρίδης ως δάσκαλος, πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και ο «βοτανοσυλλέκτης», με τον οποίο μετέφερε τα βότανα που έβρισκε, για να μην καταστραφούν.

    Πολλά από τα βότανα αυτά τα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν διάφοροι πρακτικοί γιατροί της περιοχής, οι αποκαλούμενοι και «Βικογιατροί», για να φτιάχνουν τα θεραπευτικά σκευάσματα που έδιναν στους ασθενείς.

    Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

    Πηγές: https://www.zagori.gov.gr/

                https://museumfinder.gr/

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ