Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More

  Πασχάλειος Σχολή

  -

  Πασχάλειος Σχολή – Βιβλιοθήκη

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Άλλο ένα Ζαγοροχώρι θα επισκεφτούμε τώρα: το Καπέσοβο. Θα επισκεφτούμε την Πασχάλειο Σχολή.

  Οι Κωνσταντίνος και Παύλος Πασχάλης, γεννημένοι περί τα 1770, ήταν έμποροι που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία, όπου και απέκτησαν μεγάλη περιουσία. Με δωρεά τους ιδρύθηκε το 1861 η Πασχάλειος Σχολή, προκειμένου να λειτουργήσει ως σχολείο του χωριού.

  Ήταν η μεγαλύτερη σχολή του Ζαγορίου, την οποία οι αδερφοί Πασχάλη προίκισαν και με μια πολύ πλούσια βιβλιοθήκη. Στις συλλογές της περιλαμβάνεται και ένα από τα 13 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, δηλαδή του πολιτικού χάρτη του δημοκρατικού κράτους που ο Ρήγας οραματιζόταν με την επανάστασή του:

  Η Πασχάλειος Σχολή λειτουργούσε έως το 1985. Σήμερα, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διαμόρφωσε το ισόγειό της ώστε να αναπαριστά την παραδοσιακή ζαγορίσια κατοικία και συγκέντρωσε εκεί πλήθος εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στο Ζαγόρι τους δύο τελευταίους αιώνες. Προσφέρεται έτσι στον επισκέπτη ένα είδος μουσείου, για τη λαογραφική ενημέρωση του επισκέπτη.

  Πασχάλειος Σχολή

  Στο Μεγάλο Πάπιγκο, θα συναντήσουμε τη Βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου.

  Ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Ανάγνος) γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1837 στο Πάπιγκο και πέθανε στις 29 Ιουνίου του 1906 στο Τούρνο Σεβερίν της Ρουμανίας. Επιστημονική προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, διετέλεσε επί τριακονταετία διευθυντής του Perkins School for the Blind (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ), όπου και ανεγέρθη ανδριάντας του σε αναγνώριση της προσφοράς του.

  Ο Αναγνωστόπουλος είχε μεγάλη περιουσία, την οποία διέθεσε σε ευαγή ιδρύματα στην Αμερική και στην Ελλάδα (Καλλίνεια Σχολεία, ήτοι δύο Δημοτικά Σχολεία στο Πάπιγκο εις μνήμην της μητέρας του Καλλίνας).

  Η προσωπική του βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πάνω από 1.250 τόμους, που έχουν εκδοθεί την περίοδο 1750-1906. Τα περισσότερα είναι ξενόγλωσσα, διότι σχεδόν όλα τα ελληνικά λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

  Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή:https://izagori.gr/

  Προηγούμενο άρθροΔρακόλιμνη της Τύμφης
  Επόμενο άρθροΔιαβάζοντας στο Πάπιγκο

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here