Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021
More

  Mui Ho Fine Arts Library

  -

  Η Βιβλιοθήκη Καλών Τεχνών Mui Ho Fine Arts Library βρίσκεται στην αίθουσα Rand του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης και συνδέεται με το Milstein Hall, τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες που επανερμηνεύει τις μεγάλες αίθουσες ανάγνωσης στον 21ο αιώνα.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Η αρχιτεκτονική εταιρεία Wolfgang Tschapeller ανέλαβε την ολική ανακαίνιση -διάρκειας 18 μηνών έναντι 100.000 δολαρίων!- της βιβλιοθήκης, προσθέτοντας αιωρούμενα ράφια με βιβλία, έτσι που δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό οικοδόμημα.

  Αιωρούμενα βιβλία

  Ο αρχιτέκτονας ήταν και ο ίδιος σπουδαστής στο Cornell και φρόντισε την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους και για άτομα με ειδικές δεξιότητες.

  Ράφια που κρέμονται σχεδόν απειλητικά πάνω από το κεφάλι σου, μεταλλικές επιφάνειες, το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού, μινιμαλιστικές γραμμές, πολύχρωμες καρέκλες, οβάλ γραφεία μελέτης και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

  Στο καινούργιο σχέδιο καταργήθηκαν εσωτερικά οι όροφοι του κτιρίου και το νέο κέντρο που δημιουργήθηκε έχει ανοιχτό αναγνωστήριο, ράφια βιβλίων και χώρους εργασίας. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος είναι ανοιχτοί πλέον και η θέα των πανύψηλων πύργων με τα βιβλία πολύ υποβλητική.

  Πάνω από 125.000 φαίνεται σαν να βρίσκονται στον αέρα μετά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης με industrial αισθητική.

  Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1911. Η βιβλιοθήκη στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης και σχεδιασμού του Κολλεγίου Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Σχεδιασμού. Επίσης, προσφέρει μια συνεχώς αυξανόμενη συλλογή βιβλίων σχετικά με την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική τοπίου και τη φωτογραφία σε διάφορες μορφές και σε πολλές γλώσσες. Η συλλογή αυξάνεται κατά περίπου 4.000 τίτλους κάθε χρόνο, ενώ η πλήρης συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει περισσότερους από 267.000 τόμους και συνδρομές σε περισσότερους από 850 τίτλους περιοδικών.

  Για την ανακαίνισή της, η εταιρεία αρχιτεκτονικής από την Αυστρία χρειάστηκε να αφαιρέσει το πάτωμα, προκειμένου να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δομή με ράφια, που βρίσκεται στο ανοιχτό αναγνωστήριο του κτιρίου.

  Τα δάπεδα της ανυψωμένης κατασκευής κατασκευάστηκαν από τριμμένο χάλυβα, ενώ τα ράφια δεν διαθέτουν τοίχους, προκειμένου να δημιουργείται η αίσθηση του ανοιχτού χώρου και να μπορεί η δομή να είναι «διαφανής» στο μάτι του επισκέπτη, ο οποίος έχει οπτική πρόσβαση σε ολόκληρο το εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και έξω.

  Οι πολλοί διάδρομοι που χωρίζουν τα ράφια συνδέουν ουσιαστικά τη βιβλιοθήκη με αίθουσες σεμιναρίων και γραφεία.

  Τα βιβλία μοιάζουν σαν να αιωρούνται από την οροφή μέσα στο χώρο, με το μόνο κενό που υπάρχει να είναι αυτό των λίγων εκατοστών από το πάτωμα.

  Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τοίχοι, η αίσθηση διαφάνειας ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του κτιρίου δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να χαζέψουν τη θέα, εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου.

  Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει 17 οριζόντιες πλατφόρμες που εκτείνονται σε τρεις ορόφους. Κάθε σειρά υποστηρίζεται από μια οριζόντια δοκό που την συνδέει με τον τοίχο, ορθογώνιους πόλους που προσκολλώνται στην οροφή και μια σειρά μεταλλικών στηλών που υποστηρίζουν και ανυψώνουν τη δομή σε απόσταση περίπου 1,47 μέτρων από το έδαφος.

  Παρόλ’ αυτά, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός επικρίθηκε όταν άνοιξε για το κοινό κυρίως από τις φοιτήτριες που σύχναζαν εκεί, καθώς οι τελευταίες υποστήριξαν ότι, λόγω του ανοιχτού πλέγματος που συνδέει τους τρεις ορόφους, δεν μπορούσαν να φορέσουν φούστες και να πηγαίνουν στους πάνω ορόφους, επειδή οι τρεις όροφοι των σχηματίζονται από μεταλλικό πλέγμα που επιτρέπει στους ανθρώπους στα χαμηλότερα επίπεδα να βλέπουν εκείνους στα ψηλότερα.

  Mui Ho Fine Arts Library,

  921 University Ave # 235,

  Ithaca,

  NY,

  14853,

  USA,

  +1 607-255-3710

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Mια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία – Ευαγγελία Γκιώνη

  Το βιβλίο της ψυχολόγου και συγγραφέως Ευαγγελίας Γκιώνη «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέγας Σείριος...

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Συνέντευξη - Ευαγγελία Γκιώνη Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ψυχολόγο και συγγραφέα Ευαγγελία Γκιώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μια γραμμή...

  Οι Απαράφθορες – Στέλιος Χαλκίτης

  Οι Απαράφθορες  είναι το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιανός.  Προσωπική άποψη: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών «Νιώθω ότι ζω μ’ εσάς, για...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Quiz 10 – Γενικών γνώσεων

  Quiz 10 - Γενικών γνώσεων Πόσες σωστές απαντήσεις θα βρείτε στο quiz μας; Ανακαλύψτε τις γνώσεις σας μέσα από τις απαντήσεις!