Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Μια σακούλα, δύο χελώνες, τρεις δύτες - Άννα Τσιαπούρη

  Μια σακούλα, δύο χελώνες, τρεις δύτες – Άννα Τσιαπούρη

  -

  Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Άννας Τσιαπούρη «Μια σακούλα, δύο χελώνες, τρεις δύτες», σε υπέροχη εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ό,τι και να γράψω για το συγκεκριμένο βιβλίο, ίσως να είναι λίγο μπροστά στα συναισθήματα που μου προκάλεσε η ανάγνωσή του. Με δυο λόγια: ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΑ!

  Η συγγραφέας έχει γράψει μια υπέροχη ιστορία που διαθέτει έξυπνο χιούμορ, περιπέτεια, γνώσεις που δεν κουράζουν -αφού έρχονται αβίαστα μέσα από την πλοκή-, αλλά και οικολογικά μηνύματα, για να αφυπνίσει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των πλασμάτων του.

  Μια σακούλα

  Έχει δημιουργήσει έναν υπέροχο υδάτινο κόσμο και παρασύρει τους αναγνώστες σε αυτόν με τέτοιο τρόπο, που αισθάνονται κάτοικοι του θαλάσσιου βυθού. Σε αυτό φυσικά βοηθά και η εξαιρετική εικονογράφηση, που δένει απόλυτα με το κείμενο και δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

  Οι εικόνες μπροστά στα μάτια μου διαδέχονταν η μια την άλλη. Σαν να παρακολουθούσα μια ταινία κινουμένων σχεδίων με ήρωες θαλάσσια πλάσματα. Και μέσα από την περιπέτεια των ηρώων, η γνώση ερχόταν αβίαστα.

  Μια άλλη σοφή χελώνα που ζούσε στην Ελλάδα διέδιδε μια παλιά ιστορία για μια διαφορετική μέδουσα που την έλεγαν Γοργώ. Δεν έμοιαζε καθόλου με τις μέδουσες της θάλασσας. Ήταν ένα τέρας φοβερό με κατάμαυρα ρούχα και φτερά.

  Οι αναγνώστες του βιβλίου, μικροί αλλά και μεγάλοι, θα κάνουν ένα υπέροχο ταξίδι έχοντας για συνταξιδιώτες τους χελώνες, μέδουσες, αστερίες, ψάρια, χταπόδια και αχινούς. Οι δυο ηρωίδες της ιστορίας, οι αξιαγάπητες χελώνες Ροζέτα-Ροζέτα και Λορέτα-Λορέτα, θα φροντίσουν αυτό το ταξίδι να τους μείνει αξέχαστο.

  Ήξεραν καλά ότι οι θαλάσσιες χελώνες δεν καταλάβαιναν τη διαφορά ανάμεσα σε μια πλαστική σακούλα και μια μέδουσα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τα πλαστικά κομμάτια που κατάπιναν.

  Στο τέλος του ταξιδιού, τίποτα δεν θα είναι ίδιο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή, που είναι απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Περίληψη: Μια πλαστική σακούλα παρασύρεται από τον αέρα, κάνει ένα μακρύ ταξίδι και καταλήγει στη θάλασσα. Ανάμεσα σε άλλα πλάσματα του βυθού που ζουν εκεί, οι θαλάσσιες χελώνες Ροζέτα-Ροζέτα και Λορέτα-Λορέτα. Όταν βρίσκεται η σακούλα στον δρόμο τους, οι δύο φίλες κινδυνεύουν. Την κατάλληλη στιγμή, όμως, βρίσκονται τρεις δύτες. Πώς βρέθηκαν εκεί; Θα καταφέρουν άραγε να τις σώσουν; Θα μπορέσει η Ροζέτα-Ροζέτα να σμίξει με τα εκατόν είκοσι τρία μωρά της; Ένα βιβλίο γνώσεων που ευαισθητοποιεί τα παιδιά για το περιβάλλον και την προστασία του. Με ήπιο και διασκεδαστικό τρόπο, περιγράφει το κακό που μπορούν να προκαλέσουν τα πλαστικά σκουπίδια στα θαλάσσια είδη.

  Στοιχεία βιβλίου

  Μια σακούλαΤίτλος: Μια σακούλα, δύο χελώνες, τρεις δύτες

  Συγγραφέας: Άννα Τσιαπούρη

  Εικονογράφος: Νικολέττα Φιλιππίδη

  Σελίδες: 44

  Εκδόσεις: Υδροπλάνο 

  ISBN: 9786185453190

                                                      Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here