Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Συναίσθημα στο κείμενο

  Συναίσθημα στο κείμενο

  -

  Συναίσθημα στο κείμενο

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Πώς η «στεγνή» παρουσίαση γεγονότων στη λογοτεχνία είναι ικανή να προκαλέσει συναισθήματα στον αναγνώστη;

  ΣυναίσθημαΠολλές φορές έχουμε διαβάσει βιβλία τα οποία μας προκάλεσαν ένα έντονο συναίσθημα (κυρίως θλίψη, αλλά και φόβο, χαρά κ.α.). Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης τα αρνητικά κυρίως συναισθήματα μας ακολουθούν διαρκώς και γίνονται όλο και πιο έντονα, δημιουργώντας ένα βαρύ κλίμα γύρω από την ιστορία την οποία διαβάζουμε. Ορισμένες φορές ο λόγος και οι τεχνικές του συγγραφέα είναι οι ίδιες συναισθηματικές, επομένως είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα της ανάγνωσής τους. Άλλες φορές όμως, ο συγγραφέας παραθέτει απλώς γεγονότα και παρουσιάζει την εικόνα που επικρατεί στην ιστορία του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ο λόγος και τα περιστατικά που εξιστορούνται δεν περιέχουν συναίσθημα, τι είναι αυτό που δημιουργεί έντονη θλίψη ή χαρά στον αναγνώστη;

  ΣυναίσθημαΤο βασικό στοιχείο το οποίο περιλαμβάνεται σε τέτοια κείμενα έχει σχέση με το είδος του αφηγητή. Ορισμένες φορές ο αφηγητής γνωρίζει λιγότερα στοιχεία για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα του βιβλίου σε σχέση με τους αναγνώστες, όπως γίνεται στα βιβλία μυστηρίου και στα αστυνομικά, όπου ο αναγνώστης είναι προϊδεασμένος για κάτι δυσάρεστο το οποίο πιθανόν να συμβεί σε κάποιον από τους ήρωες.

  Σε άλλα βιβλία, στα οποία η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, ο πρωταγωνιστής, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, περιγράφει τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του με αθωότητα και αφέλεια, ενώ όσοι τα διαβάζουν αναγνωρίζουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και συνήθως πολύ πιο δυσάρεστη από αυτήν την οποία βλέπει μπροστά του ένα παιδί.

  Η τρίτη περίπτωση στην οποία το κείμενο είναι σε θέση να προκαλέσει έντονα συναισθήματα παρά τον τρόπο γραφής του, είναι όταν ο αναγνώστης γνωρίζει στοιχεία για το μέλλον των ηρώων, ενώ αυτοί όχι και η διάθεση και η συμπεριφορά τους δεν εναρμονίζεται με αυτό που θα τους συμβεί αργότερα. Κάτι τέτοιο παρατηρείται για παράδειγμα σε βιβλία τα οποία διαδραματίζονται σε Συναίσθημαπραγματικές ιστορικές περιόδους οι οποίες συνοδεύτηκαν με δραματικά γεγονότα (π.χ. η μικρασιατική καταστροφή, η γενοκτονία των Εβραίων κ.α.) ή σε βιβλία στα οποία έχει προηγηθεί από το συγγραφέα μια αναφορά στο μέλλον των ηρώων.

  Η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται χωρίς να ακολουθείται κάποιο πλάνο από το συγγραφέα, ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος θέλει να δώσει αυτό το ύφος στο κείμενό του ή όχι. Επιπλέον, είναι ικανή να «ξεγελάσει» ακόμα και αναγνώστες οι οποίοι έχουν διαβάσει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων, αφού κάποιες φορές δυσκολεύονται να παρατηρήσουν αυτό το στοιχείο.  

  Συναίσθημα στο κείμενο

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here