Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ο Αιώνιος Πόλεμος - Joe Haldeman

  Ο Αιώνιος Πόλεμος – Joe Haldeman

  -

  Kατ’ αρχάς, ο Αιώνιος Πόλεμος είναι ένα σπουδαίο έργο επιστημονικής φαντασίας. Αυτό που το κάνει όμως κλασικό είναι η αλληγορική του διάσταση. Και για να καταλάβει κανείς το βάθος του, πρέπει να γνωρίζει τον δημιουργό του και τα βιώματά του.

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Αζαριάδης

  Ο περί ου ο λόγος Τζο Χάλντμαν γεννιέται τον Ιούνιο του 1943 στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπουδάζει Φυσική και Αστρονομία και μόλις στα είκοσι τέσσερά του βρίσκεται στο πεδίο μάχης ενός από τους πιο περιλάλητους πολέμους της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτόν του Βιετνάμ. Δύο χρόνια αργότερα τραυματίζεται και επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, με το παράσημο της Πορφυρής Καρδιάς για παρηγοριά. Και αποφασίζει να ξεκινήσει τη συγγραφή και τη ζωγραφική.

  Ο πόλεμος του Βιετνάμ τον στιγμάτισε και αυτό φαίνεται από τη θεματολογία του. Το πρώτο του βιβλίο (War Year, 1972) ήταν ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις επιστολές που έστελνε στο σπίτι του από την εμπόλεμη ζώνη. Το δεύτερο, ο Αιώνιος Πόλεμος, επίσης πήγαζε από τις εμπειρίες του στην ασιατική χώρα. Ο ίδιος θυμάται ότι όταν το ολοκλήρωσε, το έστειλε σε δεκαοκτώ εκδοτικούς οίκους, για να εισπράξει ισάριθμες αρνήσεις συνοδευόμενες από διάφορες αιτιολογίες. Το 1974, όμως, και η δέκατη ένατη φορά ήταν η τυχερή. Το αντιπολεμικό του έργο με τον έντονο συμβολισμό εκδίδεται και αποσπά διθυραμβικές κριτικές, τόσο από το αναγνωστικό κοινό, όσο και από τη συγγραφική κοινότητα. Τα βραβεία επιστημονικής φαντασίας Hugo, Nebula και Locus απλά επιβεβαιώνουν το αυτονόητο. Το βιβλίο ήταν ένα αριστούργημα.

  Ο Αιώνιος Πόλεμος, όταν πρωτοεκδόθηκε το 1974, ήταν λειψός σε σχέση με το κείμενο που είχε παραδώσει ο συγγραφέας. Έπρεπε να περάσουν κοντά τρεις δεκαετίες για να εκδοθεί ολοκληρωμένος και η παρούσα έκδοση του Anubis είναι η πλήρης. Στα θετικά του συγγράμματος να προστεθεί και η αρκετά καλή μετάφραση του Βασίλη Αθανασιάδη, ο οποίος για μία ακόμα φορά μεταφέρει με ενδελέχεια το πνεύμα του συγγραφέα στον αναγνώστη.

  Πολλοί βλέπουν στο βιβλίο αυτό τους Στρατιώτες του Σύμπαντος (Starship Troopers) του Ρόμπερτ Χάινλαϊν (1959). Αυτό, σε μία πρώτη ανάγνωση, φαίνεται σωστό. Εξάλλου, οι δύο συγγραφείς είχαν μεταξύ τους επικοινωνία και αμοιβαίο σεβασμό. Η ειδοποιός, όμως, διαφορά είναι ότι ο Χάινλαϊν εξυμνεί τον πόλεμο, ως μέσο επίλυσης διαφορών, ενώ ο Χάλντμαν τον απορρίπτει. Και το κάνει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

  Ο συγγραφέας περιγράφει μαεστρικά έναν πόλεμο όπου οι γήινοι παλεύουν για την επιβίωση του πολιτισμού μας. Βέβαια, οι ύπουλοι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει στον πλανήτη μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Παραμένουν επικίνδυνοι για το είδος μας. Στέλνουμε, συνεπώς, έναν στρατό που υπερέχει αυτού των αντιπάλων μας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, καθώς και σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού. Η νίκη είναι σχεδόν σίγουρη. Αλλά δεν έρχεται. Αλήθεια, μήπως, ακούγεται γνώριμο όλο αυτό;

  Και μετά, κάποιο έξυπνο παιδί στη Γενική Σύνοδο αποφάσισε ότι θα έπρεπε να στείλουμε στρατιές από φαντάρους για να φυλάξουν τους πλανήτες πύλης των καταρρεόντων (αστέρων). Και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο Νομοσχέδιο Επιστράτευσης Ελίτ του 1996 και στον πιο ελκυστικό στρατό στην πολεμική ιστορία.

  Να ‘μαστε λοιπόν, πενήντα άντρες και πενήντα γυναίκες, όλοι με δείκτη νοημοσύνης άνω του 150 και σώματα που σφύζουν από ασυνήθιστη υγεία και δύναμη, να σερνόμαστε ελιτίστικα στη λάσπη και το χιονόνερο του κεντρικού Μισούρι, διερωτώμενοι πόσο χρήσιμη θα μας φανεί η δεξιότητα στην κατασκευή γεφυρών σε κόσμους όπου το μοναδικό υγρό στοιχείο είναι μερικές λίμνες από στάσιμο υγρό ήλιο.

  Ο συγγραφέας παρουσιάζει, με βιτριολικό χιούμορ και γλαφυρότητα, τη δύναμη των γραφειοκρατών, τα αντιπαραγωγικά σχέδια κάποιου άπειρου νεαρού που βρίσκεται ασφαλής χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη μάχη, τον στρατιωτικό τρόπο και την ψυχοσύνθεση των στρατιωτών που καλούνται να πολεμήσουν. Το έργο, εκτός από μία φανταστική διαστημική περιπέτεια που διαβάζεται απνευστί, είναι και μία ωδή κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για τον αναγνώστη να δει ότι πίσω από (κυριολεκτικά) κάθε κωμικοτραγική κατάσταση κρύβεται μία αντίστοιχη πραγματική.

  Ο αναγνώστης όλα τα παραπάνω τα βιώνει μέσα από τον νεαρό Γουίλιαμ Μαντέλα (ιδιαίτερα εύστοχη η επιλογή του επωνύμου του πρωταγωνιστή). Σε άλλη μία δόση αυτοβιογραφικού χιούμορ, το βιβλίο αρχίζει με αυτόν να έχει ήδη αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο και υποχρεωτικά να ξεκινά τη ζωή του ως οπλίτης. Ο Γουίλιαμ διαθέτει, όπως όλοι οι στρατιώτες, υψηλό δείκτη ευφυΐας, αυξημένη λίμπιντο, αλλά όχι στρατιωτικό πνεύμα. Όταν, ωστόσο, επιστρέφει στη Γη μετά την πρώτη του αποστολή, δεν αργεί να καταλάβει ότι η μόνη του επιλογή είναι η επανακατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σταδιακά ανέρχεται στη στρατιωτική ιεραρχία κάνοντας καλά κάτι που μισεί. Αλλά δεν έχει άλλη επιλογή.

  Το τέλος του βιβλίου είναι το πιο ηχηρό μήνυμα. Ο λυρισμός του παλιού καλού κινηματογράφου συναντά το ψυχροπολεμικό τέρας σε ένα μπαρ του μέλλοντος και για πρώτη φορά συζητούν.

  Η ιστορία ολοκληρώνεται, αλλά λόγω της επιτυχίας του βιβλίου, λίγα χρόνια μετά ακολούθησε η συνέχεια Forever Free (1999), ενώ είχε προηγηθεί το Forever Peace (1997), που κινείται στο ίδιο σύμπαν αλλά με μία διαφορετική ιστορία.

  Περίληψη: Ο Γουίλιαμ Μαντέλα είναι ένας απρόθυμος ήρωας στον πρώτο διαστρικό πόλεμο της ανθρωπότητας. Μέλος μιας επίλεκτης μονάδας στρατιωτών με IQ πάνω από 150, που είναι εκπαιδευμένοι σε νέες, πανίσχυρες τεχνολογίες, θα διασχίσει έτη φωτός για να αντικρούσει στο δικό τους έδαφος τους εξωγήινους Ταυριανούς, έναν εχθρό μυστηριώδη και ακατανίκητο. Ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του θα βάλουν τα δυνατά τους για να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να γυρίσουν ζωντανοί στην πατρίδα παρά τις τρομερές αντιξοότητες. Όμως η επιστροφή στη Γη ίσως αποδειχθεί ένα έργο ακόμη δυσκολότερο… Λόγω της διαστολής του χρόνου κατά τη διάρκεια των διαστρικών ταξιδιών, κάθε φορά που οι στρατιώτες επιστρέφουν έχουν περάσει χρόνια ή και αιώνες στη Γη, και ο Μαντέλα βρίσκεται να μάχεται για μία πατρίδα που δεν έχει πλέον τίποτα το γνώριμο.

  Ο Αιώνιος Πόλεμος - Joe HaldemanΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ο Αιώνιος Πόλεμος (The Forever War)

  Συγγραφέας: Joe Haldeman

  Eκδόσεις: Anubis

  Σελίδες: 336

  ISBN: 978-960-623-273-2

  Ημ. Έκδοσης: Μάρτιος 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here