Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΜουσείαΜoυσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στην Καβάλα

  Μoυσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στην Καβάλα

  -

  Μoυσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στην Καβάλα. Στο χωριό Κηπιά, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στις 25 Μαρτίου του 2010, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο δημιουργός του μουσείου γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο της Δυτικής Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας μέχρι 18 ετών. Από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική.

  Σε ηλικία 16 ετών, ως μαθητής Λυκείου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπ. Παιδείας στα σχολεία της χώρας, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Ήταν η ίδια εποχή που έπεσαν τυχαία στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από γνωστά μεγάλα μουσεία του κόσμου. Του έκανε εντύπωση το πώς ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό.

  Με μόνο εφόδιο την αγάπη του για δημιουργία, σε ηλικία 16 ετών φιλοτέχνησε το πρώτο κέρινο έργο του, το ομοίωμα του Michael Jackson. Ακολούθησαν τα ομοιώματα της αείμνηστης Τζένης Καρέζη, της αλησμόνητης Αλίκης Βουγιουκλάκη και έπειτα όλα τα επόμενα.

  Μoυσείο Κέρινων ομοιωμάτων στη Καβάλα
  Μoυσείο Κέρινων ομοιωμάτων στη Καβάλα

  Τον Μάρτιο του 1999, για πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά του στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση, στην Καβάλα. Το 2003, στο Μέγαρο Μπίλλη στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσωπική του έκθεση με έργα ζωγραφικής και κέρινα ομοιώματα. Τον Ιανουάριο του 2007 πραγματοποιήθηκε έκθεση με τα κέρινα έργα του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ενώ το 2009 τα έργα εκτέθηκαν στη Δημοτική Γκαλερί Φιλίππων στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Από το 2010 ξεκίνησε η λειτουργία του μουσείου στα Κηπιά Καβάλας. Τον Ιανουάριο του 2014 το μουσείο μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τριάντα ημέρες, οπότε και μετά επέστρεψε και πάλι στη βάση του.

  Το 2021, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη, μέσα από τη δημιουργία, τιμά τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

  Τα κέρινα ομοιώματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας είναι οι πιο πρόσφατες δημιουργίες του Θεόδωρου Κοκκινίδη και παίρνουν θέση δίπλα σε αυτό του Ιωάννη Καποδίστρια.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: http://www.kerinaomoiomata.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here