Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Νίκος Φερεντίνος

    Συνέντευξη – Νίκος Φερεντίνος

    -

    Συνέντευξη – Νίκος Φερεντίνος

    Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον κύριο Νίκο Φερεντίνο, που θα μας μιλήσει για το βιβλίο του “Μηνύματα από τα Ηλύσια Πεδία” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

    Ρωτάει ο Χρήστος Αζαριάδης

    Καλησπέρα, Νίκο. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και για τη συνέντευξη που μας παραχωρείς. Μπορείς να μου περιγράψεις μια τυπική σου ημέρα; Είναι εύκολο να συνδυαστεί το επάγγελμα του γιατρού με τη συγγραφή και δύο παιδιά;

    Ν.Φ.: Καλησπέρα κι από εμένα και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου προσφέρετε να σας μιλήσω για το τελευταίο μου έργο. Δεν έχω πολλά να πω για εμένα, η ζωή των ανθρώπων της συγγραφής δεν απέχει καθόλου από αυτή οποιουδήποτε ανθρώπου. Στην παράμετρο που μου θίγεται συχνά, ότι κάνω ένα δύσκολο επάγγελμα –είμαι γιατρός σε μάχιμη ειδικότητα κι εγώ και η σύζυγός μου–, απαντάω ότι πράγματα που μας ευχαριστούν στη ζωή δεν είναι ποτέ δύσκολο να τα κάνουμε. Ένα από αυτά για εμένα είναι και η συγγραφή, το προσωπικό μου καταφύγιο από μια καθημερινότητα όλο υποχρεώσεις.

    Τι είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο της επιστήμης, η οποία βασίζεται σε απτές αποδείξεις, να αγαπήσει την επιστημονική φαντασία;

    Ν.Φ.: Η ιατρική κατ’ αρχάς δεν είναι επιστήμη με την αυστηρή έννοια του όρου, και ήδη στην εκφώνηση έχει ειπωθεί ο λόγος. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και τίποτα όταν την ασκούμε δεν είναι απτό. Μπορεί στον ίδιο άνθρωπο να κάνουμε σε παρόμοια περίπτωση τα ίδια πράγματα και να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Πέρα από αυτό, στον όρο «επιστημονική φαντασία» προσωπικά εκείνο που με συναρπάζει είναι το δεύτερο συνθετικό, η φαντασία. Είναι μια βάρκα που πάντα θα μας ταξιδεύει σε καινούργιες θάλασσες, η ουσία της τέχνης. Ως συγγραφέας είναι αυτή που υπηρετώ.

    Πώς κατέληξες στο συγκεκριμένο βιβλίο και τις εκδόσεις Πηγή;

    Συνέντευξη - Νίκος Φερεντίνος
    Συνέντευξη – Νίκος Φερεντίνος

    Ν.Φ.: Για το βιβλίο έχω να πω ότι δεν είναι προϊόν μιας μοναδικής έμπνευσης. Η αλήθεια είναι ότι το έναυσμα δόθηκε κατά την ανάγνωση άρθρου γύρω από τον όρο «cyber afterlife», που στο τέλος αυτού είπα στον εαυτό μου ότι αυτό θα γινόταν ένα καλό βιβλίο. Στη συνέχεια, δεν μπορούσα να φανταστώ το πόσο δύσκολο ήταν αυτή η ιδέα να μετουσιωθεί σε ολόκληρο σκηνικό και πολλές φορές χρειάστηκε να προχωρήσω τη διήγησή μου χωρίς ιδιαίτερες πηγές, με όπλο τη δική μου φαντασία, αν και η έρευνα που χρειάστηκε να γίνει για να ολοκληρωθεί ήταν εκτεταμένη και αφορούσε πολλές και διαφορετικές επιστήμες. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε αυτή μου την προσπάθεια. Όσον αφορά στον εκδοτικό οίκο που διάλεξα, τις εκδόσεις Πηγή, ήταν από τους πρώτους που έστειλα το σύγγραμμά μου, είχα μια θετική άποψη και από φίλους που επίσης συνεργάζονται με την Πηγή και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε την απόφασή μου να συνεργαστούμε, καθώς είναι μια προσεγμένη έκδοση, με υπέροχο εξώφυλλο.

    Αν ήσουν στη θέση των ηρώων σου, τι θα έκανες; Θα συμβιβαζόσουν με τον θάνατο ή θα επιθυμούσες σαν και εκείνους να παρατείνεις τη ζωή σου, ζώντας στα Ηλύσια πεδία;

    Ν.Φ.: Είναι εύκολο να καταδικάσεις τη ματαιοδοξία των ανθρώπων, αλλά ουσιαστικά η απάντηση έχει δοθεί από τον Ντοστογιέφσκι στο έργο του Έγκλημα και Τιμωρία: ο άνθρωπος επιλέγει πάντα τη ζωή ακόμα κι αν χρειαστεί να ζήσει σε μια πιθαμή τόπο για χίλια χρόνια!

    Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Μηνύματα από τα Ηλύσια Πεδία

    Με την κατάργηση του θανάτου ο άνθρωπος φλερτάρει με τη θεϊκή ιδιότητα. Στο αρχαιοελληνικό θέατρο ένας τέτοιος ισχυρισμός ισοδυναμεί με ύβρη. Και η ύβρις ακολουθείται πάντα από τη νέμεση. Από την άλλη, είχες και πρωταγωνιστές που αδικήθηκαν όσο ζούσαν. Πιστεύεις ότι στο τέλος οι χαρακτήρες σου πήραν αυτό που άξιζαν;

    Ν.Φ.: Το εκλαμβάνω ως δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Στο πρώτο σκέλος απαντάω ότι η υπόθεση της νέμεσης είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος να δεις το βιβλίο μου, μόνο που δεν είναι ο μοναδικός. Πώς βλέπει το βιβλίο μου ένας άνθρωπος που θεωρεί ότι οι θεοί –υπάρχουν/δεν υπάρχουν– δεν αναμειγνύονται στις υποθέσεις των ανθρώπων; Στο έργο μου ήθελα να εκθέσω όλες τις απόψεις, να βάλω να μιλήσουν διαφορετικές φωνές και κυρίως να μην πάρω θέση. Επειδή ρόλος του συγγραφέα είναι να θέτει τα ερωτήματα, όχι να τα απαντά. Στο βιβλίο μου έπρεπε να αναμετρηθώ με ερωτήσεις και έννοιες ιδιαίτερα δύσκολες, που αγγίζουν το θέμα της ύπαρξής μας, την ίδια στιγμή που, προφανώς, προσωπικά δεν έχω καμία απάντηση.

    Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, στο βιβλίο αυτό, επειδή είμαι ακόμη στην αρχή της συγγραφικής μου πορείας και προσπαθώ να βρω το δικό μου ύφος, με προβληματίζει το γεγονός πως δεν χωρίζω τους ανθρώπους σε δικαίους και αδίκους για να εξυψώσω τους πρώτους και να καταδικάσω τους δεύτερους, όπως κάνει γενικά η λογοτεχνία. Και είναι σωστό αυτό που κάνει, καθώς σε μια ζωή που γενικά δεν είναι δίκαιη, πρέπει μέσα από την τέχνη μας να αναζητούμε το δίκαιο ως αχτίδα ελπίδας. Εγώ από την άλλη έχω την τάση να αντιμετωπίζω τους ήρωες ρεαλιστικά ως και κυνικά και να εξαρτάται η εξέλιξή τους μέσα στο έργο από διάφορες συγκυρίες, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται άλλωστε στην πραγματική ζωή.

    Ποιο θεωρείς ότι είναι το μήνυμα που περνάει το βιβλίο σου στον αναγνώστη;

    Ν.Φ.: Το βιβλίο μου προσπαθεί να περάσει πολλά μηνύματα. Κυρίως είναι μια προσπάθεια να συνδυάσω δύο έννοιες που με μια πρώτη ματιά φαίνονται άσχετες μεταξύ τους, τη γνώση του εαυτού με την τεχνητή νοημοσύνη – που είναι κάτι που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Και τα συμπεράσματα που έβγαλα προσωπικά μέσα από αυτή την αναζήτηση θεωρώ ότι μου άλλαξαν τελείως τον τρόπο σκέψης. Πιστεύω ότι καταφέρνω να το περάσω αυτό και στον αναγνώστη.

    Τι να περιμένουμε από τον Νίκο Φερεντίνο στο μέλλον;

    Ν.Φ.: Έχω στόχο να συνεχίσω με καινούργια μυθιστορήματα, σε διαφορετικό πλαίσιο από τα Μηνύματα από τα Ηλύσια Πεδία. Αυτή την περίοδο, αν και είναι πολλή αρχή ακόμη, το βιβλίο που δουλεύω είναι επιστημονική φαντασία με στοιχεία μυστηρίου. Επίσης, έχω σκεφτεί πολλά ακόμα. Το ποια από αυτά είναι αξιόλογα για να γίνουν βιβλία δεν το ξέρω, αλλά όταν ωριμάσουν ως ιδέες θα το γνωρίζω.

    Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και εύχομαι το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο.

    Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ