Παρασκευή, 3 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ άνθρωπος που ταξίδεψε σε άπειρα σύμπαντα - Δήμητρα Αργύρη

  Ο άνθρωπος που ταξίδεψε σε άπειρα σύμπαντα – Δήμητρα Αργύρη

  -

  Ο άνθρωπος που ταξίδεψε σε άπειρα σύμπαντα. Θέμα που δύσκολα συναντάμε στα μυθιστορήματα, με τη βασική ιδέα να προέρχεται από τον επιστημονικό κλάδο της φυσικής και συγκεκριμένα τη θεωρία των παράλληλων συμπάντων.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Όσοι θέλετε να διαβάσετε κατευθείαν την άποψή μου για το βιβλίο, προσπεράστε την παράγραφο, θα πλατειάσω ανελέητα. Ας πούμε λίγα πράγματα όπως τα κατάλαβα εγώ για αυτήν τη θεωρία, γιατί είναι πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επειδή πριν κάποια χρόνια που την είχα ανακαλύψει είχα εκστασιαστεί. Λένε (κάποιοι επιστήμονες) ότι δεν υπάρχει μόνο η ζωή που ζει ο καθένας από εμάς. Υπάρχουν άπειρα παράλληλα σύμπαντα, η ύπαρξη των οποίων καθορίζεται από τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας μας. Το καταλάβατε; Όχι, ε; Ας το πω αλλιώς. Είμαι σε ένα βιβλιοπωλείο και έχω καταλήξει σε τρία βιβλία, αλλά πρέπει να διαλέξω ένα από αυτά. Σε μια λευκή κόλλα χαρτί βάλτε μια τελεία που αναπαριστά εμένα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και τραβήξτε τρεις γραμμές: καθεμιά αναπαριστά τη ζωή μου μετά την επιλογή ενός από τα βιβλία. Ε, κάθε γραμμή είναι ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο ζει μια (ας την πούμε) μορφή του εαυτού μου. Τώρα θα μου πεις «τι διαφορά μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον σου η επιλογή του τάδε ή του δείνα βιβλίου;». Καμιά, πιθανότατα, δεν παύει ωστόσο να είναι μια απόφαση που πήρα. Και τα παράλληλα σύμπαντα συνεχίζουν και δημιουργούνται για καθεμία από τις αποφάσεις που παίρνω καθημερινά, οπότε συνεχίζοντας την ιστορία, βάλτε άλλη μια τελεία σε κάθε γραμμή και τραβήξτε άλλες δυο γραμμές (αν θα πληρώσω με κάρτα ή μετρητά: έξι σύμπαντα μέχρι τώρα επειδή εγώ αγόρασα ένα βιβλίο). Και γενικά, ένα σύμπαν για όλες μα όλες τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας μας μέσα στη μέρα, μερικές από τις οποίες μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές (αν θα πάρω το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο, αν θα δώσω τα λεφτά για βιβλία ή για προληπτικές εξετάσεις κτλ.). Και φυσικά, είναι αδύνατον για τη Βίκυ (εγώ είμαι αυτή) που ζει σε κάποιο σύμπαν να επισκεφτεί τη Βίκυ που ζει σε ένα από τα παράλληλα σύμπαντα, αυτά υπάρχουν όλα ταυτόχρονα αλλά ο καθένας από εμάς (τους παράλληλους εαυτούς μας) ζει μόνο μια ζωή. Σε άψογη «μπακαλίστικη» επεξήγηση, αυτή είναι η θεωρία με την οποία ασχολούνται στο συγκεκριμένο βιβλίο. Συναρπαστικό;

  Ήταν στα τελειώματα της περασμένης άνοιξης, ο Δημήτρης είχε μείνει στο γραφείο ως αργά, τελειώνοντας τη διόρθωση των γραπτών του εξαμήνου, όταν ο καθηγητής μπήκε μέσα. Σφύριζε έναν σκοπό και ένα φιλήδονο χαμόγελο ήταν ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο καθηγητής τον είχε αποχαιρετήσει συνοφρυωμένος, όπως συνήθιζε τους τελευταίους μήνες, εκείνη όμως τη Δευτέρα κάτι είχε αλλάξει. 

  Στο βιβλίο λοιπόν, ο Άγκουστ, ο καθηγητής που προσπαθεί να αποδείξει πειραματικά την ορθότητα της θεωρίας των παράλληλων συμπάντων, βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του. Η CIA κάνει πολλές ερωτήσεις που υποδεικνύουν ότι λίγο πριν πεθάνει είχε ανακαλύψει κάτι σημαντικό, οπότε ο βοηθός του ο Δημήτρης (που είναι και ο κύριος πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος) αποφασίζει να ψάξει να βρει την αλήθεια. Μέσα από τις διηγήσεις ανθρώπων που γνώριζαν τον καθηγητή και μέσα από έγγραφα που καταλήγουν στα χέρια του Δημήτρη, μαθαίνουμε για τη ζωή του, αλλά και για τα γεγονότα που καθόρισαν την προσωπική και την επαγγελματική πορεία αυτού του εξαιρετικά ευφυούς ανθρώπου.

  Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αμερική και την Ελλάδα, στο παρελθόν και το παρόν, μέχρι να μάθουμε όλη τη ζωή του καθηγητή, θυμίζοντας σε εμάς τους μεγαλύτερους στιγμές από τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ Αμερικής-ΕΣΣΔ (για τους νεότερους: υπήρχε για δεκαετίες ένα κλίμα περίεργο ανάμεσα στην Αμερική και τη Σοβιετική Ένωση, όχι κανονικός πόλεμος με στρατό να μάχεται, αλλά μια ένταση και μια κόντρα ανάμεσά τους σε όλα τα επίπεδα, που μερικές φορές γινόταν επικίνδυνη. Το ονομάζανε ψυχρό πόλεμο).

  Με την έναρξη της επόμενης διδακτικής χρονιάς, ο Άγκουστ και εγώ μοιράζαμε τον χρόνο μας ανάμεσα στις έρευνές μας και στις παραδόσεις στο πανεπιστήμιο. Ο Άγκουστ έδειχνε λίγο ενδιαφέρον για τις διδασκαλίες, ευτυχισμένος –πραγματικά ευτυχισμένος– ήταν όταν βρισκόταν μόνος του, με μια άδεια σελίδα χαρτί, και προσπαθούσε να τη γεμίσει με ιδέες. Το διδακτορικό του ήταν πάνω στην κβαντική μηχανική και τις εφαρμογές της στην κοσμολογία. 

  Δεν θα σας κουράσει με επιστημονικές λεπτομέρειες το βιβλίο, δεν είναι σύγγραμμα για επιστήμονες. Αντίθετα είναι ένα καλογραμμένο έργο που περιγράφει τις έρευνες του Δημήτρη για να μάθει αν ο συνάδελφός του κατάφερε να βρει αποδείξεις της θεωρίας που ερευνούσαν. Σε κάποιες στιγμές πιστεύω ότι θα σκεφτείτε τον Σέλντον και τους υπόλοιπους της σειράς “Big Bang Theory”, στο δικό μου μυαλό ήρθαν πολλές φορές, μια και η θεωρητική και η κβαντική φυσική ήταν και δικό τους αντικείμενο.

  Περίληψη: Ο Δημήτρης είναι βοηθός του διάσημου κοσµολόγου και υποψήφιου για νόµπελ φυσικής, Άγκουστ Μπερτ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και µαζί εργάζονται πάνω στην απόδειξη της θεωρίας του πολυσύµπαντος.

  Όταν ο Άγκουστ Μπερτ πεθαίνει ξαφνικά, δύο πράκτορες της CIA πλησιάζουν τον Δημήτρη, προσπαθώντας να ανακαλύψουν αν ο εκλιπών καθηγητής είχε βρει αυτό που έψαχνε µια ολόκληρη ζωή, όπως ο ίδιος φέρεται να ομολογεί σ’ έναν άγνωστο άντρα, παραμον του θανάτου του.

  Ο Δηµήτρης, µε τη βοήθεια ενός χάκερ, µιας δηµοσιογράφου και ενός πρώην καθηγητή του, προσπαθεί να ξετυλίξει το νήµα της ζωής του Άγκουστ Μπερτ, ένα εγχείρηµα που θα τον ταξιδέψει στα χρόνια του Ψυχρού Πολέµου, σε µυστικά πειράµατα της CIA και στις αµφιλεγόµενες αποφάσεις του µέντορά του, αλλά κυρίως που θα τον φέρει αντιµέτωπο µε τις δικές του επιλογές και τα αιώνια ερωτήµατα:

  Υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές; Πώς µπορούµε να ξέρουµε ποιος είναι ο σωστός δρόµος; Τελικά, αξίζει να κυνηγάµε για µια ζωή ένα άπιαστο όνειρο;

  Ο άνθρωπος που ταξίδεψε σε άπειρα σύμπανταΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο άνθρωπος που ταξίδεψε σε άπειρα σύμπαντα

  Συγγραφέας: Δήμητρα Αργύρη

  Εκδόσεις: Πηγή

  Σελίδες: 278

  Χρονολογία έκδοσης: 2021

  ISBN: 978-960-626-435-1

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ