Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΜουσείαΜουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο

  Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο

  -

  Από το καλοκαίρι του 2016, λειτουργεί για το κοινό το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στη γενέτειρά του, τη Νάξο. Βρίσκεται στην περιοχή Γρόττα της Χώρας. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό, πετρόχτιστο κτήριο, στην περιοχή όπου έζησε και μεγάλωσε ο θεατρικός συγγραφέας.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη, δώρισε στο μουσείο προσωπικά του αντικείμενα, αρχειακό υλικό, το γραφείο του με τη βιβλιοθήκη του, τις δύο τηβέννους από τα Πανεπιστήμια Κύπρου (1996) και Θεσσαλονίκης (1999) όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, διακριτικά από την Ακαδημία Αθηνών και τη βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετάλλια και τιμητικές πλακέτες, αφίσες, μακέτες και προγράμματα παραστάσεων, έργα μικρογλυπτικής του συγγραφέα, πορτρέτα, σκίτσα.

  Στο μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει προβολές ψηφιοποιημένων συνεντεύξεών του, ταινίες τις οποίες ο ίδιος σκηνοθέτησε ή έγραψε το σενάριο, να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, καθώς και μεταφράσεις αυτών.

   Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης
  Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

  Ακόμα, στον χώρο του μουσείου οργανώνονται θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, εργαστήρι δημιουργικής θεατρικής γραφής, και γίνονται παρουσιάσεις ανοιχτές για το κοινό με τις εργασίες των εργαστηρίων.

  Προβάλλονται μια φορά την εβδομάδα ταινίες σε σενάριο ή και σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Επίσης, γίνονται παρουσιάσεις θεατρικών αναλογίων, βιβλίων, διαλέξεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

  Στόχος είναι το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης να καταστεί Κέντρο Θεάτρου και Πολιτισμού, το οποίο θα προβάλλει το έργο του μεγάλου συγγραφέα αλλά και το έργο άλλων σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Ποιος ήταν όμως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης;

  Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921 και είναι το έκτο από τα εννέα παιδιά του Στέφανου Καμπανέλλη, εμπειρικού φαρμακοποιού, και της Αικατερίνης Λάσκαρη. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Χίο, ενώ η μητέρα του προερχόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.
  Ήδη από μαθητής στο δημοτικό σχολείο, ο μικρός Ιάκωβος διακρίνεται για την κλίση του στη λογοτεχνία. Μετά τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, όπου έχει συμμαθητή τον Μανόλη Γλέζο, έντονα βιοποριστικά προβλήματα αναγκάζουν την οικογένεια να μεταφερθεί στην Αθήνα. Εγκαθίστανται στο Μεταξουργείο. Tην ημέρα εργάζεται και το βράδυ σπουδάζει σχεδιαστής τεχνικού σχεδίου στη νυχτερινή Σιβιτανίδειο Σχολή.

  Την ίδια εποχή, στην περιοχή που έμενε, στο Μεταξουργείο, γνωρίζεται με συνομηλίκους του που έχουν κοινές λογοτεχνικές ανησυχίες όπως οι: Τάσος Λειβαδίτης, Κώστας και Αλέξανδρος Κοτζιάς, Δημήτρης Χριστοδούλου και Ρένος Αποστολίδης. Παράλληλα, εμπλουτίζει τις γνώσεις του με αναγνώσεις βιβλίων, κυρίως λογοτεχνίας και ιστορίας, που του αποκαλύπτουν την ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και τα μυστικά της γραφής.

  Τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα είναι: “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”, “Έβδομη μέρα της δημιουργίας”, “Η Αυλή των θαυμάτων”, “Ηλικία της νύχτας”, “Παραμύθι χωρίς όνομα“, “Γειτονιά των Αγγέλων”, “Βίβα Ασπασία”, “Οδυσσέα, γύρισε σπίτι”, “Αποικία των τιμωρημένων”, “Το μεγάλο μας τσίρκο”, “Ο εχθρός λαός” και “Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα”.

  Πέθανε στις 29 Μαρτίου 2011, λίγες μέρες μετά τον θάνατο της γυναίκας του.

   Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: www.kambanellis.gr

   https://el.wikipedia.org/

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ