Από τις εκδόσεις Βooks with Shoes κυκλοφορεί το βιβλίο «Ναι… αλλά όχι» που έγραψε και εικονογράφησε η Βίκυ Σγουρέλλη. Απευθύνεται σε ηλικίες επτά ετών και άνω.
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Πρόκειται για μια ιστορία βραχείας φόρμας που αναφέρεται στις υποσχέσεις. Κείμενο φρέσκο, ευφυές. Εικόνες πανέμορφες, απόλυτα ταιριαστές στο ύφος του κειμένου. Ένα βιβλίο που ο αναγνώστης απολαμβάνει την ανάγνωσή του, ενώ ταυτόχρονα, μπαίνει στη διαδικασία να αναλογιστεί αν τηρεί τις υποσχέσεις που δίνει ή όχι.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Η Κλαίρη θέλει πολύ να φτιάξει ένα δεντρόσπιτο για να βλέπει πιο κοντά τον ουρανό. Ο Τηλέμαχος θέλει κι εκείνος το δεντρόσπιτο για να γίνει ο δικός του χώρος και να μένει μακριά από τον Φίλιππο, τον ξάδελφό του που είναι μικρός και τον ζαλίζει.
Τα δυο παιδιά μοιράζονται την επιθυμία τους με την Άννα και τον Μάριο, τους φίλους τους, οι οποίοι ενθουσιάζονται με την ιδέα και υπόσχονται να τους βοηθήσουν με την κατασκευή του δεντρόσπιτου.
Έκατσαν πάνω στο δέντρο. Η Κλαίρη κοιτούσε τα φύλλα. Ο Τηλέμαχος κοίταζε τα μηνύματα. Καμία απάντηση από κανέναν, κι ο καιρός περνούσε.
«Ώρα για μια νέα λίστα», είπε ο Τηλέμαχος.
«Και εμείς οι δυο είμαστε αρκετοί» φώναξε η Κλαίρη.
«Είμαι κι εγώ εδώ, εάν με χρειαστείτε», είπε δειλά ο Φίλιππος.
Θα καταφέρουν τα παιδιά να φτιάξουν το δεντρόσπιτό τους;
Η συγγραφέας μέσα από την ιστορία της θίγει το θέμα της μη τήρησης των υποσχέσεων, προσπαθώντας να κατανοήσει -και μαζί της και οι αναγνώστες- τον λόγο της αθέτησης μιας υπόσχεσης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν στον εαυτό τους και άλλοι που αθετούν τις υποσχέσεις τους σε τρίτους. Δεσμεύονται να βοηθήσουν, ακόμα κι αν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. Ίσως δυσκολεύονται να πουν όχι, γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους άλλους. Εξίσου ενοχλητική με την αθέτηση μιας υπόσχεσης είναι και η σιωπή που την ακολουθεί. Καμία ειδοποίηση, καμία συγγνώμη. Σαν να μη δόθηκε ποτέ υπόσχεση.
Είχε υποσχεθεί να φέρει τα πιο γερά ξύλα. Αλλά δεν έφερε ποτέ τίποτα. Πέρασε με το πατίνι του και χαιρέτησε, χωρίς να σταματήσει.
«Δεν μπορούσε από την αρχή να πει όχι;» αναρωτήθηκαν τα παιδιά.
Η ιστορία της Βίκυς Σγουρέλλη προσφέρει τροφή για σκέψη, ευκαιρία για αυτοκριτική και εγείρει συζητήσεις μεταξύ παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα συμπεριφορών.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στο σπίτι και μιμούνται συμπεριφορές των γονιών τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η τήρηση της υπόσχεσής μας βοηθά στο κτίσιμο φιλικών σχέσεων και στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν συναισθήματα και σημαντικές αξίες της ζωής.
Περιγραφή: Μια ιστορία για παιδιά που μεγαλώνουν ανάμεσα σε υποσχέσεις και σιωπές.
Η Κλαίρη και ο Τηλέμαχος ονειρεύονται να χτίσουν ένα δεντρόσπιτο. Μα όταν έρχεται η ώρα, οι φίλοι που τους είχαν υποσχεθεί βοήθεια εξαφανίζονται. Κι ενώ η απογοήτευση πληγώνει, εκείνοι που δεν υπόσχονται τίποτα αποδεικνύονται οι πιο σταθεροί. Μια ιστορία για την αξία της συνέπειας, τη φιλία, την αλήθεια και τη δύναμη να συνεχίζουμε, ακόμη κι όταν οι άλλοι μας απογοητεύουν.
Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής και ανθεκτικότητας, βασισμένες σε αρχές της ψυχολογίας και της εκμάθησης ορίων.
Για γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να:
- αναγνωρίζουν την απογοήτευση
- επεξεργάζονται την αθέτηση υποσχέσεων
- θέτουν όρια
- αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ναι… αλλά όχι
Συγγραφέας: Βίκυ Σγουρέλλη
Εικονογράφος: Βίκυ Σγουρέλλη
Εκδόσεις: Books with shoes
ΙSBN: 978-618-85735-6-7
Έτος ‘Εκδοσης: 2025
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ