Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Μαύρο νερό - Μιχάλης Μακρόπουλος

  Μαύρο νερό – Μιχάλης Μακρόπουλος

  -

  Το βιβλίο «Μαύρο νερό» του συγγραφέα και μεταφραστή Μιχάλη Μακρόπουλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίχλη. Πρόκειται για μια νουβέλα που διαβάζεται σχεδόν απνευστί.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα χωριό της Ηπείρου, το οποίο έχει υποστεί οικολογική καταστροφή. Όλα είναι μολυσμένα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού έχουν πεθάνει εξαιτίας της μόλυνσης. Κάποιοι είναι σοβαρά άρρωστοι. Το κράτος δίνει στους κατοίκους του χωριού ένα μηνιαίο επίδομα, ενώ τους έχει κτίσει σπίτια στα Γιάννενα με όλες τις ανέσεις, αλλά οι κάτοικοι του χωριού δεν θέλουν να αφήσουν το μέρος που γεννήθηκαν και έζησαν, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν εκεί.

  Ο ήρωας της νουβέλας είναι ένας πατέρας που ζει με τον παράλυτο γιο του, μετά τον θάνατο της συζύγου του. Ζουν λιτά, φτωχικά, αλλά δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το χωριό. Μοναδική χαρά για τον παράλυτο νεαρό είναι τα βιβλία που του αγοράζει ο πατέρας του από την πόλη όταν πηγαίνει για προμήθειες.

  Στην πόλη αγόραζε κυρίως τρόφιμα. Με το σακίδιο του γεμάτο αλεύρι, πελτέ, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες με κρέας και λαχανικά, στάθηκε για λίγο στη Λιμνοπούλα. Πάντα στεκόταν εκεί κι άφηνε τη ματιά του να πλανηθεί στην επιφάνεια της λίμνης ως το Μιτσικέλι.

  Το κράτος θέλει να εκκενωθεί το χωριό και οι κάτοικοι να μεταφερθούν στην πόλη. Για να κάμψει την αντίσταση που προβάλλουν, τους κόβει το δρομολόγιο του λεωφορείου που τους μεταφέρει στην πόλη για προμήθειες, καθώς και το επίδομα. Κάποιοι θα λυγίσουν, άλλοι θα γίνουν ακόμα πιο σκληροί.

  Θα συναντιόνταν όλοι, και τούτη η συνάντηση είχε μια επισημότητα ακόμα μεγαλύτερη απ’ αυτή των Χριστουγέννων. Μια ζοφερή επισημότητα. Κάποιοι θα έφευγαν, κάποιοι θα ‘μεναν ή μπορεί να μην έμενε κανείς.

  Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος και τις συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, αφού ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η παράλογη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση έχει δραματικές συνέπειες για κάθε μορφή ζωής. Εκτός όμως από το οικολογικό θέμα, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη σκληρή ζωή των κατοίκων στα χωριά της Ηπείρου. Πολλά από αυτά τα χωριά παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Οι κάτοικοι πεθαίνουν, τα σπίτια ερημώνουν και η ζωή εκεί σταματά, αφού δεν υπάρχουν νέοι σε ηλικία άνθρωποι για να δημιουργήσουν οικογένεια.

  Με καταγωγή από την Ήπειρο, ο συγγραφέας γνωρίζει καλά όλα όσα πραγματεύεται. Παρουσιάζει τη σκληρότητα του κράτους, αλλά και τον δυνατό χαρακτήρα των κατοίκων, που αγαπούν τον τόπο τους και μένουν σε αυτόν παρά τις δυσκολίες. Με τρόπο μοναδικό, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη σχέση ανάμεσα στον πατέρα και στον ανάπηρο γιο. Κάποιες περιγραφές συγκινούν, άλλες προβληματίζουν. Ο συγγραφέας αποφεύγει το μελό, τις υπερβολές, αλλά και κάθε περιττό στοιχείο στην αφήγηση. Δεν είναι εύκολο να δώσεις στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη ιστορία μέσα σε λίγες σελίδες και να του γεννήσεις συναισθήματα. Θεωρώ, όμως, ότι ο συγγραφέας το πέτυχε.

  Περίληψη: Ένας πατέρας κι ο ανάπηρος γιος του, με όπλο την αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, παλεύουν να επιβιώσουν σ’ ένα χωριό που ερημώνει, στα βουνά της Ηπείρου. Γύρω τους έχει συντελεστεί μια οικολογική καταστροφή· το νερό πλέον δεν πίνεται, τα ζώα και τα φυτά είναι δηλητηριασμένα. Ο αγώνας τους δίνεται με λόγο λιτό και ποιητικό στο “Μαύρο νερό”.

  Περίμενε υπομονετικά· ήξερε ότι αργά ή γρήγορα κάποιο ζώο θα κατέβαινε να ξεδιψάσει στο νερό, που ξεγελούσε με τον γάργαρο ήχο του. Πενήντα μέτρα παραπίσω ήταν η παλιά δεξαμενή, με μισοσβησμένα πάνω τα γράμματα της RIPOIL, ενώ τα πλατανόφυλλα βάθαιναν με τον ίσκιο τους το καφεκόκκινο χρώμα της σκουριάς. Τρύπες είχαν ανοίξει στο μέταλλο, ένα παχύ στρώμα από σάπια φύλλα είχε γίνει χούμος μέσα, και η παλιά δεξαμενή ήταν γεμάτη ζωή: έντομα, τρωκτικά, πουλιά που μπαινόβγαιναν. Το πλατανόδασος δίπλα στο ποτάμι είχε δεχτεί με συγκατάβαση τον μεταλλικό ξένο, τον είχε κυκλώσει σκιάζοντάς τον, και κλαριά ακουμπούσαν πάνω του και τον διαπερνούσαν.

  Βραβείο Διηγήματος – Βραβεία «Αναγνώστη» 2020

  Μαύρο νερό - Μιχάλης Μακρόπουλος
  Μαύρο νερό – Μιχάλης Μακρόπουλος

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μαύρο Νερό

  Συγγραφέας: Μιχάλης Μακρόπουλος

  Εκδόσεις: Κίχλη

  ISBN: 9786185004927

  Σελίδες: 80

  Ημερομηνία έκδοσης: 30/6/2019

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Mια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία – Ευαγγελία Γκιώνη

  Το βιβλίο της ψυχολόγου και συγγραφέως Ευαγγελίας Γκιώνη «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέγας Σείριος...

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Συνέντευξη - Ευαγγελία Γκιώνη Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ψυχολόγο και συγγραφέα Ευαγγελία Γκιώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μια γραμμή...

  Οι Απαράφθορες – Στέλιος Χαλκίτης

  Οι Απαράφθορες  είναι το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιανός.  Προσωπική άποψη: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών «Νιώθω ότι ζω μ’ εσάς, για...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Quiz 10 – Γενικών γνώσεων

  Quiz 10 - Γενικών γνώσεων Πόσες σωστές απαντήσεις θα βρείτε στο quiz μας; Ανακαλύψτε τις γνώσεις σας μέσα από τις απαντήσεις!