Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Μαμά, πού είσαι; - Αρετή Καράμπελα

  Μαμά, πού είσαι; – Αρετή Καράμπελα

  -

  Μαμά, πού είσαι;

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Αρετής Καράμπελα «Μαμά, πού είσαι;» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, σε εξαιρετική εικονογράφηση της Ιταλίδας Daniela Iride Murgia. Απευθύνεται σε ηλικίες 8+.

  Το βιβλίο αναφέρεται στη μητρική απώλεια. Αν και το θέμα που επιλέγει η συγγραφέας είναι δύσκολο, το χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο. Ηρωίδα της, ένα κορίτσι που βιώνει την απώλεια της μητέρας της μετά από ένα δυστύχημα.

  Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις μόνο με τον μπαμπά και τη θεία που νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Δύσκολο να αλλάζεις σπίτι και να πρέπει να τακτοποιήσεις τις κούτες με τα προσωπικά αντικείμενα της μαμάς.

  Μαμά πού είσαι; – Αρετή Καράμπελα

  Όχι, δεν είναι εύκολο όλοι να γνωρίζουν τι σου συμβαίνει αλλά κανείς να μη μιλά ανοιχτά.

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει με τρόπο ρεαλιστικό όλες τις φάσεις του πένθους, αλλά και τις δυσκολίες προσαρμογής των ανθρώπων που προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την απώλεια.

  Όλοι ξέρουν τι μου έχει συμβεί και κάνουν σαν να μην έγινε τίποτα. Νιώθω σαν την κούτα με τα γυαλικά. Όλοι με προσέχουν για να μη σπάσω. Το μόνο που μου λείπει είναι ΕΥΘΡΑΣΤΟΝ γραμμένο στο κούτελο. Δε λέω, μ’ αρέσει όλη αυτή η περιποίηση, αλλά μου θυμίζει την κούκλα του σαλονιού. Αυτή που είχε η γιαγιά μου στον καναπέ και δεν μπορούσα ποτέ να την παίξω. Η μαμά σε τέτοιες περιπτώσεις έλεγε: «Και εσύ τι κάνεις;» Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, μανούλα, κι ας θύμωνα όταν μου το ’λεγες.

  Η απώλεια ενός γονιού σίγουρα δεν είναι επώδυνη μόνο για το παιδί αλλά και για το γονέα, που μένει ξαφνικά μόνος του και ίσως να μην είναι σε θέση ούτε και ο ίδιος να διαχειριστεί αυτή την απώλεια.

  Τώρα τελευταία ο μπαμπάς δεν κοιμάται τα βράδια. Η μαμά έλεγε ότι το ροχαλητό του της γαργαλάει τ’ αυτιά. Τώρα εγώ ακούω ένα αναφιλητό που μου γαργαλάει τα μάτια και θέλω να κλάψω. Δεν πρέπει όμως, γιατί όταν κάποιος κλαίει, ο διπλανός του τον παρηγορεί.

  Ένα βιβλίο αληθινό, τρυφερό, που σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση ακριβώς όπως και η ζωή. Κέρδισε άξια μια θέση στην καρδιά μου και έγινε ένα από τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία.

  Περίληψη: Το καινούργιο μας σπίτι είναι αλλιώτικο.

  Απ’ το δωμάτιό μου βλέπω μια μικρή γέφυρα.

  Αν κάνω τα μαγικά μου, μπορεί και να δω εκεί τη μαμά μου.

  Κλείνω τα μάτια, τ’ ανοίγω, αλλά τίποτα.

  Όλοι ξέρουν τι μου έχει συμβεί και κάνουν σαν να μην έγινε τίποτα.

  Νιώθω σαν την κούτα με τα γυαλικά. Όλοι με προσέχουν για να μη σπάσω.

  Η μαμά μου σε τέτοιες περιπτώσεις έλεγε «Κι εσύ τι κάνεις;».

  Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, μανούλα, κι ας θύμωνα όταν μου το ’λεγες.

  Πώς μπορεί ένα κορίτσι να ζήσει μόνο με τον μπαμπά του, όταν έχει χάσει τη μαμά του;

  Μια γάτα απ’ το πουθενά, μια γκρινιάρα θεία, γλυκά που δεν τρώγονται, γιατροί, ένα αγόρι, μα κυρίως κουτιά, δίνουν τη λύση.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Μαμά, πού είσαι;

  Συγγραφέας: Αρετή Καράμπελα

  Εικονογράφος: Daniela Iride Murgia

  Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

  ISBN: 978-618-5151-71-3

  Ημ. Έκδοσης: 04/2019

  Σελίδες: 34

   Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here