Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021
More

  M. I. bookstore

  -

  Στο Harbin, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Heilongjiang, στην όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό της άκρο, μια διαφορετική βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε, το Μ. Ι. bookstore, ένα ξεχωριστό μέρος προκειμένου ο κόσμος της τοπικής κοινότητας να απολαύσει τη χαρά της ανάγνωσης. Μια κυκλική βιβλιοθήκη 2000 τ.μ., σαν άλλος Πύργος της Βαβέλ.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Η αρχιτεκτονική δεν σταματά να μας εκπλήσσει ποτέ και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όλο και πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα-στολίδια δημιουργούνται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Κι εδώ μιλάμε για μια υπερσύγχρονη κατασκευή, μόλις 2 ετών.

  Μ. Ι. bookstore

  Ο εξαιρετικά ψηλός όγκος της βιβλιοθήκης και το κυκλικό της σχήμα δημιουργεί μια αλησμόνητη εμπειρία και εντύπωση στον επισκέπτη. Το κτίριο περιλαμβάνει διάφορους χώρους με τη μεγάλη κυκλική βιβλιοθήκη να δεσπόζει στο χώρο, σαν πηγή ζωής και δύναμης, η οποία περιβάλλεται από μια κεκλιμένη σκάλα, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στα προσφερόμενα βιβλία.

  Περιτριγυρισμένο από φυτά για πρόσθετη απομόνωση και ακουστική άνεση, είναι τόσο βιοφιλικό όσο και βιβλιοφιλικό. Στη βιβλιοθήκη υπάρχει καφέ αλλά και ένας εκτεταμένος χώρος πρασίνου.

  Η ομάδα σχεδιασμού HMA, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Saunaam Yip, εμπνεύστηκε από τα βουνά Greater Khingan που διαμορφώνουν την επαρχία Heilongjiang, όπου βρίσκεται το Harbin.

  Το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από τη χρήση γήινων χρωμάτων, από τη χρήση ξυλείας έως το καστανόχρωμο μέταλλο, ώστε η προκύπτουσα αισθητική να παρέχει ένα ήρεμο, γαλήνιο περιβάλλον.

  Οι πλατφόρμες ανάγνωσης σχεδιάστηκαν ως μικρές φωλιές μέσα σε ένα δέντρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να προστατευτούν από το θόρυβο έξω, χωρίς οπτικούς περισπασμούς.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here