Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΚαραντί ξηράς - Δήμητρα Μαρκοπούλου

  Καραντί ξηράς – Δήμητρα Μαρκοπούλου

  -

  «Καραντί ξηράς» ονομάζεται η συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως Δήμητρας Μαρκοπούλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για τριάντα μικροδιηγήματα-μικροαφηγήσεις που αναφέρονται στην πρώτη καραντίνα που μας επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Η συγγραφέας, μέσα από τα διηγήματά της, παρουσιάζει οικείες εικόνες σε όλους μας από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε πριν έναν χρόνο περίπου και συνεχίζουμε να βιώνουμε.

  Δεν πρόκειται για διηγήματα κανονικής ή μεγάλης έκτασης. Μέσα, όμως, από τις σύντομες αυτές αλλά ουσιαστικές αφηγήσεις, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Του ξυπνούν μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν και όσα βίωσε εκείνες τις μέρες του εγκλεισμού του.

  «Να προστατεύσουμε τους ευπαθείς!» έλεγαν και ξανάλεγαν οι λοιμωξιολόγοι. Και έτσι ξαφνικά χώρισαν την κοινωνία σε ευπαθείς και απαθείς. Οι απαθείς ήταν άτρωτοι, γιατί είχαν πετύχει τη συναισθηματική αποστασιοποίηση πολύ πριν κορονοϊού και αδιαφορούσαν τόσο για τον ιό όσο και για τους ευπαθείς.

  Κάθε παράγραφος μεστή και ουσιαστική. Τίποτα περιττό στην αφήγηση. Λόγος λιτός, απλός, αλλά όχι απλοϊκός. Προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί, να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του, να σκάψει βαθιά στην ψυχή του και να αναμετρηθεί με τα συναισθήματά του. Συναισθήματα που βγήκαν στην επιφάνεια από τον εγκλεισμό ή με αφορμή τον εγκλεισμό.

  Τα διηγήματα αναφέρονται στη μοναξιά, σε ανεκπλήρωτους έρωτες, στην απουσία και αδιαφορία της Πολιτείας, στην ανεργία, στη συζυγική συγκατοίκηση, στη ζωή που ξοδεύεται, χάνεται, χωρίς να γίνεται αντιληπτή.

  Βρισκόταν στην προεξοχή ενός γκρεμού και αγκάλιαζε όλο το πέλαγο. Είχε ανάγκη να δει ανοιχτό ορίζοντα. Είχε κουραστεί μόνη μέσα στους τέσσερις τοίχους. Ήθελε να δει κι εκείνον. Να διαβάσει στα μάτια του πώς περνούσε με την οικογένειά του. Τη βασάνιζε η σκέψη ότι μπορούσε να τα ΄χε ξαναβρεί με τη γυναίκα του.

  Είμαι σίγουρη ότι ο κάθε αναγνώστης θα βρει σε κάποιο από αυτά τα τριάντα, μικρής έκτασης διηγήματα ένα κομμάτι από τον εαυτό του, κάποια μύχια σκέψη του, κοινή με σκέψη κάποιου ήρωα του βιβλίου. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, και σίγουρα όχι μόνο μια φορά. Διηγήματα που γράφτηκαν όχι για να γεμίσουν κενές σελίδες, αλλά για το κενό που αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε μέσα μας.

  Περίληψη: Η καραντίνα των στεριανών είναι κάτι αντίστοιχο με το καραντί των θαλασσινών, μια διασάλευση της τάξης, που είναι ικανή να τους μπατάρει. Τριάντα μικροδιηγήματα μπαλατζάρουν μεταξύ εγκλεισμού και κανονικότητας, εκεί που το κανονικό και το μη κανονικό συγχέονται αξεδιάλυτα. Εκεί που ο ιός τού ανεκπλήρωτου έρωτα και της μοναξιάς και η επιδημία της αδιαφορίας, του φόβου και της προκατάληψης αποδεικνύονται πιο ισχυροί από κάθε κορονοϊό.

  Καραντί ξηράς - Δήμητρα ΜαρκοπούλουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Καραντί ξηράς

  Συγγραφέας: Δήμητρα Μαρκοπούλου

  Σελίδες: 64

  Εκδόσεις: Άπαρσις

  ΙSBN: 978-618-5320-91-1

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια: Ντίνα Καβουκίδου

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ