Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Μια μαϊμού από το πουθενά» της Ζέφης Συρίβλη σε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση. Είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Μυστήρια για δυο και απευθύνεται σε ηλικίες εννιά ετών και άνω.
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Έχοντας διαβάσει και τα τρία βιβλία της σειράς, θεωρώ ότι στο τρίτο βιβλίο η γραφή είναι πιο ώριμη, το μυστήριο που καλούνται οι δυο φίλοι να επιλύσουν πιο σύνθετο, ενώ παρατηρούμε ότι κάτι αλλάζει στη σχέση της Λένης και του Νικόλα.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στο τρίτο βιβλίο της σειράς.
Η μαμά της Λένης φεύγει για ένα επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό, όμως φαίνεται ότι κάτι την απασχολεί. Η Λένη έχει προσέξει την ανησυχία που νιώθει η μητέρα της. Είναι σίγουρη ότι κάπου έχει μπλέξει και φοβάται. Το κορίτσι μοιράζεται τις ανησυχίες της με τον Νικόλα. Και η Λένη δεν κάνει λάθος. Κατά την απουσία της, κάποιος μπαίνει στο διαμέρισμά της. Αποφασίζει με τον Νικόλα να ξεκινήσουν έρευνα στο γραφείο της μητέρας της μήπως και ανακαλύψουν τον λόγο που ήταν ανήσυχη πριν φύγει για το εξωτερικό.
Ψάχναμε τουλάχιστον είκοσι λεπτά χωρίς αποτέλεσμα, αλλά εκεί που πίστευα ότι δεν πρόκειται να βρούμε τίποτα, το βλέμμα μου έπεσε σε ένα κάδρο στο πλάι της βιβλιοθήκης. Πλησίασα και με προσοχή το ξεκρέμασα. Όπως το είχα φανταστεί. Η πίσω πλευρά του κάδρου είχε βάθος και μέσα στην εσοχή του ήταν κρυμμένη μια δερμάτινη θήκη. Στην άκρη της κρεμόταν ένα τόσο δα μικρό λουκέτο.
Κι αν πιστεύετε ότι οι δυο φίλοι θα φτάσουν σύντομα στη λύση του μυστηρίου, κάνετε μεγάλο λάθος! Ένας κλέφτης με ουρά, απειλητικά μηνύματα, απαγωγείς, και πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, κάνουν τη ζωή των παιδιών δυσκολότερη…
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που σε ελκύει να το διαβάσεις αρχικά από τον τίτλο του. Ενδιαφέρουσα πλοκή με έντονη δράση και μυστήριο, αλλά και χιούμορ. Η συγγραφέας έμμεσα προωθεί τη φιλοζωία και τη φιλαναγνωσία, την ευαισθητοποίηση απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, την ενσυναίσθηση για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που αδιαφορούν όταν βλέπουν παιδιά να βγαίνουν από τις σήραγγες τραυματισμένα ή να ταλαιπωρούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους με σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες. Γι’ αυτούς το μόνο που μετράει είναι το κέρδος.
Ένα υπέροχο βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος αν όλοι προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο. Τ. Λειβαδίτης.
Περιγραφή: Ποιος βγήκε τρέχοντας από την πολυκατοικία; Ποιος έσπασε τη λάμπα στον δρόμο; Σε ποιον ανήκει το ακριβό μανικετόκουμπο; Από πού ξεφύτρωσε η μαϊμού; Ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια;
Ποιον μπορούν τα δύο παιδιά να εμπιστευτούν αφού όλοι δείχνουν να κρύβουν κάτι;
Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όταν ένα απειλητικό γράμμα φτάνει στα χέρια της Λένης λίγο μετά την ξαφνική αναχώρηση της μητέρας της για ένα επαγγελματικό ταξίδι που την κάνει να δείχνει πιο ανήσυχη απ’ ό,τι συνήθως. Μαζί με τον Νικόλα ξεκινούν μια παράτολμη έρευνα γεμάτη απρόβλεπτα γεγονότα και ανατροπές, γεμάτη σασπένς και αγωνία, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Αναζητώντας και πάλι την αλήθεια, τα δυο παιδιά αυτή τη φορά θα έρθουν αντιμέτωπα με την αδικία, τη διαφθορά και σκοτεινές πλευρές αυτού του κόσμου. Και θα ανακαλύψουν πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις θέση, να αντιδράς και να χρησιμοποιείς τη φωνή σου για να αλλάξει πραγματικά κάτι.
Στοιχεία Βιβλίου
Τίτλος: Μια μαϊμού από το πουθενά
Συγγραφέας: Ζέφη Συρίβλη
Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Πατάκη
ΙSBN: 9786180717310
Ημ. Έκδοσης: 06/2026
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ