Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ο δολοφόνος ήταν... - Agatha Christie

  Ο δολοφόνος ήταν… – Agatha Christie

  -

  Ο δολοφόνος ήταν

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Διαμαντόπουλος

  Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη δυτική όχθη του Νείλου, το 2000 π.Χ.

  Είναι στην Αίγυπτο, όπου ο θάνατος δίνει νόημα στη ζωή. Στους πρόποδες ενός βράχου βρίσκεται “σπασμένο” το σώμα της Nofret, παλλακίδα ενός Ka-ιερέα. Νέα, όμορφη και δηλητηριώδης, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι άξιζε να πεθάνει σαν φίδι.

  Agatha ChristieΟ Ιμχοτέπ ήταν ιερέας Κα. Ζούσε με τα τρία του αγόρια, την κόρη του, τις νύφες του και τους υπηρέτες του. Όταν γύρισε από ένα ταξίδι του, έφερε και την νεαρή σύντροφό του, Νόφρετ. Η Νόφρετ βρίσκεται σκοτωμένη και όλοι αναζητούν τον ένοχο. Οι επόμενοι φόνοι δεν αργούν και το πένθος κυριαρχεί στο σπίτι του Ιμχοτέπ. Η ίδια η σάρκα και το αίμα του Imhotep γίνονται οι φαινομενικοί συνωμότες στη συγκλονιστική δολοφονία της. Το βιβλίο είναι γεμάτο ενδείξεις προς τη λάθος κατεύθυνση…

  “All life is a jest, Imhotep – and it is death who laughs last. Do you not hear it at every feast? Eat, drink and be merry, for tomorrow you die.” (Όλη η ζωή είναι ένα αστείο, Imhotep – και είναι ο θάνατος που γελάει τελευταίος. Δεν το ακούς σε κάθε γιορτή; Τρώτε, πίνετε και να είστε ευτυχισμένοι, γιατί αύριο θα πεθάνετε.)

  Ο πλούσιος ιδιοκτήτης γαιοκτησίας και ιερέας της Θήβας, εξοργίστηκε τους γιους και τις κόρες του, φέρνοντας μια όμορφη παλλακίδα στους κόλπους της οικογένειάς τους. Και η χειραγωγός Nofret έχει ήδη καταλήξει σε ένα σχέδιο για να παραβιάσει τις νόμιμες κληρονομιές των αντιπάλων της.

  Αλλά η εκδίκηση και η απληστία μπορεί να μην είναι τα μόνα κίνητρα…

  Agatha ChristieΩστόσο, η Renisenb, κόρη του ιερέα, πιστεύει ότι ο θάνατος της γυναίκας δεν ήταν μοίρα, αλλά δολοφονία. Όλο και περισσότερο πείθεται ότι η πηγή του κακού κρύβεται μέσα στο σπίτι του πατέρα της.

  “Not so easy to kill an old woman. Old women knew the value of life— and knew most of the tricks too.” (Δεν είναι τόσο εύκολο να σκοτωθεί μια ηλικιωμένη γυναίκα. Οι παλιές γυναίκες γνώριζαν την αξία της ζωής – και γνώριζαν τα περισσότερα κόλπα.)

  Πολύ καλό. Η απόδοση της εποχής ήταν πολύ επιτυχημένη, το ίδιο και οι χαρακτήρες. Εγγύηση η Άγκαθα Κρίστι.

  Σε αυτό το εκπληκτικό ιστορικό μυστήριο, η Agatha Christie διερευνά ένα θανατηφόρο μυστήριο στην καρδιά μιας οικογένειας στην αρχαία Αίγυπτο.

  Το θάρρος είναι το ψήφισμα για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου

  Ως σύζυγος εξέχοντος αρχαιολόγου, η συγγραφέας πήρε μέρος σε αρκετές αποστολές στη Μέση Ανατολή. Με βάση αυτή την εμπειρία και την εξαντλητική έρευνα, έγραψε αυτό το μυστήριο δολοφόνων που είχε τεθεί στην Αίγυπτο πριν από 4000 χρόνια.

  Agatha ChristieΕκτός από τις Εκδόσεις Ξενόπουλος, κυκλοφόρησε ,χαρακτηριστικά, από τις Εκδόσεις Λυχνάρι, με τίτλο “Τα άστρα μιλούν για θάνατο”.

  Εδώ η Agatha Christie συνδυάζει τις γνώσεις της αρχαιολογίας με τις γνώσεις της ψυχολογίας, αποκαλύπτοντας τις προηγούμενες ζωές και τα δράματα των ανθρώπων το 2000 π.Χ.

  Η ιστορία του βιβλίου, πρώτης κυκλοφορίας 1944, προέρχεται από πραγματικές αιγυπτιακές επιστολές. Η Christie άλλαξε το τέλος του μυθιστορήματος με επιμονή των εκδοτών της και πάντα εξέφραζε τη λύπη της για την απόφαση, με βεβαιότητα ότι το αρχικό της τέλος θα ήταν πιο αποτελεσματικό.

  Agatha Christie

  Περίληψη: Επιστρέφοντας στο πατρικό της, πλάι στον Νείλο, η Ρενισένμπ προσπαθούσε να ξεχάσει τα οκτώ χρόνια ευτυχίας που είχε ζήσει κοντά στον νεαρό σύζυγό της, που τώρα βρισκόταν –αλίμονο!– στο βασίλειο των νεκρών, κοντά στον Όσιρι. Όμως, πολλά πράγματα είχαν αλλάξει στο σπιτικό του ιερέα Ιμχοτέπ, φύλακα του μαυσωλείου του ευγενή Μερεφθά και η νεαρή χήρα θα αγωνιζόταν μάταια να ξαναβρεί την ηρεμία που αποζητούσε.

  Όταν μάλιστα, στα μέσα του τρίτου μήνα της Πλημμύρας, ο Ιμχοτέπ θα γύριζε από τον βορρά, όπου είχε πάει να επιθεωρήσει τα κτήματά του, φέρνοντας μαζί του και μια νεαρή παλλακίδα από τη Μέμφιδα, την όμορφη Νοφρέτ, τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο δύσκολα μέσα σ’ αυτό το μεγάλο και σκοτεινό σπίτι. Οι δυσαρέσκειες θα μεγάλωναν, οι ψίθυροι θα πολλαπλασιάζονταν και το κακό θα έκανε την εμφάνισή του, με μια απερίγραπτη σειρά δολοφονιών. Η εξέλιξη της ιστορίας αυτής «τοποθετείται» στη Δυτική όχθη του Νείλου, στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου, το 2.000 π.Χ.

  Ο δολοφόνος ήταν

  Επεξεργασία εικόνας: Χαρά Δελλή

  Προηγούμενο άρθροIvan Aivazovsky
  Επόμενο άρθροΞενιτιά – R. A. Salvatore

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here