Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Ελληνική Λογοτεχνία Κοράκι σε Άλικο Φόντο - Ελευθέριος Κεραμίδας

  Κοράκι σε Άλικο Φόντο – Ελευθέριος Κεραμίδας

  -

  Κοράκι σε Άλικο Φόντο

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Το Κοράκι σε Άλικο Φόντο είναι ένα αριστούργημα που δεν πρέπει να απουσιάζει από τη βιβλιοθήκη κανενός λάτρη της επικής φαντασίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικό, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πιο ευπώλητες σειρές του εξωτερικού.

  Η Βασιλεία Αιγλωέων είναι μία αυτοκρατορία της οποίας η επιβίωση κρέμεται από μία κλωστή. Εκμεταλλευόμενοι την αρρώστια του αυτοκράτορα Μελίρρυτου, στρατιωτικοί, πολιτικοί, ιερείς, και ευγενείς, έχουν επιδοθεί σε ένα πολυεπίπεδο και λαβυρινθώδες παιχνίδι δολοπλοκιών και μηχανορραφιών, για τα συμφέροντά του ο καθένας… κι ο μέγας λογοθέτης Σεβαστιανός, ένας εκ των τριών κύριων πρωταγωνιστών του βιβλίου, είναι ένας από τους πιο επιδέξιους παίκτες.

  Κοράκι σε Άλικο ΦόντοΟ Αργυρός, ο δεύτερος πρωταγωνιστής, πεπειραμένος στρατιωτικός και στρατηγικό μυαλό, ταξιδεύει χρόνια υπηρετώντας σε διάφορα σώματα, αναζητώντας έναν στρατό που να μπορεί να αντιμετωπίσει την θανάσιμη απειλή, την ύπαρξη της οποίας μόνο αυτός γνωρίζει. Καταλήγει στην Παντεθνή Εταιρεία, τους μισθοφόρους των οποίων η σημαία φέρει ένα κοράκι σε άλικο φόντο… όμως τα σχέδια της Παντεθνούς διαφέρουν από τα δικά του, και ενδέχεται να κλυδωνίσουν μία ολόκληρη αυτοκρατορία.

  Τέλος, ο τρίτος πρωταγωνιστής, ο Φιλάρετος, αφήνεται μωρό στην πόρτα του Ιεράς Μονής Αγιασματαρίου. Μεγαλώνει κοντά στους καλόγερους, και γίνεται ένας αγνός και καλόκαρδος νέος… που κουβαλά όμως μέσα του ένα επικίνδυνο, σκοτεινό μυστικό που μπορεί να τινάξει τη ζωή του στον αέρα.

  Δεν μπορώ να σβήσω το μαύρο κομμάτι της ψυχής σου που θα μεγαλώσει ώσπου να την καταπιεί ολόκληρη. Το έχεις ήδη νιώσει να κινείται νωθρά, να σου ψιθυρίζει, να αγαλλιάζει κάθε φορά που σφάλλεις.

  Μπορώ, όμως, να σε βοηθήσω να του αντισταθείς. Να παρατείνεις τη χαμένη μάχη. Να κάνεις το σπέρμα του Θηρίου να αφρίζει φυλακισμένο μέσα σου, επειδή θα χρησιμοποιείς το σκοτεινό σου χάρισμα για να κάνεις καλό.

  Αυτός είναι ο σκοπός μας. Όποια ανατροφή κι αν έλαβε ο καθένας, απαρνιέται τον άλλο του γονέα, εκείνον που δεν ήταν άνθρωπος. Αυτοαποκαλούμαστε ‘Γιοι της Στάχτης’, μιας και προερχόμαστε από μία ένωση η οποία θα έπρεπε να είναι στείρα. Και πάλι εκεί θα καταλήξουμε, στο τίποτα. Αλλά όσο είμαστε στην Πλάση, παλεύουμε για να μην την αφήσουμε χειρότερη από ό, τι τη βρήκαμε.

  Ό,τι και να πει κανείς για αυτό το βιβλίο θα είναι λίγο. Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας είναι σχολαστικά λεπτομερής, ζωντανός, και ασύγκριτα πλούσιος. Φέρει πάμπολλα στοιχεία οικεία στον Έλληνα αναγνώστη, καθώς αντανακλά γνώριμές του ιστορικές περιόδους και λαούς. Προσωπικά αναγνώρισα αντίλαλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, των Περσών, της Ισπανίας, των Βαλκανικών πολεμοχαρών φυλών, των Ορθόδοξων Μονών – κι αυτά είναι μόνο ελάχιστα παραδείγματα. Το να ανιχνεύω από πού ενδεχομένως προήλθε η έμπνευση του συγγραφέα για τον εκάστοτε λαό, τόπο, ή στοιχείο, έγινε για μένα ένα διαρκές απολαυστικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

  Κοράκι σε Άλικο ΦόντοΠαράλληλα, τα νήματα του Φανταστικού που συνυφαίνονται στην ιστορία με κατενθουσίασαν με την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητά τους, και το άρωμα Ελλάδας που φέρουν και αυτά: Θηρία, μυθολογικά πλάσματα, οι φαρμακοί με τα φίλτρα τους σαν άλλοι αλχημιστές και μάγοι, οι φαρμακολύτες που λύνουν τα μάγια, τα αντικείμενα υπερφυσικών ιδιοτήτων που ονομάζονται τελέσματα… και, φυσικά, οι κατατρεγμένοι και πλέον αγαπημένοι μου Γιοι της Στάχτης, με τις ξεχωριστές τους ικανότητες.

  Τα πάντα είναι θαυμαστά προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Τα πάντα δένουν άψογα μεταξύ τους. Η πλοκή είναι πανέξυπνη, με συνεχείς ανατροπές και αποκαλύψεις, το ύφος σοβαρό, οι μάχες επικές. Ο συγγραφέας χειρίζεται με άριστο τρόπο την ελληνική γλώσσα και μας χαρίζει έναν λεξιλογικό, εκφραστικό, και συντακτικό θησαυρό. Μην σας αποθαρρύνει η πληθώρα χαρακτήρων με ονόματα που ενδεχομένως ξεχνάτε: θα βρείτε ένα εξαιρετικά χρήσιμο ευρετήριο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Σιγά σιγά άλλωστε, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες υποχωρούν και τις σελίδες καταλαμβάνουν οι τρεις πρωταγωνιστές, ο καθένας εκ των οποίων κινείται στον δικό του άξονα – πολιτικό, στρατιωτικό, ‘μαγικό’ – με τους δρόμους τους ακόμα να μην τέμνονται, αν και στο μέλλον πιστεύω θα συμβεί κι αυτό.

  Ένα καταπληκτικό βιβλίο που θα σας μαγέψει και θα σας συνεπάρει.

  Περίληψη: Μια πανίσχυρη αυτοκρατορία σε παρακμή.

  Τρεις άντρες που ακολουθούν τον δικό τους, μοναχικό δρόμο δίχως καν να γνωρίζονται. Ο ένας μεγαλώνει μέσα σ’ ένα μοναστήρι, αποκλεισμένος από τον έξω κόσμο αλλά κι από την αληθινή του φύση. Ο δεύτερος μεγαλουργεί στα πεδία των μαχών, με όνομα άλλο από το αληθινό του. Ο τρίτος συνωμοτεί για τα δικά του συμφέροντα στη διεφθαρμένη Αυλή. Για να σωθεί η αυτοκρατορία, πρέπει κι οι τρεις να πετύχουν τους στόχους τους. Ταυτόχρονα…

  Ένα στιβαρό μυθιστόρημα επικής φαντασίας που θα συνεπάρει τους φανατικούς του είδους – και όχι μόνο.

  Όταν οι δίκαιοι παίρνουν μια ανάσα, οι φαύλοι παίρνουν μύριες

  Κοράκι σε Άλικο ΦόντοΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Κοράκι σε Άλικο Φόντο

  Συγγραφέας: Ελευθέριος Κεραμίδας

  Εκδόσεις: Mamaya

  Έτος έκδοσης: 2017

  Σελίδες: 480

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here