Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα - Μαρία Μουγνάι

  Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα – Μαρία Μουγνάι

  -

  Η συγγραφέας Μαρία Μουγνάι, με σπουδές στην Αρχαιολογία, Ιστορία και την Εκπαίδευση, έγραψε ένα ενδιαφέρον βιβλίο για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, σχετικά με το κτίσιμο του Παρθενώνα. «Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα». Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει εξαιρετικά ο Πέτρος Παπαδόπουλος. Απευθύνεται σε ηλικίες 8+. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ήρωες του βιβλίου ο Ορέστης, η Νεφέλη και ο σκύλος τους, Άριστος. Μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο, στην Αρχαία Αθήνα, και μαζί τους μαθαίνουμε για το πώς κτίστηκε ο Παρθενώνας, ο ναός ο αφιερωμένος στη θεά Αθηνά. Πατέρας των παιδιών ο Λυσικράτης, ο πρωτομάστορας στα λατομεία της Πεντέλης.

  Ο Λυσικράτης ήταν αναστατωμένος. Δεν μπορούσε να το πιστέψει. Δυο άμαξες έσπασαν χθες φορτωμένες με τα μάρμαρα στην οδό Λιθαγωγίας. Τα μάρμαρα ήταν έτοιμα και έπρεπε να μεταφερθούν αμέσως στην Ακρόπολη. Οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, τα είχαν ανάγκη. Το επιστύλιο του Παρθενώνα έπρεπε να τελειώσει σύντομα, γιατί σε λίγο καιρό θα γίνονταν τα εγκαίνια του ναού. 

  Τα δυο αδέλφια θα βρεθούν στο λατομείο και θα προσπαθήσουν να βρουν τα εργαλεία που έχουν χαθεί, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στην αφαίρεση μαρμάρου. 

  Πολλές οι γνώσεις που θα αποκομίσουν οι αναγνώστες για τα εργαλεία της εποχής, για τη διαδικασία λατόμησης, για τη μεταφορά του μαρμάρου από την Πεντέλη στην Ακρόπολη, για τον Παρθενώνα, για τη ζωή στην Αρχαία Αθήνα. 

  Πέρασαν τη μεγάλη πόρτα και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Στο βάθος, η Αθηνά, ψηλή και αγέρωχη έλαμπε πάνω στο βάθρο της. Ήταν φτιαγμένη από χρυσό και ελεφαντοστό. Φορούσε χιτώνα και κράνος και με το δεξί της χέρι κρατούσε ένα άγαλμα της Νίκης, ενώ με το αριστερό την ασπίδα και το δόρυ της.

  Το βιβλίο περιέχει επίσης πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνδυάζουν γνώση και ψυχαγωγία, ενώ περιλαμβάνει ένα επιτραπέζιο που υπόσχεται να προσφέρει ώρες διασκέδασης σε όλη την οικογένεια. 

  Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση που διαβάζεται με ενδιαφέρον από παιδιά και ενήλικες, με μια εξαιρετική εικονογράφηση και σημαντικές πληροφορίες για ένα υπέροχο μνημείο που ακόμη και σήμερα παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα του κόσμου.

  Αξίζει να το διαβάσετε. 

  Περίληψη: Τα εγκαίνια του Παρθενώνα πλησιάζουν, αλλά πολλά απρόοπτα συμβαίνουν. Οι λατόμοι στην Πεντέλη χάνουν τα εργαλεία τους. Η άμαξα με τα κομμάτια μάρμαρου εξαφανίζεται. Ο αρχιτέκτονας Καλλικράτης δεν μπορεί να μοιραστεί το μυστικό του με τον Ικτίνο. Ο Ορέστης, η Νεφέλη και ο Άριστος αναλαμβάνουν δράση. Θα καταφέρουν άραγε να λύσουν το μυστήριο;

  Μέσα από την περιπέτεια ο μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν στοιχεία για τον Παρθενώνα, τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη, και το ταξίδι των μαρμάρων προς την Ακρόπολη. Πώς κτίστηκε ο Παρθενώνας; Από ποια μέρη περνούσε η «οδός λιθαγωγίας»; Πώς ήταν τότε το Χαλάνδρι, οι Αμπελόκηποι και το κέντρο της Αθήνας;
  Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από την Πεντέλη στον Παρθενώνα και ανακαλύψτε όλα τα κρυμμένα μυστικά, παρέα με τους τρεις φίλους μας!

  Στοιχεία βιβλίου

  Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα - Μαρία Μουγνάι Τίτλος: Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα

  Συγγραφέας: Μαρία Μουγνάι

  Εικονογράφος: Πέτρος Παπαδόπουλος 

  Εκδόσεις: Πρώτη Ύλη 

  ISBN:  978-618-84202-8-1

  Σελίδες: 56

  Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ