Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More

  National Library of Belarus

  -

  Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας (National Library of Belarus) ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1922 και στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή έντυπου υλικού της Λευκορωσίας και την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων στα ρωσικά μετά την Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας (Μόσχα) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας (Αγία Πετρούπολη). Διαθέτει 8 εκατομμύρια αντίτυπα εφημερίδων και περιοδικών.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Αποτελεί το κύριο πληροφοριακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο ύψους 72 μέτρων στην πρωτεύουσα Μινσκ. Το κεντρικό οκτάγωνο κτίριο -με σχήμα ενός ρομβικού κύβου- σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Mihail Vinogradov και Viktor Kramarenko. Έχει 22 ορόφους και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 2.000 αναγνώστες και διαθέτει μια συνεδριακή αίθουσα 500 θέσεων.

  Το εξωτερικό της Βιβλιοθήκης έχει το σχήμα ενός διαφανούς πολυέδρου σαν μπάλα/διαμάντι, τοποθετημένο στο κέντρο ενός τριώροφου περιβάλλοντος στυλοβάτη. Συμβολίζει την αξία και την ατέλειωτη ζωή του κόσμου της γνώσης. Από την κύρια είσοδο, κατασκευασμένη σε σχήμα δύο ανοιχτών σελίδων βιβλίων που αντανακλούν την εξέλιξη του κόσμου και τη σλαβική γραφή, οι επισκέπτες μπαίνουν στο λόμπι, όπου εκπλήσσονται από την αφθονία των ελαφρών και πράσινων φυτών.

  Επίσης, λόγω του μοναδικού της κτίσματος, αποτελεί αξιοθέατο της πόλης, που φωτίζεται εντυπωσιακά και η περιοχή μπροστά της χρησιμοποιείται για πολλές δημόσιες συναυλίες και παραστάσεις.

  Υπάρχουν 18 αίθουσες ανάγνωσης πια στο κτίριο της Βιβλιοθήκης. Διαφοροποιούνται ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο των χρηστών, το θέμα και τον τύπο εγγράφου. Τα άνετα δωμάτια ανάγνωσης βρίσκονται στους τρεις ορόφους του κτιρίου και έχουν 2000 θέσεις. Όλα τα δωμάτια ανάγνωσης είναι φωτεινά και άνετα, με υπέροχη θέα στην όχθη του ποταμού και στην περιοχή του πάρκου, καθώς και εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά γραφεία, σύγχρονες συσκευές σάρωσης, αντιγραφής και εκτύπωσης και χώρους εργασίας εξοπλισμένους με αυτοματισμό.

  Η βιβλιοθήκη είναι ένα σημείο πρόσβασης στους παγκόσμιους πόρους πληροφόρησης, ένα μέρος για μακροχρόνια διατήρηση και χρήση παλαιότερων και σύγχρονων επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων, καθώς και για εργασία, αναψυχή και διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων. Στο συνολικό χώρου όπου εκτείνεται υπάρχουν επίσης γκαλερί τέχνης και το Μουσείο Βιβλίων.

  Από το 1993, στη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται κείμενα που αφορούν σε ανθρωπιστικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Λευκορωσίας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων άλλων βιβλιοθηκών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ακόμα και του εξωτερικού. Η βιβλιοθήκη διαθέτει σύγχρονα μηχανικά και τεχνικά συστήματα. Χρησιμοποιούνται οι τελευταίες τεχνολογίες πληροφοριών που ικανοποιούν τις εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτιστικές απαιτήσεις της κοινωνίας.

  National Library of Belarus

  Nezalezhnasci Ave,

  116,

  Minsk,

  220114,

  Belarus

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here