Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Μόμπι Ντικ - Χέρμαν Μέλβιλ

  Μόμπι Ντικ – Χέρμαν Μέλβιλ

  -

  Μόμπι Ντικ – Χέρμαν Μέλβιλ 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο «Μόμπι Ντικ» του συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι και ανήκει στη σειρά Κλασική Λογοτεχνία για παιδιά.

  Η συγκεκριμένη σειρά παρουσιάζει τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα και δημιουργεί τα θεμέλια της διαχρονικής εκτίμησης για τους πιο αγαπημένους μας κλασικούς συγγραφείς.

  Πρόκειται για ένα καλαίσθητο και προσεγμένο βιβλίο, που συστήνει στα παιδιά την ιστορία του Μόμπι Ντικ. Ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, έχοντας πάθος για περιπέτεια, βρέθηκε σε ένα φαλαινοθηρικό πλοίο και εργάστηκε εκεί ως ναύτης. Η εμπειρία του από το συγκεκριμένο ταξίδι τού έδωσε την έμπνευση να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο.

  Ήρωας του βιβλίου, ο Ισμαήλ, ένας έξυπνος ναυτικός από τη Νέα Υόρκη. Θέλοντας να ζήσει περιπέτειες και δυνατές συγκινήσεις, αποφασίζει να πιάσει δουλειά ως ναυτικός σε ένα φαλαινοθηρικό. Βρίσκει δουλειά στο πλοίο «Πίκουοντ».

  Καπετάνιος του πλοίου είναι ο Αχάαβ, ο οποίος έχασε το ένα του πόδι από μια μεγάλη λευκή φάλαινα που ονομάζεται Μόμπι Ντικ. Ο καπετάνιος ζει με μοναδικό σκοπό  να σκοτώσει τη συγκεκριμένη φάλαινα και να εκδικηθεί για την αναπηρία του.

  Οι άνδρες ενθουσιάζονται με το κυνήγι! Όλοι εκτός από τον Στάρμπακ δηλαδή, που πιστεύει ότι θα ‘πρεπε να μείνουν προσηλωμένοι στη δουλειά για την οποία τους προσέλαβαν: το κυνήγι των φαλαινών για το λάδι τους και όχι για εκδίκηση.

  Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πέσουν σε φουρτούνες, θα βρουν φάλαινες και θα πάρουν το λάδι τους, θα συναντήσουν ένα γιγάντιο καλαμάρι, πειρατές, αλλά και τον Μόμπι Ντικ. Θα καταφέρει το πλήρωμα του πλοίου να σκοτώσει την άσπρη φάλαινα και να δώσει ικανοποίηση και μεγάλη χαρά στον καπετάνιο Αχαάβ;

  Μόμπι Ντικ – Χέρμαν Μέλβιλ

  Πρόκειται για ένα βιβλίο με περιπέτεια, δράση και αγωνία που θα απολαύσουν τα παιδιά. Αυτά τα στοιχεία άλλωστε εξάπτουν και τη φαντασία τους. Είναι όμως κι ένα βιβλίο που θα τους γνωρίσει τις δυσκολίες του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά και τη σημασία της συντροφικότητας για τους ναυτικούς, που τόσο καιρό θαλασσοδέρνονται μακριά από τις οικογένειές τους. Θα μάθουν όμως και τις συνέπειες στην επιδίωξη εκδίκησης.

  Επιτέλους εντοπίζουν μία φάλαινα και, μολονότι δεν είναι ο Μόμπι Ντικ, τη σκοτώνουν και τη δένουν στο πλάι του πλοίου. Δεν περνάει πολλή ώρα όμως και η νεκρή φάλαινα προσελκύει ανεπιθύμητους επισκέπτες: καρχαρίες!

  Στο βιβλίο, τα παιδιά θα βρουν ακόμα ερωτήσεις που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την ιστορία που διάβασαν, ερμηνείες λέξεων που συνάντησαν στο κείμενο και ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, πληροφορίες για τον συγγραφέα και ανάλυση του κειμένου.

  Είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν κι άλλα κλασικά βιβλία, όπως η Οδύσσεια, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Περηφάνια και προκατάληψη, Τζέην Έυρ. Αναζητήστε τα και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

  Περίληψη: Δεν υπάρχει πιο συναρπαστική ιστορία από αυτή με τη λευκή φάλαινα Μόμπι Ντικ. Επιβιβαστείτε στο τρομαχτικό πλοίο μαζί με τους ατρόμητους κυνηγούς φαλαινών και σίγουρα θα παραμείνετε εκεί μέχρι η θάλασσα να σας βγάλει ξανά έξω.

  O Μόμπι Ντικ δεν είναι μια απλή ιστορία για μια φάλαινα και έναν στριμμένο γέρο καπετάνιο. Έχει να κάνει περισσότερο με το πόση δύναμη έχει ο καθένας μας για να επιλέξει να είναι καλός και ευτυχισμένος ή κακός και δυστυχισμένος. Ο Μόμπι Ντικ είναι επίσης μια ιστορία για τη μάχη του ανθρώπου με τη φύση, και του καλού εναντίον του κακού. Αυτή η ιστορία επίσης πραγματεύεται το πεπρωμένο και την ελεύθερη βούληση. Το πεπρωμένο είναι όταν πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα στη ζωή θα συμβούν, άσχετα με το τι θα κάνουμε, λες και οι ιστορίες της ζωής μας είναι ήδη γραμμένες. Η ελεύθερη βούληση είναι το αντίθετο. Σημαίνει ότι όποιοι κι αν είμαστε ή απ’ όπου κι αν καταγόμαστε όλοι κάνουμε επιλογές που θα αλλάξουν την πορεία της ζωής μας προς το καλύτερο.

  Γιατί το κλασικό είναι διαχρονικό. Το ίδιο και οι αναγνώστες του

  – Η σειρά κέρδισε το 2016 και το 2017 στα βραβεία παιδικών βιβλίων Moonbeam το βραβείο χρυσού ως καλύτερη σειρά βιβλίων!

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Μόμπι Ντικ

  Συγγραφέας: Χέρμαν Μέλβιλ

  Εικονογράφος: Stef Rymenants

  Εκδόσεις: Φουρφούρι 

  ISBN: 978-960-436-564-7

  Ημ. Έκδοσης: 23/11/2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Μαρία Μακροβασίλη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here