Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΜεσουράνηση (Οι μεσημβρινοί της ζωής ΙΙΙ) - Μαίρη Κόντζογλου

  Μεσουράνηση (Οι μεσημβρινοί της ζωής ΙΙΙ) – Μαίρη Κόντζογλου

  -

  Μετά την μπόρα κάποιες φορές ίσως ακολουθήσει η νηνεμία. Στη «Μεσουράνηση», το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας «Οι μεσημβρινοί της ζωής», οι ήρωές μας διεκδικούν το δικαίωμά τους να μοιραστούν την αλήθεια τους και κυρίως να εξιλεωθούν από τα σφάλματα του παρελθόντος. Πολλές φορές οι τύψεις εμποδίζουν τους ήρωές μας, κυρίως τον Αδάμο, να αντιληφθούν ότι ναι, έχουν δικαίωμα στη συγχώρεση, ναι, έχουν δικαίωμα στην ευτυχία, ναι, τους αξίζει κάτι καλύτερο από τη μιζέρια που καταδίκασαν τον εαυτό τους να ζει.

  Προσωπική άποψη: Μαρία Στρατή

  Το μεγάλο σφάλμα του Αδάμου κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι αποτέλεσμα του υπέρμετρου φόβου και στρες που βίωνε. Σε καταστάσεις όπου ο άνθρωπος βιώνει έντονα συναισθήματα φόβου, φυσικού και ψυχικού πόνου, τείνει να αντιδρά σπασμωδικά χωρίς πολλές φορές να έχει πλήρη επίγνωση των πράξεών του. 

  Η επιστροφή της Βασιλικής στην Ελλάδα

  Η Βασιλική επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με τη Ζωή και τον Τζόνι. Η αντάμωσή της με τα συμπεθέρια, Ιλαρία και Δαμιανό, καθώς και με τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειάς της έχει ως αποτέλεσμα να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με αλήθειες και καλά κρυμμένα μυστικά.

  Η Βασιλική σοκάρεται όταν ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Δαμιανού και βρίσκεται σε δίλημμα αν θα πρέπει να εκδικηθεί τον υπαίτιο για τον χαμό της παιδικής της φίλης, τη Χάιδω. Γνωρίζει την Ελένη την Αλεξανδρινή, τη γυναίκα του αδερφού της του Ζήση η οποία κατάφερε στις δύσκολες περιόδους της Γερμανικής Κατοχής και της καταστροφής της Κλεισούρας από τους Γερμανούς να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη.

  Καθώς οι δυο Βασιλικές αγκαλιάζονταν στο κέντρο της πλατείας, της ποτισμένης από το αίμα των συμπατριωτών τους που είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς, η Ελένη συνοδευόμενη από τα άλλα της παιδιά και τα κουνιάδια, κατέβαιναν τον δρόμο δίπλα από την εκκλησία.

  Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του βιβλίου το σημείο όπου η υπερήλικη Πιπίνα ζητά συγχώρεση από τη Βασιλική για τον τρόπο με τον οποίο την έβλαψε. Η Βασιλική, αφότου είχε αντιληφθεί ότι η Πιπίνα ήταν έρμαιο των προκαταλήψεων, του συντηρητισμού και κυρίως της ανασφάλειάς της, τη συγχωρεί.

  Διαβάστε την άποψή μας για το πρώτο βιβλίο: Άγνωστη χώρα

  Η Ιλαρία και η επιστροφή του Οκάν

  Με την επιστροφή του Δημητρού-Οκάν η Ιλαρία σπεύδει να του αποκαλύψει την αλήθεια για τον Δαμιανό και πώς αυτός ο άνθρωπος συνδέεται με τη δική του οικογένεια στην Πόλη. Η Ιλαρία κράτησε για χρόνια το μυστικό που της εκμυστηρεύτηκε η κυρα-Νενέ, θετή μητέρα του Δημητρού για τον Δαμιανό. Η αποκάλυψη του μυστικού, κατά τη γνώμη μου, έγινε στο κατάλληλο σημείο της πλοκής.

  Παράλληλα, η χαμογελαστή και πάντα πρόσχαρη Ιλαρία βρίσκει το ψυχικό σθένος να αποκαλύψει την αλήθεια στη Ζωή για τον βιολογικό της πατέρα. Επίσης, της αποκαλύπτει τους δεσμούς που πάντοτε θα την ενώνουν με τον Νικολά, τον εφηβικό έρωτα της Ζωής για τον οποίο αναγκάστηκε να ξενιτευτεί.

  Τι να κάνω αναρωτήθηκε η Ιλαρία, που έταζε λαμπάδες στην Παναγία Δεξιά για να τεκνοποιήσει η κόρη της και εκείνη θα της εξομολογιόταν την αλήθεια. Ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή να της πω τα… πάντα για τον πατέρα της;

  Η συνάντηση της Ιλαρίας με την Ελένη, την αγαπημένη του αδερφού της του Δημητρού,  βοηθά κάποιους από τους πρωταγωνιστές να φθάσουν πιο νωρίς στην κάθαρση.

  Διαβάστε την άποψή μας για το δεύτερο βιβλίο: Μεσονύκτιο

  Η Ζωή καταφέρνει να αποκαταστήσει μια αδικία του παρελθόντος

  Η Ζωή ταξιδεύει στη Μυτιλήνη κυρίως για να ανακαλύψει ποια είναι και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται, υλικά και ηθικά. Γνωρίζει την υπέργηρη κορσικανή Υβέτ, τη βιολογική γιαγιά του Νικολά, και μαθαίνει αρκετά πράγματα για την οικογένεια του βιολογικού της παρέας και αντιλαμβάνεται γιατί η μάνα της, η Ιλαρία, αναγκάστηκε να πάρει κάποιες αποφάσεις που αφορούσαν αυτή και το παιδί της. Παράλληλα,  με τη βοήθεια μιας ξαδέρφης της και του δικηγόρου συζύγου της, καταφέρνει να αποκαταστήσει την αδικία που έγινε πριν χρόνια εις βάρος της Ιλαρίας.

  Αφότου είχα κλείσει και τον τρίτο τόμο της τριλογίας μου ήρθε μια αυθόρμητη σκέψη στο μυαλό, μήπως τελικά πολλές φορές οι άνθρωποι καταντούν έρμαια των μυστικών τους;

  Περίληψη: Τα χρόνια έχουν κυλήσει και οι ήρωες των Μεσηµβρινών της Ζωής, νερό σε ορµητικό ποτάµι, κατευθύνονται στο µοιραίο ραντεβού τους.

  Η επιστροφή στην πατρίδα για τη Βασιλική είναι µια αναγέννηση. Όµως πρώτα πρέπει να έρθει πρόσωπο µε πρόσωπο µε τα ανείπωτα και τα ανήκουστα και να πάρει πίσω τους όρκους της. Μόνο έτσι θα της χαριστούν οι καινούργιες χαρές.

  Η ίδια σκληρή διαδικασία και για την Ιλαρία που, µέσα από τον χαµένο έρωτα, ανακαλύπτει τη µεγάλη αγάπη και, νικήτρια πια, κατορθώνει να ξεστοµίσει τα εφτασφράγιστα µυστικά. Τα µυστικά που µόνο µια µάνα µπορεί να αντέξει να τα πει και µόνο µια µάνα µπορεί να αντέξει να τα ακούσει.

  Και γύρω στις δύο ηρωίδες όλοι οι άλλοι, οι δικοί τους και οι άγνωστοι, που µπορεί να µην είναι τόσο ξένοι όσο µοιάζουν ή όσο εκείνοι φαντάζονται, ούτε τόσο οικείοι όσο πιστεύουν και ελπίζουν, οι δικοί τους και οι άγνωστοι που καλπάζουν µαζί µε τις δύο γυναίκες, δεµένοι στης µοίρας το άρµα. Της µοίρας που τους έδεσε για πάντα µαζί στις ακρογιαλιές της Σµύρνης, στο Κάστρο της Μυτιλήνης, στις κορυφές των ελάτων της Πίνδου, στα σκοτεινά νερά του Βόσπορου, στους ατέλειωτους χειµώνες της Νέας Υόρκης και στα αυτοκρατορικά ηλιοβασιλέµατα της Θεσσαλονίκης.

  Μεσουράνηση (Οι μεσημβρινοί της ζωής ΙΙΙ) - Μαίρη Κόντζογλου Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μεσουράνηση (Οι μεσημβρινοί της ζωής IΙΙ)

  Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-3032-8

  Σελίδες: 736

  Ημερομηνία έκδοσης: 09/06/2022

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ